Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GESLAAGDE WANDELEVENEMENTEN IN LIEMPDE EN ESCH

Samen wandelen, kletsen en smullen...

LINDA VAN DE WIEL & CARRY DIRKX

Onder muzikale begeleiding van fanfare Concordia kwamen ze vrijdagavond binnen, de 320 wandelaars die deelnamen aan de 37e editie van de Liempdse avonddriedaagse. Evenals vorige jaren was de organisatie in kundige handen van buurtvereniging Den Berg, met als kartrekker Patrick van Ruremonde. ,,Wandelen verbroedert, daarom organiseer ik dit evenement zo graag." Gisteravond ging in Esch de negende editie van de avonddriedaagse van start. Het weer was stralend, de vrijwilligers en wandelaars talrijk en de route als altijd mooi. Alle ingrediënten waren gisteravond aanwezig voor een geslaagde eerste wandelavond.

Van Ruremonde (49) was fier op de jaarlijks terugkerende dorpsfestiviteit waarbij wandelaars kunnen deelnemen aan de vijf of de tien kilometer. ,,Elk jaar weer brengt de avonddriedaagse heel veel mensen op de been. Het zijn vooral veel schoolkinderen met hun ouders. Omdat er minder Liempdse basisschooljeugd is, is het aantal deelnemers iets lager dan vorig jaar, maar het is nog steeds heel druk."

Trots was Van Ruremonde ook op de vele vrijwilligers die er jaarlijks op de been zijn. ,,Naast de fanfare die elk jaar aantreedt, zijn er verkeersregelaars, controleert een groep de routes en zijn er mensen die de inschrijfpost en de pauzeposten bemannen en voor een (gezonde) snack zorgen. Natuurlijk zijn ook de vrijwilligers van de EHBO aanwezig."

BENEN NIET MOE

Dit alles zorgde ook dit jaar voor drie plezierige dagen. Dat vond ook de zevenjarige Rutger Derksen die samen met zijn tweelingbroer Klaas meeliep. ,,Ik vind het leuk om steeds een ander rondje van vijf kilometer te lopen. Mijn benen zijn niet moe en ik heb heel veel gekletst", vertelde hij. Klaas vulde aan: ,,Ik vind het ook heel fijn om te lopen."

De eveneens zevenjarig Mirthe van Loo liep dit jaar alweer voor de derde keer mee. ,,Normaal gesproken loop ik niet zo ver hoor", vertelt ze. ,,Maar tijdens de avonddriedaagse lukt het me elk jaar. Dat komt doordat we veel kletsen. Én omdat ik weet dat we in de pauze een ijsje krijgen…"

GROOTSTE LOL

Bijna 350 mensen wandelden mee. Ook vanavond en vrijdag kan er nog gewandeld worden door de omgeving van Esch. Er is iedere dag keuze tussen een route van vijf of tien kilometer. Gisteravond gingen de deelnemers aan de tien kilometer richting Boxtel, via het Sparrenrijk, door landgoed Venrode en uiteindelijk via Eikenhorst en opnieuw Sparrenrijk terug naar Esch.

Hoewel de route duidelijk uitgeschreven was, presteerde menig groepje kinderen het verkeerd te lopen óf de afstand rennend af te leggen. De achtstegroepers deden het er om. Ze hadden de grootste lol met elkaar. ,,Wij zijn sloom!", riep Maud, toen bleek dat hun groepje wéér achteraan liep, vlak voor de rommelprikkers. ,,Nee, wij lopen ons eigen tempo!", vond Stan. Uiteindelijk, na dik twee uur wandelen, vonden ook zij het thuishonk weer: Ons Café, aan de Leunisdijk. Dit jaar de uitvalsbasis voor de wandeltochten.

Het organisatiecomité was tevreden over de eerste dag. Met 348 wandelaars weken ze niet veel af van het aantal van andere jaren. ,,We hebben veel leuke reacties gekregen, ook op de route. Dat stukje langs het water bij Venrode was mooi, hè. En voor veel mensen onbekend. Zo proberen we ieder jaar nieuwe stukjes in de route te brengen", zei Janneke Donhuijsen van de organisatie. ,,En volgend jaar de tiende editie. Dus die wordt extra speciaal."

FOTO'S BOVEN: De Liempdse basisschooljeugd loopt ieder jaar trouw de wandeldriedaagse. Al worden het er wel steeds minder, merkt de organisatie. Na afloop namen de deelnemers trots een medaille in ontvangst. (Foto's: Peter de Koning).

FOTO LINKS: De achtstegroepers van de Sint-Willibrordusschool hadden gisteravond de grootste lol met elkaar tijdens de avonddriedaagse in Esch. (Foto: Carry Dirkx).

Afbeelding