Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OPENLUCHTVOORSTELLING DOOR LENNISHEUVELSE 'TEEJATERGROEP'

'Orion' brengt Adel Blank op locatie

,,Een stuk met een 'rijke' tekst, fijne grapjes en veel gekkigheid." Met deze woorden omschrijft regisseur Lisa Ruskus (27) 'Adel Blank', het toneelstuk dat Teejatergroep Orion eind mei brengt. Niet 'op de planken' in het Lennisheuvelse gemeenschapshuis Orion, maar voor het eerst in de buitenlucht, in de tuin van Koevoortseweg 1.

LINDA VAN DE WIEL

Tijdens de laatste repetities worden de puntjes van de absurdistische productie op de 'i' gezet. Ruskus: ,,Het spelen van locatietoneel is heel anders dan in de veiligheid van een vaste ruimte. Het dwingt ons dan ook op een andere manier te denken. Zo is er sprake van natuurlijk licht en is het de vraag of we gebruik kunnen maken van muziek. En uiteraard hebben we geen decor."

Daarbij speelt ook het weer een cruciale rol. ,,Maar we laten het stuk gewoon doorgaan als het regent. Met regenjas en paraplu. Tenzij het echt pijpenstelen regent, maar dan brengen we het publiek van tevoren op de hoogte", zegt debutant en locatie-eigenaar Heleen van Minderhout. ,,Maar", vervolgt ze, ,,de toeschouwers kunnen na afloop droog een drankje drinken, weer of geen weer."

Adel Blank is een stervende vrouw die verzorging nodig heeft. Bovendien laat ze een flinke erfenis na. Rondom haar sterfbed ontvouwt zich een ingewikkeld spel tussen het personeel. Hoewel, personeel? Ruskus: ,,Je kunt bij dit stuk van schrijver Alex van Warmerdam alle gekkigheid omarmen of het serieus spelen. En zelfs dan is het nog grappig. Al zullen toeschouwers zich op sommige momenten afvragen waarom iets eigenlijk grappig is. Zonder veel te verklappen: sommige scènes en ontwikkelingen zijn erg bizar."

SPARTAANS

Het locatietheater vormt een uitdaging voor de spelers van Teejatergroep Orion. Joke van de Moosdijk, Kees van de Loo, Judith Nicols, Martijn van Hal, Debby van de Loo en Heleen van Minderhout zijn de zes acteurs in Adel Blank. Ze zien er stuk voor stuk naar uit voor het voetlicht te treden met hun invulling van de hen toebedeelde rol.

Voor Nicols is het haar eerste rol bij de Lennisheuvelse toneelgroep. ,,Ik speel Bella en ben verantwoordelijk voor het koken en wassen voor Adel. Ik doe dit op Spartaanse wijze. Bella is een levensgenieter die het leven als een groot spel ziet." Nicols kan zich daarin prima vinden. ,,Al zou ik met álle personages wel uit de voeten kunnen."

VEEL TEKST

De titelrol wordt gespeeld door Van de Moosdijk. Ze vertelt: ,,De nare Adel is ziek en afhankelijk, maar doet haar best sterk over te komen. Ik vind dat ik een zwaar leven heb gehad en laat iedereen voor me lopen. Want daar heb ik recht op." Van de Moosdijk ziet uit naar de première. ,,En ja, ik vind het best spannend deze rol in deze setting met heel veel tekst te spelen", geeft ze toe.

Hoewel het stuk van schrijver, acteur en regisseur Van Warmerdam als absurdistisch en grappig wordt omschreven, laat het vooral zien hoe complex en bizar familieverhoudingen kunnen zijn. ,,En meer verklap ik niet, kom allemaal maar kijken", lacht regisseur Ruskus.

KAARTVERKOOP

Teejatergroep Orion speelt Adel Blank woensdag 23, donderdag 24, zaterdag 26, woensdag 30 en donderdag 31 mei in een tuin op het adres Koevoortseweg 1 in Lennisheuvel. Pinnen is daar niet mogelijk. Parkeren kan bij gemeenschapshuis Orion. Kaartjes à 10 euro zijn te bestellen via e-mail: ellenkeesloo@gmail.com of telefoonnummer (0411) 67 44 85.

FOTO BOVEN: Scène uit een repetitie voor de absurdistische voorstelling 'Adel Blank' van Alex van Warmerdam. (Foto: Peter de Koning).