Afbeelding
Foto: Pål Jansen

90 PROCENT VAN KAARTEN AL VERGEVEN

Honderden Boxtelaren zetten zich in voor circus

PÅL JANSEN

Nog een week en dan barst bij het Boxtels zorgexpertisehuis Liduinia circus Sijm los. In het weekend van 25 tot en met 27 mei worden in totaal negen voorstellingen gegeven. Stichting Brabants Centrum ging met Kees de Wild, die met 'zijn' orkest De Volle Bloas gratis circusvoorstellingen voor een goed doel naar Boxtel wilde halen, aan de slag. Al snel sloot Boxtel Vooruit aan, daarna Zorgzaam Boxtel, leverden tientallen bevriende organisaties financiële bijdragen, helpen (naar schatting) zo'n driehonderd vrijwilligers en zijn er inmiddels ruim 2.500 van de 2.700 kaarten vergeven. Circusdirecteur Alex Sijm: ,,Dit zie je niet vaak..."

Circus Sijm heeft ervaring met optredens voor mensen die zorg nodig hebben. Samen met diverse Nederlandse fondsen worden jaarlijks bij tientallen zorginstanties opvoeringen op locatie verzorgd. Het unieke in Boxtel is dat alle steun vanuit de gemeente zelf komt. ,,Vooraf zijn we helder in onze keuze geweest: we doen het voor zorgbehoevenden en zij die minder te besteden hebben", vertelt Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit. ,,Dan kan je ook duidelijk zijn naar je sponsors, oftewel 'vrienden', wie je doelgroepen zijn. Uiteindelijk bleek het zó simpel om genoeg vrienden bereid te vinden het initiatief te steunen."

Al gauw sloten diverse (zorg)organisaties, de plaatselijke serviceclubs, gemeente Boxtel, bedrijven, stichtingen en verenigingen zich aan bij het plan. Zij zorgden voor een financiële bijdrage, maar leverden ook diverse vrijwilligers. Circusdirecteur Sijm was onder de indruk. ,,Wij geven jaarlijks bij zo'n zeventig zorginstellingen, woongroepen en andere instellingen circusvoorstellingen voor de zorg. Dat zijn kleine producties. Circus Sijm zelf is een stuk groter en dan treden we op voor bedrijven of tijdens evenementen. Dat we hier zo'n grote productie voor de zorg neer kunnen zetten dankzij allerlei organisaties waaronder een muziekorkest... Die combinatie zie je niet vaak", zegt hij met gevoel voor understatement.

LIDUINA

Momenteel vertoeft het circus met zijn artiesten in Kerkrade. Het ensemble verzorgt maandag 21 mei zijn laatste optreden in de Limburgse stad en komt die-


zelfde avond nog met achttien wagens aan in Boxtel op het terrein van Liduina. ,,Om het gebied klaar te maken, moet er de komende tijd nog van alles gedaan worden: maaien, rijplaten leggen, toilet-units plaatsen...", somt Ketelaars enkele werkzaamheden op. Boxtel Vooruit zorgt ervoor dat de omgeving straks klaar is.

De tenten zelf worden door circus Sijm opgetuigd, vanaf dinsdag 22 mei om precies te zijn. Vrijdag 25 mei is het eerste optreden, maar daags ervoor oefent orkest De Volle Bloas al met de circusartiesten in de tent. ,,We zijn nu al maanden circusmuziek aan het spelen", lacht De Wild. ,,In totaal zullen we met zo'n 25 muzikanten de acts begeleiden." Een halfuur voor aanvang van ieder optreden begint het Boxtelse orkest met spelen. In totaal zullen zij verspreid over drie dagen liefst negen optredens verzorgen.

MENGELMOES

Per circusvoorstelling is er ruimte voor ruim driehonderd bezoekers. Die zijn inmiddels 'ingeroosterd'. Voor een gedeelte ook uit praktische en veiligheidsoverwegingen, legt Yvonne van de Nostrum van Boxtel Vooruit uit: ,,We kunnen bijvoorbeeld geen honderd mensen in een rolstoel tegelijk in de tent kwijt." Maar ook om per voorstelling een divers publiek te krijgen, aldus Van de Nostrum: ,,Een mengelmoes van Boxtelaren."

VERBINDING

Een belangrijk doel van het circus is om te zorgen voor verbinding, legt Henk van der Zee van stichting Brabants Centrum uit. ,,Naast zorgbehoevenden en minder kapitaalkrachtigen, wilden we ook een mix met andere inwoners. Zodat we diverse mensen bij elkaar brengen. Zeshonderd kaarten zijn onlangs de vrije verkoop ingegaan", aldus Van der Zee. ,,Als stichting staan wij voor verbinden. Daarom zijn we hierbij ook initiatiefnemer."

De shows van circus Sijm starten vrijdag en zaterdag om 13.30, 16.00 en 19.00 uur. Op zondag zijn de optredens om 11.00 uur, 13.30 en 16.30 uur. Kaartjes à 7,50, inclusief drankje, muziek en popcorn, zijn te koop bij Jumbo in winkelcentrum Oosterhof én op woensdag 23 en donderdag 24 mei tussen 18.00 en 20.00 uur bij de circustent bij Liduinia.

FOTO BOVEN: Van links naar rechts de organisatieleden: Wim Ketelaars (Boxtel Vooruit), Carin Jansen (Zorggroep Elde), Kees de Wild (blaasorkest De Volle Bloas), Yvonne van de Nostrum (Boxtel Vooruit) en Henk van der Zee (stichting Brabants Centrum).(Foto: Pål Jansen).

Liempde

Loten De Zonnebloem

Om activiteiten te bekostigen, verkoopt De Zonnebloem onder meer loten. Zo ook in Liempde, waar de vrijwilligers dinsdag 22 mei langs de deuren gaan. Een lot kost twee euro waarvan zestig cent naar de plaatselijke afdeling gaat. Deelnemers maken kans op spraakmakende prijzen, zoals 15.000 euro, een e-bike en een droomreis. De trekking is op maandag 8 oktober. Nabestellen van de loten kan via de website www.zonnebloem.nl/loten/p/josékelders.

Fondsenwerving

In Streekhuis Het Groene Woud (Keefheuvel 1a te Liempde) vindt dinsdag 29 mei van 19.00 tot 21.00 uur de Maatwerk Fondsenavond plaats. Deelnemers krijgen advies over hoe zij voor projecten financiële ondersteuning kunnen krijgen. Meedoen kost vijftig euro, aanmelden kan tot 22 mei via e-mail: streekhuis@hetgroenewoud.com.