Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

WijKORGAAN VERDEELT 11.000 EURO PER JAAR

De verstrekker van microkrediet in Liempde

PÅL JANSEN

Live in Liempde, Sinterklaas, het ijsbaantje van afgelopen winter, een boekenkast voor de bieb: de afgelopen jaren gaf Wijkorgaan Liempde aan dit soort zaken een bijdrage. Jaarlijks kan de 'belangenclub op wijkniveau' circa 11.000 euro verdelen aan mensen die iets willen organiseren in en voor het dorp. Een soort kredietverstrekking in ruil voor maatschappelijke initiatieven dus. Gek genoeg valt het opmaken van het geld niet mee. Daarom een spoedcursus: hoe werkt het wijkorgaan?

Het Wijkorgaan Liempde bestaat al enkele decennia. ,,In ieder geval sinds de gemeentelijke herindeling in 1996", zegt voorzitter John van Heertum. Velen hebben er vast en zeker 'van gehoord'. ,,Maar we moeten ieder jaar ons stinkende best doen om het geld op te krijgen", aldus lid Jelle Faber. Terwijl de club een bedrag van 'om en nabij' de 11.000 euro mag verdelen van de gemeente Boxtel. Faber: ,,Daar zitten initiatieven bij van een paar honderd euro. Maar we droegen ook 5.000 euro bij aan toneelvoorziening in multifunctionele accommodatie De Serenade; bijna de helft van ons jaarbudget."

Zo werd ook een kleine bijdrage geleverd aan het schaatsbaantje van afgelopen winter. Bovendien bekostigt het Wijkorgaan de gratis cursussen voor het bedienen van AED's. ,,Ons stukje is het algemeen belang van Liempde op wijkniveau", vertelt Van Heertum. ,,Een stoep die niet goed ligt, een glijbaan voor een speeltuin..."

Het Wijkorgaan bestaat uit vertegenwoordigers van de verschillende buurtverenigingen in Liempde en onafhankelijk voorzitter Van Heertum. De initiatieven die gesteund worden, liggen vaak in lijn met de onderwerpen waar de buurtclubs zich mee bezig houden. ,,Verwacht niet van ons dat wij bijvoorbeeld de opvang van vluchtelingen verzorgen", zegt Faber. ,,Of dat we het hele dorp op z'n kop zetten met een project van een paar miljoen euro. Dat overstijgt het wijkniveau."

Maar voor heel veel 'kleine dingen' in de buurt, zowel een financiële bijdrage als garant ergens voor staan, er van alles mogelijk, benadrukken Van Heertum en Faber. Bovendien kan iedereen een voorstel insturen. Insteek is om met de steun initiatieven van inwoners te bevorderen met zoveel mogelijk mensen.

PIUS X

Donderdag 24 mei staat het pleintje achter sporthal Pius X op de agenda, dat het bestuur op wil laten knappen. Daarvoor is er een bijdrage van het Wijkorgaan gevraagd. ,,Een van de ouders plaatste een brief van haar kind aan de burgemeester op Facebook over een crossbaantje op dat terrein. Andere ouders zijn daar op ingehaakt en dat is gaan rollen", legt Van Heertum uit. Via de wijkmakelaar van gemeente Boxtel kwam het initiatiefgroepje uiteindelijk bij het Wijkorgaan terecht. ,,Wij wisten dat Pius X iets wil met dat pleintje en de vraag vanuit de ouders past daar wellicht bij", aldus Van Heertum.

Om voor een aanvraag in aanmerking te komen, moet deze in ieder geval een paar vragen beantwoorden: is het in het belang van Liempde, kan iedereen er gebruik van maken, doen initiatiefnemer(s) er zelf voldoende moeite voor, zijn er partijen die kunnen helpen en hoe zit het met kosten en inkomsten. Hoe hoger het bedrag, hoe scherper de aanvraag wordt bekeken, vertellen Faber en Van Heertum. ,,Maar is er een kleine aanzet nodig, dan kunnen de deelnemers van het Wijkorgaan vlug schakelen en dan is er snel iets mogelijk."

Wie hulp wil met een aanvraag of een goed idee heeft, kan zich melden via e-mail: wijkorgaanliempde@gmail.com.

FOTO ONDER: De Liempdse ijsbaan werd deze winter door tientallen inwoners gerealiseerd. Een typische actie waaraan het Wijkorgaan een (kleine) financiële bijdrage leverde om de organisatie uit de kosten te helpen. (Foto: Gerard Schalkx).