Afbeelding
Foto: Peter de Koning

SIGNAALPALEN VOOR SENIORVRIENDELIJK KINDLINT SELISSEN

'Magere Josjes' helpen bij oversteken

In de wijk Selissenwal zijn afgelopen week de zogenaamde signaalpalen geplaatst die moeten helpen bij het veilig oversteken van voetgangers. Het ontwerp is een knipoog naar Magere Josje, de klokkentoren van de voormalige Maria Reginakerk.

De palen zijn onderdeel van het Seniorvriendelijk Kindlint. Dit is een netwerk van veilige looproutes naar het hart van de wijk: het gebied met de Prinses Amaliaschool, de winkels en de Geitenwei. Het gaat hier om veilige routes voor kinderen, senioren en gehandicapten.

PAPIEREN WIJZERPLAAT

Platform Selissen, het wijkorgaan nam hiervoor vorig jaar het initiatief met vertegenwoordigers van het gehandicaptenplatform, kinderwerk, senioren en de basisschool. Samen hebben zij acht onveilige knelpunten in de wijk in kaart gebracht. Op die punten staan nu de Magere Josjes. Een buurtbewoner was er als de kippen bij om op een van de signaalpalen een papieren wijzerplaat te plakken. Om het echter te laten lijken...

NA TWINTIG JAAR...

Het idee is al bijna twintig jaar oud en stamt nog uit de tijd van 'Samen Tegelijk', een pilotproject om de toenmalige achterstandswijk Selissenwal op te knappen, herinnert Marlies Hobbelen zich. Zij is een van de leden van de werkgroep Seniorvriendelijk Kindlint. ,,Eerst werden in het kader van de revitalisering de woonbuurten aangepakt. Daarna werd ook duidelijk dat er iets moest gebeuren aan de verkeersveiligheid. Het was een zaak van lange adem, maar uiteindelijk staan de signaalpalen er." Na de zomervakantie worden de looproutes officieel geopend. Met de plaatsing van de palen is de wijkvisie voor Selissenwal op het gebied van verkeersveiligheid helemaal gereed.

FOTO BOVEN: Vorige week donderdag werd in de Van Beekstraat de eerste van acht Magere Josjes geplaatst in Boxtel. De replica's van de gelijknamige klokkentoren markeren veilige oversteekplekken in de wijk Selissenwal en maken onderdeel uit van een Seniorvriendelijk Kindlint. (Foto: Peter de Koning).


BOXTELAAR PAUL STRIK (74) OVERLEDEN

Eigenzinnig én menselijk als
architect en als kunstschilder

IN MEMORIAM

De door hem ontworpen muziekkiosk ligt al jaren ergens opgeslagen in afwachting van een alternatieve locatie. De in de volksmond als 'lampenkap' aangeduide overkapping verdween in 2009 na bijna twintig jaar van de Markt. De gelijktijdig geplaatste fontein, recht voor het gemeentehuis, verdwijnt dit jaar omdat het plein opnieuw wordt ingericht. Architect Paul Strik, die ook als kunstschilder furore maakte, mag niet meer meemaken dat twee van zijn spraakmakende ontwerpen een nieuwe plek krijgen. Hij overleed afgelopen weekeinde.

Een kwarteeuw nadat hij zich als zelfstandig architect in Boxtel vestigde, moest Strik in 2005 door gezondheidsproblemen zijn kantoor sluiten. Hij keek daarbij trots terug op de signatuur die hij overal in het land mocht nalaten als ontwerper van kantoren, woonhuizen en openbare gebouwen. Oók in zijn woonplaats Boxtel. Het meest te spreken was hij over het kantoorpand (voorheen Erac, nu Xperi) tegenover Villa Catharina aan de Bosscheweg.

INTERNATIONALE LOF

Voor zijn ontwerp van het postsorteercentrum aan de Fellenoord, waar nu sportschool 040Fit! is gevestigd, won Strik in 1991 de Grand Prix en de gouden medaille van de Internationale Academy of Architecture. Ook de bovengenoemde muziekkiosk en fontein die na de herinrichting in 1990 op de Markt werden geplaatst, ontvingen internationale lof.

KLEURRIJK

Nadat hij stopte met zijn architectenkantoor legde de in Mill geboren Strik zich meer dan voorheen toe op de schilderkunst. Als lid van Kunstlicht99, de lokale vereniging van professionele kunstenaars, stond hij bekend om zijn kleurrijke doeken waarop hij met acrylverf werkte. Zijn thema's hadden vaak betrekking op relaties tussen mensen, solidariteit, geborgenheid en vrijheid. Strik was daarbij altijd op zoek naar eenvoud en heldere vormen.

Zijn sterke persoonlijkheid kwam onder meer tot uiting in een mening die altijd afweek van die van anderen, blikt voorzitter Frans Schweigmann van Kunstlicht99 waarderend terug. Strik stond bekend om zijn grote scheppingsdrang en zag kunst als een vorm van communiceren. Het mondde uit in circa honderd kunstwerken.

Paul Strik werd 74 jaar oud. De uitvaart vond heden, donderdag 24 mei in besloten kring plaats.

FOTO ONDER: Paul Strik aan de maquettetafel in zijn architectenkantoor. Met het eigenzinnige, maar tegelijk ook menselijke karakter van zijn ontwerpen verwierf hij internationale erkenning. Zijn sterke persoonlijkheid legde hij ook aan de dag in zijn werk als kunstschilder. (Foto: Piet van Oers, 2005).

Hairspray Junior

Leerlingen van beide harmonieën én de sterren-in-de-dop van musicalschool F-Act verzorgen morgen, vrijdag 25 mei van 20.00 tot 21.00 uur een sneak preview van de musical Hairspray Junior. De uitvoering vindt plaats in Podium Boxtel aan de Burgakker. De toegang is gratis.

Afbeelding