Afbeelding
Foto:

What's Up, Cas & Kas?

343 leerlingen van basisscholen uit Boxtel en Liempde beleefden dinsdag en woensdag nerveuze momenten; zij namen deel aan het praktisch verkeersexamen. Fietsend legden de scholieren een route af, terwijl hulpouders op vijftien punten controleerden of de kinderen zich aan de verkeersregels hielden. Cas de Been (rechts op de foto) en Kas Bevers van de Sint-Petrusschool beten het spits af...

Jullie zijn weer terug na twintig minuten fietsen. Hoe ging het? Cas: ,,Het ging goed. Ik was wel even zenuwachtig, maar wij hoefden gelukkig niet zo lang te wachten voor we konden starten. En hoe langer ik fietste, hoe minder nerveus ik werd. Kas: ,,Het was best makkelijk. Ik denk wel dat ik geslaagd ben." Cas: ,,Ik ook. Eerst werden onze fietsen nog gekeurd. Er werd gekeken of onze lampen, reflectoren, stuur en trapas in orde waren. Laatst hebben we al een grote fietscontrole op school gehad, dus dat zat wel goed."

Hoe hebben jullie je voorbereid op het praktisch examen? Kas: ,,Ik heb de route één keer geoefend en de tijd genomen om na te denken waar ik mijn hand moet uitsteken en waar ik naar rechts en links moet kijken." Cas: ,,Tijdens de oefenronde heb ik ieder verkeerspunt goed bekeken. Gelukkig fiets ik veel, dus ik kende de meeste plekken al."

Kwamen jullie tijdens het examen nog lastige verkeerssituaties tegen? Cas: ,,Ik was nog net niet bij een stoplicht, maar het sprong al op groen. Terwijl ik linksaf moest slaan. Ik moest dus voorsorteren en goed kijken of de auto's me zagen. Het liep goed af." Kas: ,,Bij de rotondes waarbij het verkeer van beide kanten komt, moet je altijd goed blijven opletten."

Hebben jullie ook al een theorie-examen afgelegd? Kas: ,,Ja, dat moest je eerst halen om het praktisch verkeersexamen te mogen doen. We mochten leren op school en een beetje thuis. Het was goed te doen." Cas: ,,Je krijgt verkeerssituaties voorgelegd en dan wordt gevraagd wat je moet doen. We zijn allebei geslaagd."

Hebben jullie nog tips voor beginnende fietsers? Cas: ,,Je kunt beter te veel aangeven dan te weinig. Zo steek ik regelmatig mijn hand uit, terwijl dat eigenlijk niet hoeft. Bijvoorbeeld bij een weg die met een bocht naar rechts gaat. Kas: ,,Blijf overal goed opletten, dat is erg belangrijk." (Foto: Annelieke van der Linden).

Afbeelding