Afbeelding
Foto: Zorggroep Elde

MINISTER BEZOEKT WERELDHUIS EN BUITENHUIS ZORGGROEP ELDE

'Dat is nu écht persoonsgerichte zorg'

RENS VAN DEN ELSEN

,,Ik wil hier nooit meer weg.'' Dat kreeg Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) maandag toegefluisterd door een bewoonster van het Wereldhuis in Boxtel. De bewindsman bracht een werkbezoek aan Zorggroep Elde en kreeg een rondleiding aan de Achterberghstraat en in het Buitenhuis te Esch.

Het bezoek bleef 'onder de radar' voor de media zodat de CDA'er in alle rust met de bewoners kon praten. In een drie uur durend programma kreeg De Jonge informatie over hoe Zorggroep Elde omgaat met dementie, de complexe zorg en alle projecten die zijn opgezet om het leven voor ouderen in het verzorgingshuis én daarbuiten zo aangenaam mogelijk te maken. Zo kwam onder meer het programma Seniorenhulp en Leefplezier ter sprake. Bij de eerste kunnen zelfstandig wonende ouderen een beroep doen op extra ondersteuning en bij de tweede wordt gekeken naar hoe medewerkers van Zorggroep Elde cliënten een fijne dag kunnen geven.

JEU DE BOULES

Bestuursvoorzitter Jacqueline Joppe van de zorginstelling is trots op het bezoek van minister De Jonge: ,,Hij ging in gesprek met bewoners en familieleden en vroeg hen hoe het is om bij ons te wonen. Daarnaast kreeg hij vanuit Zorggroep Elde alles te horen over onze behandelwijzen. Dat sprak hem erg aan. Ook de bewoners konden de gesprekken met de minister waarderen. In Esch speelde hij zelfs nog een potje jeu de boules met de cliënten en in het Wereldhuis schoof hij aan bij de lunch."

AANDACHT

De minister brengt door het hele land werkbezoeken aan zorginstanties om zo een beeld te krijgen van de staat van de ouderenzorg in Nederland. Hij reageerde na zijn rondleiding in Boxtel en Esch op zijn Facebookpagina: ,,Goed om te zien dat hier zo veel aandacht is voor de identiteit en leefstijl van bewoners. De levensgeschiedenis, eten, muziek, geloof, in alles wordt rekening gehouden met wíe de mensen zijn. Dat is wat je noemt persoonsgerichte zorg."

FOTO BOVEN: Minister Hugo de Jonge (VWS) kreeg maandag een warm onthaal in het Wereldhuis in Boxtel en het Buitenhuis in Esch. Alsof een van de bewoonsters tegen de bewindsman wil zeggen: 'Goed gedaan, jongen'. (Foto: Facebookpagina Hugo de Jonge).


'IK ZET GRAAG EEN EXTRA STAP VOOR 'MIJN' GEZIN'

High tea voor vrijwilligers Voorleesfiets

Koekjes, aardbeien (mét slagroom), muffins, zalmwraps en hartige taart. De tafel in brede school de Wilgenbroek staat vol met lekkernijen voor de vrijwilligers van De Voorleesfiets. Om het jaar gezellig met elkaar af te sluiten organiseert Ghislaine de Brouwer, directeur van de stichting Brede Scholen Boxtel (BSB) sinds drie jaar deze bijeenkomst. De aanwezige dames kunnen het waarderen, zelfs al zijn ze pas net begonnen. ,,De Brabantse gastvrijheid doet zijn naam eer aan, ik heb eigenlijk nog niets gedaan, maar wordt al wel bedankt", vertelt vrijwilligster Corry van Wely met een glimlach.

De van oorsprong Utrechtse woont nog niet zo lang in Boxtel en zocht iets waar ze haar onderwijskwaliteiten in kwijt kon. ,,Via de lokale krant kwam ik uit bij ContourdeTwern, die verwezen me door naar het project van De Voorleesfiets. Vanwege de zomervakantie kan ik pas in augustus kennismaken met het gezin dat mij is toegewezen", vertelt Van Wely. ,,Toch mocht ik vandaag al aanschuiven bij deze high tea. Zo leer ik meteen ook wat mensen kennen uit het dorp, wel zo gezellig."

KARTREKKER

De Voorleesfiets is een initiatief vanuit BSB. Vrijwilligers komen bij gezinnen over de vloer waarvan de moeder of vader hun kinderen niet in het Nederlands voor kunnen lezen. Han Vlamings is al vele jaren de kartrekker van dit project. Zij zorgt ervoor dat vrijwilliger en gezin met elkaar in contact komen. Tijdens de high tea wordt ze daarom nog even kort in het zonnetje gezet. ,,Drie jaar geleden heb ik het balletje voor deze activiteit opgegooid. Het is een geste naar alle vrijwilligers. We komen nog op twee momenten meer bij elkaar. Zo kunnen we niet alleen bijkletsen, maar ook ervaringen uitwisselen."

FANTASTISCH

Waar Van Wely net komt kijken als vrijwilliger, is Petra van den Elshout (op de foto in het midden) al vijf jaar actief bij het project. Ze vindt het nog steeds fantastisch om te doen. ,,Zoals zoveel collega's, kom ook ik uit de onderwijswereld. Voorlezen in de klas was altijd mijn favoriete onderdeel, daarom heb ik me na mijn pensioen bij dit project aangesloten." Ze heeft al twee jaar een gezin uit Sri Lanka onder haar hoede en heeft daar een goede band mee opgebouwd. ,,Ik heb onder meer de hele zwangerschap van de moeder meegekregen. Samen met de kinderen hebben we toen een geboorteslinger gemaakt en gaf ik de moeder tips over de mogelijkheden in ons land. Ook maak ik wel eens een uitstapje met de kleintjes. Dat vinden ze erg fijn en ik doe het met plezier. Soms maak ik zelfs foto's die ik dan verwerk in een klein album. Die extra stap zet ik voor mijn gezin graag."

FOTO ONDER: De vrijwilligers van De Voorleesfiets kijken verlekkerd naar alle zoetigheid op tafel tijdens de high tea in brede school de Wilgenbroek. (Foto: Rens van den Elsen).

Afbeelding