Afbeelding
Foto: Peter de Koning

JRL-SCHOLIEREN BEZIG MET KOUDE OORLOG EN OPSTANDEN

'Geen acht? Dan ligt 't aan m'n voet!'

PÅL JANSEN

De eindexamens startten deze week voor het middelbaar onderwijs. Dinsdagochtend waren zowel vwo- als havo-klassen in Nederland, dus ook die van het Boxtelse Jacob-Roelandslyceum (JRL), druk bezig met veel vragen over opstanden in Nederland, de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog. Oftewel: geschiedenis.

Helemaal vooraan het klaslokaal, het dichtst bij de leerkracht, zit havo-scholiere Isis Vroemen. De kans is groot dat het komt vanwege haar voet. Een blessure opgelopen met hockey. Het risico is echter klein dat het haar zou deren. De scholiere staat er goed voor met een 8,3 gemiddeld voor het vak. ,,Ik volg de vlog


van JORTgeschiedenis", verklapt Isis.

De Eindhovense leerkracht JORT (oftewel: Joost van Oort) heeft ruim 30.000 volgers op YouTube, is bijna 20 miljoen keer bekeken en postte daarvoor ruim 250 video's over, jawel, geschiedenislesstof voor havo en vwo. Isis: ,,Hij maakt eigenlijk alle belangrijke filmpjes daarover." Vriendin Mijke Peeters, die Isis helpt met haar spullen, vertelt: ,,We sturen elkaar ook samenvattingen die we maken."

TUSSEN HOOP EN VREES

Sjaak van Meulebroeck (vwo 6) staat er wat minder florissant voor, maar kan toch buigen op een solide 6. ,,Je kunt wel heel veel weten over historische contexten, maar dan moet je het ook goed opschrijven", vertelt hij. Vwo-scholiere Sanne Bergman, die met een 5,1 gemiddeld tussen hoop en vrees leeft: ,,Leer ik de vakken, komt de toets, krijgen we heel veel inzichtvragen."

Schoolgenoot Sjaak licht toe: ,,Waarom Willem van Oranje zich anders opstelde in zijn propaganda tegen de Duitsers dan tegen de Spanjaarden bijvoorbeeld." Bo Spanjers (ook vwo 6) vult aan: ,,Dat was toch omdat hij gevlucht was vanuit Spanje?" Sjaak: ,,Weet ik veel, ik heb maar wat opgeschreven."

Mocht al bekend zijn dat deze vraag op voorhand kwam, dan had Isis tegen het drietal gezegd zeven minuten te kijken naar de video '5. Willem van Oranje (VWO - HC De Republiek)' op YouTube. Naast de online leerkracht, vindt zij trouwens ook dat ze het getroffen heeft met haar echte geschiedenisdocent Suzanne van Gompel. ,,Die vindt het zelf zo ontzettend leuk dat ze anderen ook enthousiast maakt."

CUM LAUDE

Alles lijkt er dus op voor Isis dat de uitslag van de geschiedenistoets voor haar goed zal uitpakken. 's Middags staat Engels op het programma. Gemiddelde? ,,Een 8,5", zegt ze, enigszins bezwaard. Over de hele linie kan Isis straks cum laude afstuderen. ,,Maybe, ik leg er geen druk op." En als het niet lukt, dan heeft ze in ieder geval een excuus klaarliggen. ,,Ik heb door mijn blessure twee dagen niet kunnen studeren. Dus ja, dan ligt het aan mijn voet als het geen acht is", lacht ze.

Voor Bo, Sjaak en Sanne is het echter nog billen knijpen. Zij zullen vast en zeker niet de enige scholieren zijn in de gemeente Boxtel die dat hebben. De examens duren nog tot en met dinsdag 29 mei voor havo en vwo. Vmbo is bezig tot en met vrijdag 25 mei. Bovendien zijn er van maandag 18 juni tot en met donderdag 21 juni nog herkansingsrondes voor niet-geslaagden.

FOTO BOVEN GROOT: De havisten van JRL begonnen dinsdagochtend klokslag negen uur aan hun eindexamen geschiedenis. Ook de vwo'ers, die een deur verder zaten, gingen met historie aan de slag.

FOTO BOVEN KLEIN: Goed voorbereid maar met een blessure aan de voet moet JRL-leerlinge Isis Vroemen het havo-eindexamen afleggen. Elk nadeel heeft zijn voordeel: het is een goed excuus mocht cum laude niet haalbaar zijn. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding