Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GASTVROUW EN CREATIEF ONDERNEMER IN D'N LIEMPDSEN HERD

'Dat is Penny, de slime-expert'

PÅL JANSEN

Penny van Vlerken is gastvrouw van bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd en runt daar tegelijkertijd haar bedrijf Oplage 12, waar ze creatieve workshops geeft. De Liempdse ondernemer verhuisde begin maart van haar pand aan de Dorpsstraat naar de monumentale boerderij aan de Barrierweg. Van Vlerken: ,,We vullen elkaar aan."

De verhuizing van Oplage 12 van Penny van Vlerken naar bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd moet voor beide partijen iets opleveren. Aan de ene kant heeft de ondernemer de beschikking over meer ruimte, een mooi pand en toegang tot een grotere doelgroep. ,,Ik gaf in mijn vorige pand workshops aan kleinere groepen. Ik was gebonden aan acht personen. Nu kan ik meer mensen ontvangen", licht Van Vlerken toe.

Aan de andere kant is de boerderij nu de hele week open én heeft Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) een felbegeerde huurder van het bezoekerscentrum binnen. ,,De verhuur loopt verder wel goed. Tijdens de wintermaanden is er natuurlijk weinig te doen en we verwachtten dat het ook vanaf maart aan zou trekken. Dat merken we nu ook", vertelt voorzitter Tossy de Man. ,,We hebben echter nóg een structurele huurder nodig, belangrijk voor een sluitende exploitatie. We zoeken naar iemand die, net als Penny, op basis van samenwerking hier komt zitten."

SAMENWERKING

Samenwerking: het woord valt ook meer dan eens bij Van Vlerken. D'n Liempdsen Herd is inmiddels regelmatig uitvalsbasis voor excursies, lezingen, foto-exposities en andere activiteiten. ,,Het voordeel is: als vrienden of familie plannen maken, kunnen ze meteen een arrangement pakken", vertelt Van Vlerken. Zo was zaterdag de fietsexcursie 'Heilige Huisjes', met aansluitend een creatieve workshop van de Liempdse. ,,Dat is nou het leuke aan 'D'n Herd'", aldus Van Vlerken. ,,We vullen elkaar aan."

BIG BUSINESS

'Elkaar aanvullen' gebeurt op meer dan één manier. Oplage 12 organiseert creatieve workshops voor alle leeftijden, maar momenteel zijn dat met name kinderfeestjes. ,,Ik keek op een dag naar het aantal creatieve workshops in Noord-Brabant: ontzettend veel met mozaïek. Ik dacht: altijd dat 'gemozaïek'. Er is zó veel meer te doen", vertelt Van Vlerken. ,,Slime maken bijvoorbeeld is big business hier in Liempde. Maar ook ouders uit Boxtel en andere plaatsen uit de regio die daar gebruik van maken. Laatst hoorde ik een kind tegen haar vriendinnetje zeggen: 'Dat is Penny, de slime-expert'."

Van Vlerken kan er hartelijk om lachen, maar naast activiteiten voor kinderen is ook het bereiken van senioren belangrijk voor haar business. ,,Hier bereik ik ook meer mensen uit die leeftijdsgroep", verwijst ze naar de diverse excursies die vanuit D'n Liempdsen Herd worden georganiseerd.

VERKOOP

De boerderij profiteert óók van de inkomsten die Van Vlerken genereert. Ze verkoopt namelijk spulletjes aan de balie, waarvoor diverse rekken in de ontvangsthal zijn geïnstalleerd. ,,Ik moet het vooral van mijn workshops hebben, maar de producten in de winkel zijn leuk voor erbij en het geeft sfeer. En minder mensen hoeven buiten Liempde te zoeken naar cadeaus", zegt de gastvrouw. ,,Een gedeelte van wat ik verkoop, is daarbij ook voor D'n Herd. Zondag is de enige dag dat ik er niet ben, maar dan kunnen mensen mijn artikelen ook gewoon kopen."

De Liempdse is al met al content met haar nieuwe werkplek. Of de zaken met enorme sprongen vooruit zijn gegaan, valt na twee maanden nog moeilijk te zeggen. ,,Je moet het zo zien: in principe ben ik hier als het ware opnieuw begonnen met Oplage 12", legt de ondernemer uit. Kansen biedt het in ieder geval wel: voor D'n Liempdsen Herd en voor het bedrijf van Van Vlerken. ,,Ik heb nu meer volume en het gebouw heeft ook nog eens een knusse sfeer."

FOTO BOVEN: Gastvrouw en creatief ondernemer: Penny van Vlerken vervult deze dubbelrol in D'n Liempdsen Herd. Het levert voor haar bedrijf Oplage 12 meer kansen op en voor het bezoekerscentrum meer inkomsten. (Foto: Peter de Koning).

Liempde

Huisdierenmarkt

Vogelvereniging De Notenkraker uit Liempde houdt zaterdag 26 mei haar maandelijkse vogel- en kleine huisdierenmarkt op het terrein van handboogvereniging L'Union aan de Heidezoom 2. Entree kost 1,50 euro, kinderen mogen gratis naar binnen.

Wijkorgaan Liempde

In het artikel 'De verstrekker van microkrediet in Liempde' van donderdag 17 mei staat per abuis vermeld dat Wijkorgaan Liempde vanavond, donderdag 24 mei vergadert over het pleintje achter Pius X. Dit moet maandag 28 mei zijn. Bijeenkomsten van het wijkplatform zijn toegankelijk voor betrokkenen bij de onderwerpen die behandeld worden.