Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

GEMEENTE TELT HONDERDEN STEMMEN

Naar Boxtel of Vught: Esch reageert massaal

CARRY DIRKX

Esschenaren hebben in groten getale aan de gemeente Haaren laten weten of ze in de toekomst bij Boxtel of Vught willen aansluiten. De dorpelingen konden tot en met 13 mei hun voorkeur aangeven. Er kwamen tegen de tweehonderd papieren formulieren terug en zeker zo'n zelfde aantal online. Door de vele reacties werd er deze hele week geteld in het gemeentehuis en is er nog geen 'uitslag' bekend.

,,Het tellen is minder eenvoudig dan het lijkt", zegt een woordvoerder van de gemeente Haaren. ,,Er zijn bijvoorbeeld mensen die van mening veranderd zijn en dus twee keer gereageerd hebben. Daarbij telt de laatste reactie. Er zijn ook mensen die twee keer dezelfde voorkeur hebben aangegeven; die dubbelingen moeten eruitgehaald worden. En we moeten adressen en namen checken." De verwachting is dat er pas eind deze week een definitief overzicht is. ,,Er zijn veel reacties. Ongeveer de helft van Esch heeft gereageerd. Dat is een goede basis om verder mee te gaan", zegt de woordvoerder.

Esschenaren kregen twee weken geleden een brief van het gemeentebestuur. Daarin werd gevraagd hun voorkeur voor aansluiting bij Boxtel of Vught aan te geven. Per januari 2021 of 2022 wordt de gemeente Haaren opgesplitst en sluiten de dorpen Biezenmortel, Esch, Helvoirt en Haaren aan bij een andere gemeente. Terwijl algemeen aangenomen werd dat Esch bij Boxtel zou gaan horen, stond er begin dit jaar een groep Esschenaren op die pleit voor aansluiting bij Vught. Omdat voor het Haarense gemeentebestuur niet duidelijk is waar de voorkeur van de Esschenaren ligt, kregen de dorpelingen een oproep dat te laten weten. ,,Omdat de mening van de Esschenaren een belangrijke factor is in het besluit", zei wethouder Carine Blom daarover.

Uiteindelijk beslist de gemeenteraad, tijdens de raadsvergadering van 5 juli, waar Esch naartoe gaat.


'FIETSEN, GELD OPHALEN EN ONTMOETEN'

Wil van Gemert houdt fietstocht voor goede doel

Wil van Gemert geniet in Esch vooral bekendheid als de Prins Carnaval van 2015 en 2016, maar hij is ook op andere fronten actief. Zo organiseert hij op zaterdag 26 mei een sponsorfietstocht. Daarmee zamelt Van Gemert geld in om de kosten te dekken van een bedevaart naar Lourdes voor vijftien slechtziende en blinde ouderen. Op het Bierpompfeest in Esch bemande hij een kraam en vertelde hij aan de bezoekers over het hoe en waarom.

Van Gemert is vrijwilliger bij stichting VNB, die bedevaartsreizen naar Lourdes organiseert. Daarnaast werkt hij al tientallen jaren als huismeester bij Visio De Vlasborch, een woonzorgcentrum voor slechtziende en blinde ouderen in Vught.

Nu vallen deze twee bezigheden samen: hij organiseert een reis naar Lourdes speciaal voor deze mensen. ,,Slechtziende en blinde ouderen denken dat ze niet mee kunnen op zo'n reis; ze zijn bang dat ze 'lastig' zijn in een groep", zegt Van Gemert. ,,Maar de vrijwilligers staan juist graag klaar voor de reizigers!" Omdat er extra kosten en begeleiding nodig zijn bij een reis met slechtziende en blinde ouderen, zamelt Van Gemert geld in om de reis betaalbaar te houden voor de pelgrims. Samen met Visio De Vlasborch, de VNB en de tandemclub Vught organiseert hij op zaterdag 26 mei een sponsorfietstocht.

De fietstocht van vijftig kilometer - meer kilometers maken is mogelijk - is geschikt voor racefietsers en recreatieve fietsers. Er fietsen ook 25 slechtziende en blinde tandemfietsers mee. ,,Naast fietsen en geld ophalen, draait de dag om ontmoeten. Onderweg hebben we een paar mooie pleisterplaatsen", zegt Van Gemert. Inschrijven en meer informatie via: www.vnb.nl/fondsenwerving. Ga naar 'donateursactie Visio'. Kosten zijn 27 euro, waarvan 20 euro voor het goede doel. Vertrekpunt om 10.00 uur is Visio aan de Vlasmeersestraat 99 in Vught.

FOTO BOVEN: Wil van Gemert promootte tijdens het Bierpompfeest zijn fietstocht ten bate van mensen met een visuele beperking. (Foto: Albert Stolwijk).

Esch

Avonddriedaagse

De Essche avonddriedaagse vindt dit jaar plaats van woensdag 23 tot en met vrijdag 25 mei. Vertrekpunt is Ons Café aan de Leunisdijk. Wie vijf kilometer wandelt start tussen 18.00 en 18.30 uur, de 10- kilometerlopers vertrekken tussen 17.30 en 17.45 uur. Op vrijdag is dat anders: 18.00 uur stipt voor de korte en om 17.30 uur voor de lange route. Deelname kost vier euro voor drie dagen of 1,50 euro per losse wandeldag. Inschrijven kan via www.eschavond3daagse.nl of bij de inschrijftafel op 23, 24 of 25 mei.