'Mensen kunnen in 2020 wonen op Kleine Aarde'

Dat het wooncomplex op voormalige milieueducatieterrein De Kleine Aarde een modern en duurzaam gebouw wordt, is zeker. Maar woonstichting Sint-Joseph wil méér en probeert de toekomstige huurders bewust te maken van duurzaam gedrag. ,,We willen voorkomen dat huurders sociale druk op elkaar uitoefenen. We hopen vooral een filosofie uit te dragen en te zorgen dat mensen duurzaam en comfortabel leven op De Kleine Aarde", aldus directeur-bestuurder Rob Dekker van Sint-Joseph.

Er is nog geen definitief ontwerp van het gebouw, maar over veel onderdelen is uitgebreid nagedacht, aldus projectleider Pim Ketelaars en directeur-bestuurder Dekker van Sint-Joseph. Het pand - dat niet hoger wordt dan een eengezinswoning met twee verdiepingen - krijgt houten elementen aan de buitenkant. ,,We hopen hiervoor lokaal populierenhout te kunnen gebruiken." Ook kiest de woonstichting voor een 'regeneratief' gebouw. Dat houdt in dat de huidige biodiversiteit en waterhuishouding op het terrein op hetzelfde niveau blijven na de realisatie van het pand. Met waterschap De Dommel zijn gesprekken gaande over regenwater en hoe dat op een effectieve manier gebruikt kan worden. Een proefwoning bedoeld voor het onderwijs, is in de nieuwe plannen vervangen voor een grote technische ruimte waar leerlingen van onderwijsinstellingen de verschillende installaties kunnen volgen en onderzoeken.

Waar voorheen gemikt werd op starters, is dat nu anders. ,,We hopen dat verschillende generaties die hier komen wonen, in aanraking komen met duurzaamheid." De verwachting is dat vóór de zomer de bestemmingsplanprocedure van start gaat. Dekker: ,,Als alles voortvarend verloopt, kunnen we volgend jaar starten met de realisatie en kunnen mensen er een jaar later wonen."

De bijeenkomst op 24 mei gaat met name over duurzaam leven in combinatie met comfortabel wonen. Naar aanleiding daarvan kunnen belangstellenden zich aanmelden om in groepjes verder te denken over bepaalde thema's.