MOTIE VALT NIET GOED IN GEMEENTERAAD

Balans doorkruist plan aanpak bestuurscultuur

HENK VAN WEERT

Tijdens haar mislukte poging om na de verkiezingen in maart een nieuwe coalitie in de gemeenteraad te smeden, kwam de fractie Balans tot de conclusie dat de bestuurscultuur is verziekt. De partij sprak er niet alleen de collegepartijen op aan, maar ook burgemeester Mark Buijs. Samen met de fractievoorzitters besloot Buijs hierover achter gesloten deuren te discussiëren. Maar door een motie van Balans kwam het onderwerp dinsdag tóch ter sprake in de openbare raadsvergadering.

Tijdens een bijeenkomst op 3 april, enkele dagen nadat Combinatie95 het initiatief tot coalitievorming overnam van Balans, werd duidelijk dat alle acht partijen in de raad het een goed plan vonden om samen over de bestuurscultuur te praten om deze te verbeteren. Dinsdag werd duidelijk dat Buijs zaterdag 26 mei een bijeenkomst heeft belegd voor de raadsleden. Dat deed hij na overleg met de fractievoorzitters in het zogeheten presidium. Daarbij werd bewust gekozen voor een besloten samenkomst, om te bevorderen dat politici vrijuit kunnen spreken.

FATSOEN

Balans kwam dinsdag echter met een motie vreemd aan de orde van de dag op de proppen om de bestuurscultuur aan te pakken en verstoorde daarmee de gekozen werkwijze. De partij, die tijdens de gemeenteraadsverkiezingen als grootste uit de bus kwam en evenveel zetels (vijf) bekleedt als Combinatie95, vindt dat inbreng vanuit de oppositie de afgelopen vier jaren 'categorisch is genegeerd' en dat er veel 'oud zeer' zit. ,,Daarnaast hebben we gemerkt dat wethouders (...) vaak geen concrete antwoorden gaven op gestelde vragen. En dat de voorzitter van de raad dit liet gebeuren", zei fractievoorzitter Mariëlle van Alphen van Balans toen ze haar motie toelichtte.

Daarin bepleitte Balans dat de raadsleden, samen met het college van B. en W., een intensief traject opstarten onder leiding van een externe en onafhankelijke deskundige. ,,Met als doel de verziekte bestuurscultuur op korte termijn te verbeteren naar normale politieke verhoudingen en fatsoenlijke omgangsvormen", aldus Van Alphen.

De motie viel niet in goede aarde bij veel raadsfracties. Dave van de Ven (SP) verweet Balans dat zij vooral naar andere partijen wees en weinig zelfreflectie aan de dag legt. ,,Onze partij heeft jarenlang in de oppositie gezeten en dan weet je dat je inbreng lang niet altijd zoden aan de dijk zet. Dat is het spel van democratie, van coalitie en oppositie. Er is geen sprake van dat oppositievoorstellen categorisch zijn genegeerd." Jan de Koning (INbox) viel Van de Ven bij. Hij wees erop dat de bestuurscultuur (binnen het college dus) 'nog nooit zo goed is geweest'. Wel laat de politieke cultuur binnen de gemeenteraad in zijn ogen te wensen over: ,,Maar Balans moet nu eindelijk eens de verkiezingsuitslag respecteren en daarop niet telkens als een klein kind terugkomen."

MOTIE INGETROKKEN

De toezegging van Buijs dat voor de besloten raadsbijeenkomst op 26 mei ook de wethouders worden uitgenodigd en dat het wat hem betreft zeker niet bij één sessie hoeft te blijven, was voor Balans reden om de aangekondigde motie uiteindelijk toch niet in stemming te brengen. Volgens fractievoorzitter Van Alphen was uit de toon en stijl van de reacties merkbaar dat de frustraties bij diverse fracties erg diep zitten. Dat ontlokte Katelijne van Thiel (Combinatie95) de opmerking dat de toonzetting die Balans zelf in haar motie bezigt ook niet erg uitnodigend klonk. ,,Maar ik wil hier geen welles-nietesspelletje van maken. We hebben in het presidium afgesproken deze discussie buiten de politiek te houden om te voorkomen dat raadsleden het gevoel krijgen zich te moeten verdedigen."

Een poging van Balans om voor de bijeenkomst van 26 mei een andere datum te prikken, zodat meer raadsleden en wethouders present kunnen zijn, vond geen gehoor. Burgemeester Buijs sloot de discussie af met de mededeling dat de politici en bestuurders snel met elkaar rond de tafel moeten om de onderlinge sfeer te verbeteren.