Afbeelding
Foto: Peter de Koning

SCHUTTERIJEN GAAN SPORTIEVE STRIJD AAN OP 'ANTONIUS BLEEK'

Liempds gilde gastheer kringdag Dommelgroep

De ruim tweehonderd leden van de negen gilden die zijn aangesloten bij de kring Dommelgroep binden zondag 3 juni met elkaar de sportieve strijd aan tijdens hun jaarlijkse kringdag. Die wordt bij toerbeurt georganiseerd en deze keer is het Liempdse Sint-Antonius Abt gastheer. De wedstrijden worden gehouden op schietterrein Antonius Bleek aan de Oude Dijk 121.

Voorafgaand aan de wedstrijden, die om 12.45 uur van start gaan met de zogeheten massale opmars, verzamelen de deelnemers zich in het clubhuis van het Liempdse gilde. Van daaruit trekken de met veel gildezilver behangen keizers en koningen, met tamboers, vendeliers en schutters in een kleurrijke stoet naar de Sint-Jans Onthoofdingkerk om de hoogmis van 10.00 uur met gilde-eer te omlijsten. Kapelaan Geoffrey de Jong gaat daarin voor.

Na de mis gaat het - eveneens in optocht - naar café Het Wapen van Liempde, het gildehuis van Sint-Antonius Abt, waar het college van B. en W. van de gemeente Boxtel de erewijn aanbiedt.

MASSALE OPMARS

Tijdens de massale opmars, de traditionele presentatie van de negen deelnemende gilden aan het kerkelijk en wereldlijk gezag, vindt een vendeldemonstratie plaats. Ook zijn er enkele toespraken, onder anderen van Roger van Laere, de hoofdman van het Liempdse gilde. Daarna beginnen de gildewedstrijden.

Er wordt geschoten met geweer en kruisboog, maar ook worden vendeliers, tamboers en bazuinblazers door een jury beoordeeld op hun kunnen. Voorts wordt een jeu-de-boulescompetitie gespeeld. Jeugdige bezoekers kunnen deelnemen aan handboog- en laserschieten. Naar verwachting worden rond 18.00 uur de prijzen bekendgemaakt.

De kringdag van de Dommelgroep is gratis toegankelijk voor publiek.

FOTO LINKS: In 2011 was Sint-Antonius Abt voor het laatst gastheer van de jaarlijkse kringdag van de Dommelgroep. Ook toen trokken de deelnemers vooraf in een kleurrijke optocht door de straten. (Foto: Peter de Koning).