Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOX & BREAKFAST MOET TOERISTEN NAAR BOXTEL TREKKEN

Slapen onder duizend Boxtelse sterren

RENS VAN DEN ELSEN

Wakker worden midden in de natuur, de zon in alle vroegte op zien gaan, een ree voorbij zien springen en alle nachtelijke geluiden in je opnemen. Dat alles vanuit een glazen box met een luxueuze slaapplaats en een ontbijt op bed. Wie hier wild van wordt, kan vanaf begin juni terecht in vijf overnachtingslocaties in het buitengebied van Boxtel. Onder de noemer Box & Breakfast moet dit concept de gemeente op de toeristische kaart zetten.

,,Het is een unieke ervaring midden in onze mooie natuur. Dit vind je nergens anders." Wethouder Peter van de Wiel stak zijn enthousiasme gisteren niet onder stoelen of banken. ,,Voor wie zich even helemaal van de bewoonde wereld wil afsluiten, maar niet op een luchtbed in een tentje wil liggen, is de glazen overnachtingsplaats een goed alternatief." In de van duurzame materialen gemaakte box is een tweepersoons bed te vinden (met klamboe tegen de muggen), een lampje, ventilator en een biologisch toilet. Wie wat privacy wil, kan de gordijnen sluiten. Stromend water en elektriciteit is er ook, maar gelimiteerd. Netflixen tot midden in de nacht is er dus niet bij.

FOOD

De gemeente Boxtel was al een tijdje op zoek naar een idee om aan te haken bij het Brabantse themajaar We Are Food. Dit is een overkoepelend thema om te vieren dat de provincie zich in 2018 Europese Regio van de Gastronomie mag noemen. Van de Wiel legt uit: ,,Tegen een stad als 's-Hertogenbosch valt met een pop-uprestaurant niet op te boksen. Daarom zijn we met lokale ondernemers uit diverse sectoren samen gaan sparren over een concept dat goed past bij We Are Food. Thieu van Tooren kwam met het idee voor deze glazen box in de natuur. Waar je dus in de stad kunt eten in een driesterrenrestaurant, slaap je in Boxtel onder duizend sterren. En dan word je natuurlijk lekker wakker met een Brabants ontbijtje."

Van Tooren, eigenaar van een communicatiebureau en inwoner van Boxtel, kreeg de ingeving voor Box & Breakfast toen hij aan zee de vele strandhuisjes zag. ,,Daarnaast vertel ik regelmatig aan vrienden en familie dat Boxtel zo mooi middenin de natuur ligt. Welke kant ik het dorp ook uit fiets, ik zit meteen in de bossen. Waarom een strandhuisje en groen niet combineren, bedacht ik me toen." Het plan werd direct breed gedragen door alle betrokkenen en uitgewerkt. Van de Wiel: ,,We wilden natuurlijk niet de al bestaande overnachtingsmogelijkheden in Boxtel dwarszitten. Dus hebben we het idee ook bij hen voorgelegd. Diverse exploitanten wilden meteen hun medewerking verlenen. Daarom hebben nu vijf verschillende B&B's ieder een box voor hun rekening genomen. Zij zorgen voor schone lakens en iets lekkers in de ochtend."

Vanaf woensdag 23 mei gaat de website www.boxandbreakfast.nl om een overnachting te boeken online. De glazen kubussen blijven tot eind september staan. Daarna gaan alle partijen evalueren. Van de Wiel: ,,Als het een succes wordt, gaan we volgend jaar wellicht meer boxen plaatsen. Maar het mogen er niet te veel worden, anders is het niet meer uniek."

Een overnachting in zo'n unit voor twee personen gaat ongeveer honderd euro per nacht kosten. Van dat geld gaat een gedeelte terug naar het land, de gemeente heeft namelijk een locatie aangemerkt voor natuurontwikkeling. Daarnaast krijg je natuurlijk een ontbijtje, prachtig uitzicht. En muggenbeten, want ook dat hoort bij de natuur...

FOTO ONDER: Wethouder Peter van de Wiel en grondeigenaar Theo Timmermans geven uitleg over Box & Breakfast. (Foto: Peter de Koning).