Afbeelding
Foto: Peter de Koning

FLATBEWONERS GENIETEN VAN EIGEN STUKJE GROEN IN BOXTEL

Buurttuin D'n Hof: trots van Hoogheem

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Boogschutter, Steenbok, Tweelingen, Schorpioen, Waterman, Weegschaal en Leeuw. Waar de Hoogheemflats voorheen werden voorheen (en vaak nog) aangeduid met de nummers 1 tot en met 7, kregen ze in 1996 nieuwe namen die verwezen naar tekens uit de dierenriem. In 2018 is het precies vijftig jaar geleden dat de eerste flat in de wijk Oost verrees. De jaren daarna volgden nog zes hoogbouwcomplexen. Brabants Centrum staat uitgebreid stil bij het jubileum met een maandelijkse serie. Vandaag deel 4: de gezamenlijke moestuin van Hoogheem.

Wonen op hoogte heeft een nadeel: je beschikt niet over een eigen tuintje. Voor de bewoners van Hoogheem is daar vier jaar geleden verandering in gekomen. Huurdersvereniging Hoogheem, Transitie Boxtel, de gemeente, wijkorgaan Boxtel-Oost en woonstichting Sint-Joseph realiseerden buurtmoestuin D'n Hof nabij de Brederodeweg, tussen twee complexen. Het perceel bestaat uit dertien 'vakken' van ongeveer twintig vierkante meter. Inwoners kunnen zich bij de Huurders Vereniging Hoogheem melden voor zo'n plek.

Zaterdagochtend, 10.00 uur. Eline Hermans en Wim Pijnenburg rollen de tuinslang uit die in de berging van een van de flats hangt. Ondertussen arriveren andere eigenaren van een tuintje bij D'n Hof. Buurtbewoners dragen zelf zorg voor hun perceel, maar deze ochtend wordt gezamenlijk gewerkt. Mét koffie en iets lekkers na afloop...

Maar eerst moet er gewerkt worden. En dat doen de bewoners maar al te graag, zo blijkt die zaterdagochtend. In D'n Hof wordt biologisch en ecologisch getuinierd, zonder mollenklemmen en gif. Ook ligt er een composthoop ,,Vorig jaar heb ik de hele zomer groenten uit eigen tuin kunnen eten", glundert Marieke Dijkshoorn, die momenteel voor twee perceeltjes zorg draagt. ,,Soms ben ik van plan hard te werken in de tuin. Maar dan sta ik uiteindelijk alleen maar te kletsen met de mensen die langslopen..." Ze hoopt dat er meer buurtmoestuinen in Boxtel ontstaan. ,,Er zijn vast meer mensen die een stukje groen willen onderhouden dat op loopafstand ligt."

ALTIJD BEZIG

Wim vult ondertussen een regenton met water. ,,Ik houd álles in de gaten", zegt hij. ,,Vanaf mijn balkon kijk ik op de tuin neer." Met veel plezier draagt de Boxtelaar zorg voor zijn sjalotjes, aardappelen, aardbeien en dahlia's. ,,Het liefst ben ik altijd bezig."

Dat geldt ook voor Rikie en Kees van Lamoen. ,,Wij hadden jaren een volkstuin op Tongeren, maar nu hebben we een plek op loopafstand. Dat is erg fijn", vertelt Rikie. Het echtpaar onderhoudt twee percelen. ,,We kweken bloemen en groenten. Het is toch heerlijk om uit eigen tuin te kunnen eten?" Maar dat is niet de enige reden dat Rikie graag tuiniert. ,,Als ik ergens mee zit, ga ik aan de slag in de tuin. Hier kan ik mijn ei kwijt. En ik heb op deze plek nieuwe mensen leren kennen."

Het sociale aspect dat D'n Hof met zich meebrengt, is het meest belangrijk, stelt Eline Hermans. ,,Niemand is de baas; we doen het samen. Je leert elkaar kennen én je leert van elkaar." Ze wist weinig van tuinieren voordat ze zich opgaf voor de buurtmoestuin op Hoogheem. ,,Ik was zo groen als gras", lacht ze. ,,Door mensen met veel ervaring heb ik veel geleerd. En nu onderhoud ik de tuin samen met m'n dochter. We hebben veel lol."

Bij de start van ieder tuinseizoen komt de groep bijeen in de huiskamer van Hoogheem om te overleggen over D'n Hof. ,,Zo is Hendrik-Jan de Tuinman momenteel onderwerp van gesprek", zegt Eline. Ze bedoelt het kunstwerk in D'n Hof dat oud-leerlingen Anne Struijcken en Maartje Jansen van het Jacob-Roelandslyceum in 2015 ontwierpen. Uit de levensgrote pop van gaas moesten plantjes groeien, maar dat kwam de afgelopen jaren nog niet helemaal uit de verf. ,,En dat is jammer", vindt Eline. ,,Daarom kijken we samen wat er met Hendrik-Jan moet gebeuren."

SCHOUDERS ERONDER

Viermaal per jaar worden gezamenlijke werkochtenden gehouden. ,,En we organiseren jaarlijks een barbecue", vertelt Eline. Naast de eigen tuintjes is er ook een gezamenlijk perceel. Dat wordt deze zaterdagochtend gereed gemaakt voor beplanting. ,,We denken aan courgettes en spruitplantjes", aldus Eline. Ze is, net als de andere bewoners, blij met de tuin. ,,Het is fijn om ergens samen de schouders onder te zetten."

FOTO BOVEN: Sinds 2014 beschikt Hoogheem over een eigen buurtmoestuin: D'n Hof. Inwoners tuinieren hier met veel plezier. (Foto: Peter de Koning).


Fashionshow van Filipe en Uniek in Boxtelse Waag

Modewinkels Mr. & Mrs. Filipe en Uniek Mode houden zondag 27 mei vanaf 10.00 uur een fashionshow. Ook deze vijfde editie vindt plaats in restaurant De Waag aan de Markt. Bezoekers worden ook getrakteerd op een high tea. Deelname kost 17,50 euro.

Diana van den Borne van Mr. & Mrs. Filipe geeft aan dat de samenwerking tussen deze drie ondernemingen een logische keuze is. ,,Het zijn allemaal bedrijven die van een hoge kwaliteit houden en de klant op nummer één zetten. We hebben hetzelfde doel; namelijk iedereen verwennen en een gezellige dag bezorgen." Er komen voornamelijk veel vrouwen af op het evenement. Die houden het meeste van mode. Moeders en dochters, vriendinnengroepjes, zussen of buurvrouwen, alle combinaties melden zich aan.

Iedereen wordt om 11.00 uur bij De Waag verwacht. De high tea en modeshow duren tot 14.00 uur. Aansluitend is er de mogelijkheid om te shoppen bij zowel Mr. & Mrs. Filipe als bij Uniek Mode. Bezoekers krijgen dan op hun aankopen. Aanmelden is nog mogelijk via diana@filipemode.nl.


Brandje

De brandweer kwam Tweede Pinksterdag in actie voor een buitenbrand in een bosschage nabij de Maastrichtsestraat in Boxtel. Bij aankomst was het vuur al uit, maar de hulpdienst voerde nog een controle uit met een warmtebeeldcamera. De schade bleef beperkt. Vermoedelijk hebben kwajongens de brand aangestoken.

Afbeelding