Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WEERGODEN ZIJN LIMUSCENE WEDEROM GOED GEZIND

'Op alle vlakken een kleurrijk festijn'

RENS VAN DEN ELSEN

,,De bar is open en ook ijsjes hebben we nog volop." Presentator Henny van den Boom laat, gekleed in een pimpelpaars driedelig maatpak nog maar eens weten dat het warm is buiten en dat alle bezoekers van Limuscene voldoende vocht binnen moeten krijgen. De vrijwilligers achter de bar lachen er wat mee, maar zij moeten daardoor harder werken. Niet dat ze dat erg vinden, zowel de barmedewerkers als het publiek geniet van alles wat voorbij komt. De negende editie van het Liempdse festival kan wederom de boeken in als geslaagd.

De thermometer geeft 25 graden Celsius aan. In de bekende rood/witte tent die in het Concordiapark staat, is het zelfs nog warmer. Met twee ventilatoren wordt een poging gewaagd de temperatuur wat te temperen, maar het zet niet veel zoden aan de dijk. Dat weerhoudt een groepje jongeren niet om een eigen mini-moshpit te bouwen voor het podium. Op de klanken van AC/DC's Whole Lotta Rosie springen ze in het rond en wordt er af en toe een duwtje uitgedeeld. Zangeres Eva Kokken van de band Mama's Liquor weet de rocknummers goed te brengen en zorgt samen met haar bandleden voor een groot aantal headbangende bezoekers.

Muziek van heel andere orde klinkt even later vanaf het buitenpodium in de kiosk. Daar spelen Marco Bressers en Henk Renders hun Nederlandstalige eigen nummers met enige melancholie. Terwijl een gedeelte van het toegestroomde publiek zijn oor te luister legt, staat de rest vooral te kletsen met een biertje in de hand. Zo ook de Liempdse Arie de Laat, die met wat vrienden geniet in de zon. ,,Ieder jaar is Limuscene weer vaste prik voor ons. Het is altijd gezellig, we buurten een beetje, drinken wat en als we genoeg op hebben zingen we ook nog mee." Zijn kinderen lopen ook nog ergens over het terrein. ,,Maar die heb ik tien euro gegeven en in de zweefmolen gezet, daar kunnen ze goed al twee uur in zitten", vertelt hij lachend.

Voor kinderen is er dan ook genoeg te doen. Terwijl de ouders zich in en om de tent vermaken, rent de jeugd tussen iedereen door van de draaimolen naar het springkussen. Een ballonnenclown zorgt ook voor wat vertier.

WARM PAK

Op het podium kondigt Van den Boom de volgende band aan en prijst nog steeds de ijsjes aan voor de afkoeling. Zelf kan hij ook wel iets verkoelends gebruiken. ,,Zo'n pak is allemaal leuk en aardig, maar bloedheet met dit weer", geeft hij even later, naast het podium aan. Toch heeft hij het er graag voor over. ,,Het is een traditie geworden dat ik elk jaar een andere kleur pak draag. Zo zijn we op elk vlak een kleurrijk festival", zegt hij met een grote glimlach. ,,Dat vind ik ook zo mooi aan Limuscene. Er hangt altijd een relaxte sfeer, er is een sterk programma met veel lokale bands. Het grootste risico dat je hier loopt is dat als je op iemands teen gaat staan, je een biertje aangeboden krijgt."

Ook wethouder en Liempdenaar Peter van de Wiel vermaakt zich prima op het festival. ,,Ik hou wel van het stevige werk, Iron Maiden en AC/DC. Jammer dat ik Mama's Liquor heb gemist, maar er komt nog genoeg voorbij vandaag."

AFSCHEID

Voor Charles van Liempd is het de laatste keer dat hij voorop gaat in de organisatie van het festival. Na tien edities draagt hij het stokje over. Per 2019 zijn Liempdenaren Kasper van de Langenberg en William van Houtum namelijk verantwoordelijk voor de programmering.

FOTO BOVEN: De Liempdse zangeres Dianne van Giersbergen, bekend van de Duitse metalband Xandria, laat in de kiosk een iets zachter muziekgenre horen.

FOTO ONDER: Ook al is het bloedheet in de tent, een moshpit kan volgens deze jeugd altijd. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding