Welcome at The Royal Wedding

MARIËLLE WIJFFELAARS

Londen Baby! Voor onze eerste stedentrip zonder kinderen, kozen we voor de Britse hoofdstad. Prachtige gebouwen, lekker eten, gezellige pubs en markten: wat heb je nog meer nodig? We besloten te vertrekken op donderdag 17 mei want - heel gek - de vliegprijzen waren op vrijdag bijna vier keer zo hoog. ,,Goh, wat raar." ,,Ja, zal wel een populaire dag zijn." Noem ons naïef, maar er ging dankzij chronisch slaapgebrek (baby en peuter) geen belletje rinkelen. Tot we 's avonds onze favoriete televisieserie keken...

We zagen in de serie Suits hoe Rachel Zane en Mike Ross eindelijk gingen trouwen. En ineens viel de euro (of het pond). En inderdaad, Google vertelde ons dat Rachel - actrice Meghan Markle - op 19 mei zou gaan trouwen met de Britse prins Harry. Precies tijdens onze romantische stedentrip. Koningsgezind zijn we niet, maar zelfs wij werden hier best blij van. Ironisch ook eigenlijk dat de fans van het Britse koningshuis massaal af zouden reizen naar Londen om de sfeer van het huwelijk te proeven. En wij kwamen zomaar per ongeluk in de gekte terecht.

Gekte? Jazeker! Veel Britten zijn normaliter al best trots op hun koningshuis en in elke winkelstraat is wel een souvenirshop te vinden met de leukste gadgets met Charles, Kate, William en wijlen Diana erop. Nu overtrof de gemiddelde verkoper zichzelf. Theedoeken, koektrommels, schorten, vlaggen, T-shirts, speelgoed, pennen, kussentjes: de échte fan kan zijn hele huis inrichten in Harry & Meghan-stijl. But it will cost you. Het bleek de toeristen én Engelsen niet tegen te houden, de spullen vlogen massaal over de toonbanken.

De sfeer in Londen is altijd al goed en gezellig, maar dit bewuste meiweekend in 2018 sloeg alles. In de metro, de parken en de pubs werd door de Londenaren maar over één ding gesproken: Harry & Meghan. De vraag of ze blij zijn met dit huwelijk, is een understatement. Ze zijn eigenlijk vooral verbaasd. ,,Our national playboy is getting married!" Want ook in Engeland geldt: eenmaal een bepaalde naam, dan houd je die. Totdat je gaat trouwen met een American sweetheart.

Want niet alleen de zoons van Diana en Charles zijn populair bij de Engelsen, ook Amerikaanse Meghan heeft hun hart gestolen. De dagen voor het huwelijk leefde het volk mee met haar familieperikelen maar vooral was de grote vraag: wat voor jurk zou ze dragen? Niet zo raar dus dat op zaterdagochtend de parken al vroeg volliepen. In Kensington Park - bij de vroegere woning van Diana - werd een groot scherm geplaatst waar honderden Britten en toeristen The Royal Wedding konden volgen. En de pubs mochten al vroeg de eerste biertjes tappen, het was ten slotte feest.

Klokslag elf uur was 'onze' pub in Notting Hill al flink gevuld met Engelsen. Een mooie plek om getuige te zijn van The Royal Wedding. Onder het genot van een Guinness - je moet je toch aanpassen aan de lokale bevolking - zagen we hoe de crème de la crème van Hollywood de kapel in Windsor binnenstapte. En toen kwam ze. Meghan. Stralend en prachtig. ,,Ze is nog mooier dan Kate", luidde het oordeel in de pub eensgezind. En bij de blikken die het koppel elkaar gaf, pinkte menig pubbezoeker een traan weg. De preek van bisschop Michael Curry zorgde voor totale stilte in het café. The Power of Love, wat een prachtige boodschap. En op zo'n mooie dag, meer dan waar.