INFORMATIEAVOND OP DONDERDAG 24 MEI

Duurzaam wonen mét comfort op Kleine Aarde

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De totale CO2-uitstoot van een gemiddeld huishouden per jaar? Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat slechts 15 tot 20 procent te maken heeft met het huis waarin mensen wonen. De rest van de uitstoot bestaat uit onder meer gebruik van vervoersmiddelen, kleding, voeding en vrije tijd. Reden voor woonstichting Sint-Joseph om deze resultaten bij de realisatie van de 22 wooneenheden op het terrein van De Kleine Aarde mee te nemen in de plannen...

Een voedselvermaler in de keuken in plaats van met een emmertje naar de composthoop, een gemeenschappelijke wasruimte in plaats van een wasmachine in iedere woning: enkele voorbeelden van hoe Sint-Joseph toekomstige bewoners van De Kleine Aarde bewust wil maken van duurzaamheid. ,,Nu blijkt dat een woning slechts een klein onderdeel is van de totale CO2-uitstoot van mensen, hebben wij besloten verder te kijken", licht Pim Ketelaars toe.

De projectleider is in december ingehuurd door Sint-Joseph om na te denken over de invulling van het gebouw op het terrein van De Kleine Aarde dat bestaat uit 22 sociale huurwoningen met een oppervlakte van 49,9 tot 60 vierkante meter. ,,Dat is een zoektocht die nog steeds niet ten einde is. Zo buigen studenten van het Summa College en Helicon zich momenteel over de vraag hoe mensen bewuster kunnen worden gemaakt van duurzaamheid. We hebben een aantal ambities opgesteld. Belangrijk uitgangspunt is dat duurzaam leven op De Kleine Aarde gecombineerd wordt met comfortabel wonen."

MENSEN MEENEMEN

Niet alleen het onderwijsveld, óók belangstellende huurders, omwonenden en andere belanghebbenden zijn uitgenodigd over dit vraagstuk mee te denken. Donderdag 24 mei vindt van 19.30 tot 21.30 uur in het bezoekerscentrum van De Kleine Aarde een informatiebijeenkomst plaats waar Sint-Joseph, Heijmans en FAAM Architects nader ingaan op het verhaal achter het woningbouwplan. Mensen kunnen zich vervolgens aanmelden voor inspiratiesessies over thema's als afval, mobiliteit en voedsel. ,,We willen iedereen graag meenemen in het verhaal", aldus directeur-bestuurder Rob Dekker van Sint-Joseph. ,,Dat houdt in dat we na de realisatie van het gebouw nog bijeenkomsten organiseren met de huurders om te kijken naar wat er nog meer mogelijk is om duurzamer gedrag te creëren."

Op pagina 11: 'Mensen kunnen in 2020 wonen op Kleine Aarde'.