Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OLDTIMERS SCHITTEREN IN HEERLIJK ZOMERZONNETJE

'De mooiste oldtimer? Die ene gele...'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Auto's, brommers, motoren en zelfs militaire voertuigen: ze waren allemaal weer present tijdens de Oldtimerdag georganiseerd door vereniging Terug in d'n Tèd uit Liempde. Voor de achttiende keer werd het Liempdse centrum Tweede Pinksterdag omgetoverd tot een heus openluchtmuseum en konden honderden bezoekers zich vergapen aan de mooiste klassiekers. Een Lagonda uit 1937 of een Buick uit de jaren zestig, stuk voor stuk pareltjes uit de autogeschiedenis om even bij weg te dromen.

,,Zijn al deze auto's meer dan duizend jaar oud?" Mats (5) keek zijn ogen uit. Zijn vader lachte: ,,Nee joh, duizend jaar geleden hadden de mensen nog geen auto's." Vol ongeloof keek zijn zoon hem aan. ,,Hoe kan dat nou?" Duizend jaar oud waren de oldtimers in hartje Liempde dan wel niet, maar dat sommige voertuigen een leeftijd van zo'n honderd jaar hadden bereikt was al uniek te noemen.

PAARDENKOETS OF AUTO?

De Dion-Bouton van Bernard van Genugten bijvoorbeeld. De prachtige Franse oldtimer heeft als bouwjaar 1901, maar rijdt volgens de Liempdenaar nog als een zonnetje. Behalve in de file. ,,Je moet wel door kunnen rijden, afremmen en optrekken is geen aanrader", legde Van Genugten uit. ,,De auto rijdt ongeveer dertig kilometer per uur, maar ligt goed op de weg. Je moet alleen geen snelheidsduivel zijn."

De oldtimer is eigenlijk eigendom van de vader van Van Genugten die de Dion-Bouton al jaren in bezit heeft. De auto heeft meer weg van een paardenkoets en moet nog met een slinger gestart worden. ,,Hij heeft maar twee versnellingen en kan niet achteruit rijden", vertelde de Liempdenaar. ,,Het is ook geen zeldzame auto, een ruime eeuw geleden zijn er heel veel van gemaakt. Tijdens oldtimerritten kom je ze regelmatig tegen, het zijn heel degelijke auto's."

Veel mensen stopten op evenemententerrein D'n Tip even bij de Lagonda uit 1937. De indrukwekkende oldtimer is afkomstig uit Londen en werd door eigenaresse Sjan gekocht van een professor. ,,We rijden er regelmatig mee tijdens oldtimerritten. Ook hebben we eens meegedaan aan een elfstedentocht voor auto's. Hij rijdt echt nog heerlijk, ik ben er erg blij mee."

TOEREN IN DE ZON

Een Austin Healey uit 1959 met een picknickmand achterop trok veel bekijks. Veel mensen zagen zichzelf er al in zitten op zonnige dagen: wat lekkers in de picknickmand en toeren maar! Dat doen de Boxtelse eigenaren Winston en Tilly Brooker dan ook maar al te graag. Maar hun uitstapjes beperken zich niet alleen tot zonnige weekenden in eigen land. ,,We gaan er heel Europa mee door", vertelde Winston. ,,We zijn al naar Frankrijk, Italië, Schotland en België geweest. Binnenkort gaan we weer drie weken op pad in onze Austin Healey." De auto is niet groot, maar volgens Tilly kan er genoeg bagage in voor twee personen. ,,Als je het slim aanpakt, kun je heel veel kwijt."

Wie de Peugeot Cabrio uit 1978 passeerde, zou niet denken dat deze een paar jaar geleden nog onder het aardappelstof zat. Arjan Beelen uit Rosmalen kocht de oldtimer vorig jaar van een monteur die het voertuig in een jaar tijd helemaal restaureerde. ,,De auto was eigendom van een aardappelboer uit Noordoostpolder", legde Beelen uit. ,,Hij heeft er 25 jaar in gereden en de auto daarna in de schuur laten staan omdat er een deukje in zat." Lachend: ,,Er zal zo'n vijftien jaar aan aardappelstof op." De autoliefhebber uit Rosmalen is de trotse eigenaar van zijn derde Peugeot Cabrio. ,,Helaas heb ik maar één oldtimer, dat zouden er meer mogen zijn. Maar tja, ruimtegebrek hè..."

Niet alleen auto's schitterden op D'n Tip in het warme Pinksterzonnetje, ook motoren werden volop geshowd in het Liempdse dorpshart. Liefhebbers van motormerken als Honda, Yamaha en natuurlijk Harley Davidson konden hun hart ophalen. ,,Zo eentje wil ik er ook als ik groot ben", liet de zevenjarige Robin aan zijn vader weten. ,,Flink sparen dan", reageerde zijn vader. Over de vraag welke auto het meest in de smaak viel bij Robin en zijn drie jaar jongere zusje Eline, hoefde Eline niet lang na te denken: ,,Die gele was het mooist."

FOTO BOVEN: De Oldtimerdag in Liempde trok veel bekijks, zowel van autoliefhebbers als dagjesmensen.

FOTO LINKS: Naast oude vierwielers waren er ook genoeg bijzondere voertuigen te zien, zoals deze gemotoriseerde driewieler. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding