Oktober 2013: de twee Gemondse gilden trekken gezamenlijk uit voor het koningschieten op kermismaandag. (Foto: Peter de Koning).
Oktober 2013: de twee Gemondse gilden trekken gezamenlijk uit voor het koningschieten op kermismaandag. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

GEDEGEN ONDERZOEK NAAR SAMENGAAN SCHUTTERIJEN IN 2019

Gemondse gilden willen gaan fuseren

WENDY VAN LIJSSEL

Al enkele jaren wordt door Sint-Joris & Sint-Catharina en Sint-Anthonius & Sint-Sebastiaan gewerkt aan een traject om te komen tot één gilde in Gemonde. Een commissie samengesteld uit gildebroeders van beide schutterijen heeft hard gewerkt aan een voorstel tot samengaan. Tijdens een algemene ledenvergadering van eerstgenoemd gilde wordt daarover op dinsdag 29 mei gestemd in clubhuis Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg.

Hoewel Gemonde slechts een kleine gemeenschap is, heeft het dorp zeker inzake het gildeleven een rijke historie. Daar is geen woord te veel mee gezegd. Sterker nog. Het slechts enkele duizenden zielen tellende dorpje heeft momenteel twee gilden en telde er vóór 1614 zelfs vier. ,,Dat komt omdat Gemonde vroeger onder Schijndel, Boxtel, Sint-Oedenrode en Sint-Michielsgestel viel. Uiteindelijk fuseerden vier gilden tot de huidige twee met dubbele patroonnamen. Sint-Joris kreeg Sint-Catharina erbij en aan Sint-Anthonius werd Sint-Sebastiaan toegevoegd", vertellen Hans van der Schoot, Johan van Breugel, Tjeerd van der Zee en Bart Schellekens.

NIET OVER ÉÉN NACHT IJS

De mannen zijn allemaal lid van genoemde gilden en maken onderdeel uit van de speciale commissie die gevormd is om het proces van samengaan tussen beide broederschappen goed te laten verlopen. Iets waar niet over één nacht werd gegaan... Door het teruglopend aantal leden van zijn gilde wierp hoofdman (voorzitter – red.) Toon Pennings van Sint-Anthonius & Sint-Sebastiaan enkele jaren geleden een balletje op bij zijn collega Van der Schoot van Sint-Joris & Sint-Catharina.

Die legde het verzoek voor aan zijn bestuur dat er vervolgens goed over nadacht. Want: ,,Er komt echt heel veel kijken bij het samengaan van twee gilden. Zowel financieel, juridisch als statutair. Je moet naar de Kamer van Koophandel, naar de notaris. Dan hebben we het nog niet over de naam, kleding of het vaandel. Het is echt een gigantische operatie waar intussen al honderden uren tijd en energie in zijn gaan zitten."

Ruim tien jaar geleden realiseerden beide verenigingen samen een nieuw onderkomen op het schietterrein aan de Kaal Hoefsteeg in sportpark De Laat: Datmunda. Ook het beheer is altijd samen gevoerd. ,,Hoewel we als gilden soms zelfs meer dan dubbele attributen hebben, beschikten we samen altijd slechts over één schutsboom in Gemonde", lachen de mannen. Als het even meezit, wordt deze in de toekomst niet meer door twee, maar door één gilde gebruikt. De gefuseerde broederschap moet de naam van de vier huidige patroonheiligen gaan dragen. Afgezien van de 'h' die verdwijnt in de vernieuwde naam Antonius, herhaalt daarmee de geschiedenis zich toen er van vier gilden werden samengevoegd tot twee.

NOG EVEN SPANNEND

De commissie vindt het echter, zo laten zij weten, nog wel even spannend of doorgegaan kan worden op de ingeslagen weg. ,,Dinsdag 29 mei geven we tijdens een algemene ledenvergadering aan de leden van Sint-Joris & Sint-Catharina openheid van zaken. Er is een twee/derde meerderheid van stemmen nodig om de vervolgstap te kunnen maken en met het voorgenomen besluit naar de notaris te gaan", leggen de mannen uit. ,,En dan zijn we er nog niet want aansluitend moet alles nog ter inzage komen te liggen en is er over enige tijd nóg een ledenvergadering nodig voordat definitief de kogel door de kerk is." Als alles meezit, is de fusie per 1 januari 2019 rond.

GROTE FOTO: Oktober 2013: de twee Gemondse gilden trekken gezamenlijk uit voor het koningschieten op kermismaandag. (Foto: Peter de Koning).

KLEINE FOTO: Johan van Breugel, Hans van der Schoot, Tjeerd van der Zee en Bart Schellekens (v.l.n.r.) vormen de commissie Samengaan van de beide Gemondse gilden. (Foto: Wendy van Lijssel).

Liempde

Foto-expositie ELF

De Eerste Liempdse Fotoclub (ELF) exposeert van zaterdag 19 tot en met zondag 27 mei in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4. De leden maakten foto's met als thema 'Binnen Het Groene Woud'. De opening vindt zaterdag 19 mei plaats om 14.00 uur. Daarna is de gratis tentoonstelling te zien van dinsdag tot en met zondag tussen 11.00 tot 16.00 uur.

Johan van Breugel, Hans van der Schoot, Tjeerd van der Zee en Bart Schellekens (v.l.n.r.) vormen de commissie Samengaan van de beide Gemondse gilden. (Foto: Wendy van Lijssel).