Afbeelding
Foto: Peter de Koning

INSTELLINGEN VERHUIZEN NAAR GEMEENTEHUIS BOXTEL

Welzijnsorganisaties weg uit Ursula

HENK VAN WEERT

Met uitzondering van jongerencentrum B-Town en museum MuBo vertrekken de welzijnsfuncties in Sint-Ursula volgend jaar naar het Boxtelse gemeentehuis. Aan de Markt worden loket, informatieverstrekking en doorverwijzing gehuisvest. Spreekuren worden vanaf 2019 gehouden in gemeenschapshuizen.

In samenspraak met organisaties als ContourdeTwern, Centrum voor Jeugd & Gezin, GGD en Bureau Halt heeft het gemeentebestuur besloten zorg, welzijn en cultuur dichter bij de bewoners te brengen. Het monumentale gebouw Sint-Ursula aan de Baroniestraat, een voormalig klooster, is daarvoor straks niet langer de uitvalsbasis. De leegkomende ruimten die de instellingen nu gebruiken worden verbouwd tot appartementen.

Het verhuisplan maakt deel uit van een integrale herinrichting van het gemeentehuis,. Dat meldde burgemeester Mark Buijs dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering. Daar werd een onderzoek besproken dat de lokale rekenkamercommissie in opdracht van de raad uitvoerde naar de privatisering van welzijns- en sportaccommodaties.

De burgemeester hoopt dat de verhuizing zonder financiƫle gevolgen kan blijven, maar gaat daar niet op voorhand van uit. ,,Als er extra geld nodig is, komen we daarvoor met een voorstel bij de gemeenteraad terug", antwoordde Buijs op een vraag van raadslid Katelijne van Thiel (Combinatie95).

SPORTHAL DE BRAKEN

Van Thiel gaf het college ook mee om vooruit te blikken naar de toekomst van sporthal De Braken, die in particuliere handen is. Eigenaar Gerard Smit heeft een contract om tot 2023 jaar Boxtelse clubs onderdak te bieden. ,,Maar wat als die periode voorbij is en de exploitant komt tot de conclusie dat het sportcomplex niet langer exploitabel is. Waar moeten onze clubs dan heen?" Onderzoek toonde twee jaar geleden al aan dat Boxtel dan toch over voldoende binnensportaccommodaties beschikt. Wel zullen clubs moeten inschikken met hun roosters.

Het gemeentebestuur investeert liever in activiteiten dan in stenen, zo was al vaker te horen. Voorzitter Jan van den Heuvel van de rekenkamercommissie adviseerde dat voor de Boxtelse raadsleden beter inzichtelijk moet worden welke maatschappelijke doelen worden gediend met accommodaties. Hij gaf daarbij aan dat tijdens bijeenkomsten in het kader van het onderzoek bleek dat ambtelijk veel informatie beschikbaar is wat er in diverse club- en gemeenschapshuizen gebeurt. Toch is die niet altijd bekend bij de raadsfracties. Daar zou een verbeterslag gemaakt kunnen worden.

FOTO BOVEN: Sint-Ursula biedt vanaf 2019 niet langer onderdak aan welzijnsfuncties. (Foto: Peter de Koning).