Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WIJK BREUKELEN VERLIEST NA ZIJN KERK OOK ZIJN KROEG...

Tapkraan De Adelaar gaat dicht

Jeroen Geerts, die samen met zijn broer Sander en diens echtgenote de horecazaak runt, is duidelijk: ,,Door ons wordt De Adelaar niet voortgezet. De verenigingen zijn vorige week op de hoogte gesteld, ook de feesten en partijen die ná 21 juli op de planning stonden, zijn afgezegd." Hij geeft aan dat ze bij deze beslissing niet over een nacht ijs zijn gegaan. ,,We hebben regelmatig om de tafel gezeten met de eigenaar. Het laatste gesprek vond kort na carnaval plaats. Uiteindelijk kregen we een voorstel voor onze neuzen en dat was niet het voorstel waarmee wij verder wilden gaan."

Cees van der Sloot, mede-eigenaar van De Adelaar, laat weten dat de exploitanten hem niet op de hoogte hebben gesteld over de sluiting van het café. ,,Maar ik heb wel begrepen dat de verenigingen al zijn geïnformeerd. Per 1 augustus loopt het huurcontract af en tot op heden zijn we er met de huurders niet uitgekomen. Hoewel ik het nog niet van de familie Geerts gehoord heb, zie ik geen openingen meer."

Dat geldt ook voor Jeroen Geerts. ,,Openingen zijn er overal, maar in ons opzicht zijn die er nu onvoldoende om het contract te verlengen." Vijftien jaar lang runde zijn familie De Adelaar. ,,Naast de verenigingen die regelmatig gebruikmaken van het pand, is het voor verschillende families bijna gewoonte om hun feesten bij De Adelaar te vieren. Dat valt nu weg. Maar ik heb er vertrouwen in dat zij bij de collega-ondernemers in Boxtel een nieuw onderkomen vinden." Een afscheidsfeest komt er zeker, stelt Geerts. ,,Ergens rond die 21e juli. Tot die tijd blijft De Adelaar gewoon open en verandert er weinig." Wat hij zelf van plan is in de toekomst? ,,Genoeg wilde plannen. Veel wil ik er nog niet over zeggen, maar horeca zou daar zeker in kunnen voorkomen..."

NOG PRIL

Wat er met De Adelaar gaat gebeuren, lijkt al wat duidelijker. Begin januari boog de welstandscommissie van de gemeente Boxtel zich over nieuwe plannen van eigenaren Cees en Frank van der Sloot om van het horecabedrijf dat hun ouders ooit exploiteerden vier woningen en twee appartementen te maken. ,,Afgezien van wat er uit de gesprekken met de huidige exploitanten komt, vinden we het belangrijk om te kijken naar wat er in de toekomst mogelijk is op deze plek", zei Cees van der Sloot destijds in deze krant. Cleem Snijders van architectenbureau Snijders & Van Stekelenburg werd in de arm genomen en kwam met een ontwerp waarbij de huidige bebouwing behouden blijft. Dat is een voorwaarde van de gemeente, die positief tegenover de plannen staat.

Cees van der Sloot laat weten door te willen gaan met de plannen. ,,De volgende stap is de aanvraag van een omgevingsvergunning. Daarnaast zijn er gesprekken met partijen die mogelijk interesse hebben in de herontwikkeling. Maar dat is allemaal nog pril." In het ontwerp blijven de eerste twee panden aan de Baroniestraat, die nu dienst doen als kroeg, behouden en krijgen een woonfunctie. Daarnaast komt een derde huis. Om de hoek, aan de Pastoor Erasstraat, staan al twee voormalige woningen die momenteel bij De Adelaar getrokken zijn.

FOTO BOVEN: De Adelaar aan de Baroniestraat sluit op zaterdag 21 juli definitief de deuren. (Foto: Peter de Koning).

Brommers en scooters

Merkt u het ook zo goed, de geur van de uitstoot van die brommers en scooters? Dat is niet best voor onze gezondheid. Als er zo'n lawaaierig vervoermiddel aan komt, probeer ik altijd zo lang mogelijk mijn adem in te houden. Niet makkelijk, maar ik weet hoe schadelijk die uitlaatgassen zijn. Volgens een artikel in de Volkskrant zijn tweetaktmotoren twintig tot maximaal 2700 keer vuiler dan een moderne bestelbus! Een tweetakt is een ouderwets type brandstofmotor waardoor de verbranding slecht verloopt. Het resultaat is een forse uitstoot van fijnstof, CO2 en schadelijke koolwaterstoffen.

Mijn hoop is dat het nieuwe college van B. en W. werk gaat maken van de overlast van die ouderwetse brommers en scooters. En daarbij zouden we gelijk de oude dieselauto's aan kunnen pakken die ook te veel fijnstof en dergelijke uitstoten. Dat zou goed kunnen via het instellen van een milieuzone, zoals gemeenten Nijmegen en Utrecht al met succes hebben gedaan. Met een dergelijke maatregel kan gelijk de Baroniestraat voor een deel worden ontlast van de veel te gevaarlijke luchtvervuiling ter plaatse. Men is daar al zó lang in afwachting van de komst van de fietstunnel bij de dubbele spoorweg...

Een milieuzone kan een positieve ontwikkeling inzetten. Want elektrische scooters en auto's zijn een goede oplossing, ook qua geluid. Veel beter is natuurlijk vaker de (al dan niet elektrische) fiets te pakken. Daarom ben ik blij dat het college daar voorrang aan wil geven.

        JAN JUFFERMANS