Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

EVENEMENT IN ESCH BELEEFT 53E EDITIE OP HEMELVAARTSDAG

Pullen en politiek op Bierpompfeest

CARRY DIRKX

Al sinds 1966 worden nieuwe inwoners van Esch op unieke wijze welkom geheten in hun dorp. Ze krijgen een bierpul uitgereikt en mogen die vullen bij de dorpspomp op het Marktplein onder toeziend oog van de Essche bevolking. Een keer per jaar, op Hemelvaartsdag, stroomt er namelijk bier uit...

Het Bierpompfeest kent vele tradities, maar sommige ingrediënten zijn iedere keer anders: de nieuwe inwoners, het weer, en - soms - de notabelen. Zo was er op deze 53e editie van het Bierpompfeest slechts een waterig zonnetje en waren er drie nieuwe wethouders aanwezig. In de gemeente Haaren zijn onlangs vier bestuurders aangetreden, waar er voorheen twee waren. Biertapper Gerrie van der Mee, altijd paraat met snedige opmerkingen, wist daar meteen een grap over te maken. ,,Iedereen wil zo graag bij dit feest in Esch zijn, dat er twee extra wethouders zijn aangenomen, want die wilden er ook bij zijn."

Wat hetzelfde bleef: proosten op Esch, met zijn allen. ,,Want in dit dorp doen we dingen met zijn allen", zei burgemeester Jeannette Zwijnenburg. Ruim vijftig nieuwe inwoners toostten enthousiast mee. ,,Heel gezellig. Een prima initiatief", zei nieuwbakken Esschenaar Tessa Schotman. Corine den Braven, onlangs met haar gezin verhuisd van Boxtel naar Esch, had zelfs haar werkrooster gewijzigd om erbij te kunnen zijn. ,,Het is leuk om mensen te leren kennen, de sfeer te proeven. Het is belangrijk om actief mee te doen in een dorp als Esch, waar de saamhorigheid zo groot is. Anders zit je op een eiland."

ACTIEGROEP PEP

Na het officiële deel bij de pomp was er muziek op de markt, activiteiten voor de kinderen en konden kramen bezocht worden. Onder andere het nieuw opgerichte Platform Esch' Perspectief (PEP) bemande een kraam, net als de fanfare, korfbalvereniging Tovido en de EHBO-vereniging. Opvallend dit jaar was de 'Kies echt, kies Vught'- kraam. Daar werd de hele dag gediscussieerd over het hete hangijzer in het dorp: moet Esch straks aansluiten bij Boxtel of Vught? Hierover is elders in deze krant meer te lezen.

GROTE FOTO BOVEN: Iedereen neemt tijdens het Bierpompfeest volgens traditie een flinke teug gerstenat op de komst van nieuwe inwoners Esch. (Foto's: Albert Stolwijk).

KLEINE FOTO: De informatiemarkt in Esch werd ook aangegrepen om bewoners op de roepen in aanloop naar de gemeentelijke herindeling te kiezen voor Vught in plaats van Boxtel.


Liempde houdt feestweekend met muziek en klassieke auto's

Komend weekeinde staan Limuscene en de Brabantse Oldtimerdag op de rol in Liempde. Een voorbeschouwing op de (gratis te bezoeken) evenementen....

Dit jaar is het de laatste keer dat mede-organisator Charles van Liempd de line-up van Limuscene, dat plaatsvindt in het Concordiapark, verzorgt. Na tien jaar en acts van singer-songwriters, cover-, rock- en metallbands draagt hij dit stokje over aan de Liempdenaren Kasper van de Langenberg en William van Houtum.

DIANNE VAN GIERSBERGEN

Maar dit jaar is het nog 'zijn' line-up. Die start zondag 20 mei om 13.00 uur in de tent met de recent opgerichte Boxtelse band The Nailbiters. Aansluitend speelt om 13.50 uur op de kiosk Altans, het muzikaal duo bestaande uit Sara Bormans (zang) uit Esch en de Boxtelaar Floris Reijalts (gitaar). Zo vinden er wisselend optredens plaats tussen feesttent en kiosk. In de tent treden naast The Nailbiters ook Mama's Liquor, Pretty Faces, Street!, Milestones From The Underground Scene, Stardusters en Big Bam Boom Band op. En in de kiosk treden ook muzikaal duo No. 9, Dianne van Giersbergen, Anne van Damme en Liseth Horsten voor het voetlicht.

Met bijzondere aandacht voor Van Giersbergen: de Liempdse was jarenlang leadzangeres van de beroemde Duitse metallband Xandria. Ook een tip van Van Liempd: Stardusters uit Helmond, een Neil Young-tributeband.

OLDTIMERDAG

Na een avond feesten, is het daags erna mogelijk om honderden klassieke auto's, tractoren, solexen en bromfietsen te bewonderen. Vorig jaar werden in totaal meer dan zeshonderd voertuigen geteld.

Dit jaar doen ook 'youngtimers' mee. De organisatie merkte dat veel mensen net buiten de boot vielen om deel te nemen aan de Brabantse Oldtimerdag. De 'jongste' auto's die voorheen mochten meedoen, waren allemaal vóór 1980 gebouwd. Nu zullen er ook wagens rondrijden uit de periode 1980-1985, zoals de Opel Manta, Toyota Ascona en de Volkswagen Golf. Naast alle bijzondere voertuigen, is er vanaf 15.00 uur ook muzikaal vermaak. Coverband The Indeps treedt dan op in het centrum met nummers van bands als The Stones, The Who en The Byrds.

De Brabantse Oldtimerdag begint maandag 21 mei om 09.00 uur rond evenemententerrein D'n Tip en het centrum van Liempde. Ritten starten tussen 10.30 uur en 13.30 uur en alle voertuigen zijn te bezichtigen voor en na de ritten tussen 09.30 en 17.00 uur. Deelnemers worden dit jaar het dorp uitgeleid door de klassieke Liempdse brandweerwagen uit 1943.


Fietstocht langs
heilige huisjes
in Liempde

Fraaie 'heilige huisjes', in Liempde zijn ze nog volop te vinden. Zichtbaar, maar vaak ook onopgemerkt gaan er goed bewaarde gevelstenen, nisjes met een afbeelding van Maria en veldkapellen schuil in het straat- en landschapsbeeld van het dorp. Gastvrij Liempde houdt daarom op zondag 20 mei een fietsexcursie langs deze locaties.

In Liempde zijn nog veel tastbare sporen van klein religieus erfgoed te ontdekken. Naast de diverse kapellen en nisjes, zijn met name de gevelstenen bijzonder. In verschillende Liempdse huizen zit, meestal naast de voordeur, een terracotta gevelsteen gemetseld met daarop de beeltenis van de Zoete Lieve Vrouw van 's-Hertogenbosch of Onze Lieve Vrouw van de Altijddurende Bijstand. Deelnemers aan de fietstocht leren meer over de oorsprong en het gebruik van deze religieuze reliëfs. De excursie staat onder leiding van een gids en start om 10.00 uur vanaf D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4 in Liempde. Deelname kost vijf euro.

Afbeelding
Afbeelding