Boxtels Keitje en de Boxtelse mop

Beste koekenbakkers met die moeilijke naam, hierbij een reactie van de enige echte Boxtelse moppenbakker. Historie moet je in stand houden. Vroeger was de Boxtelse mop een begrip in Boxtel en omstreken dankzij de Boxtelse moppenmarkt. Iedere bakker in Boxtel deed zijn uiterste best om een zo lekker mogelijke mop te maken. Ikzelf heb die moppenmarkt nog mogen beleven als leerling-bakker bij Woutje van de Laar van banketbakkerij Het Hoekje, op de hoek van de Kruisstraat en de Rechterstraat. Zo heb ik ook het geheime recept van bakker Van de Laar in mijn bezit gekregen. Op dit moment bakken wij wekelijks moppen, deze gaan als attentie (bij familiebezoek) de hele wereld over en worden dagelijks in onze winkels verkocht.

        TINY SCHALKX

        Bakkerij De Leijer

Naschrift redactie: Tiny Schalkx reageert op het bericht uit de krant van vorige week dat ondernemersclub Chambre Sur Plus, samen met Beleef Boxtel en Centrummanagement, een nieuw lokaal koekje op de markt brengt: Boxtels Keitje.


Midden op
het spoor

Ik kom uit Uden en speel iedere week BBO-volleybal in sporthal De Braken in Boxtel. Mijn auto was in de garage, maar ik mocht het voertuig van mijn broer lenen. Een diesel waarmee ik niet gewend ben om in te rijden.

Dinsdag 15 mei om vijf voor acht 's avonds gingen de slagbomen bij het spoor naar beneden. Ik stond netjes te wachten, maar op de helling was de motor van de auto uitgevallen. Ik ben doof, dus ik hoorde het waarschuwingsgeluid van de slagbomen niet. Ik schrok van de lampjes die ik net achter me zag. Op dat moment stond de wagen midden op het spoor.

Eén persoon probeerde de auto te starten. Uiteindelijk hebben vier anderen de auto weggeduwd. Daarna heb ik 'm kunnen starten. Ik weet niet wie mij geholpen hebben, maar ik wil hen heel erg bedanken: na tien seconden kwam de trein...

        SANTIE JHINKOE-RAI


Fietsspiraal naar Ladonk

Nu de plannen voor het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer, Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg en Keulsebaan et cetera na de start in circa 2008 dan toch enige vorm beginnen te krijgen, verbaast het mij dat er enorme kosten worden gemaakt aan externe adviseurs die nu al bijna tien jaar tekenen en rekenen aan enorm dure oplossingen voor relatief eenvoudige vraagstukken.

De kosten voor oplossingen zoals de 'Fietsspiraal' in Leuven zijn, ook vertaald naar de Boxtelse situaties, laag en zeker vergelijkbaar of lager dan de voorgestelde stoplichten, die - het woord zegt het al - een onbelemmerde doorstroom van het verkeer teniet doen. Bovendien kunnen dit, mits goed en mooi ontworpen, parels van architectuur en daarmee 'landmarks' voor de gemeente worden.

Ten aanzien van de onderdoorgang bij het spoor, van de Keulsebaan naar bedrijventerrein Ladonk, die niet verbreed kan worden en waar een flessenhals ontstaat, lijkt de oplossing eveneens eenvoudig en zeer betaalbaar. Ik stel hem gratis ter beschikking aan de projectdenkers en de gemeente:

Verlaag het huidige dubbele fietspad en maak er een rijbaan van. Dat past binnen de kaders van de tunnel, zoals die er nu ligt. Gebruik die als wisselstrook: in de ochtend: twee banen van de A2 naar Ladonk, in de avond twee banen van Ladonk naar de A2. Het fietspad schuift op en gaat middels een spiraalbrug - een markante fietsspiraal zoals bijvoorbeeld in Leuven - over het spoor en komt naast VDL weer naar beneden.

Ik denk dat VDL een en ander vrij snel in elkaar heeft gelast. Daar is het bedrijf erg goed in. Ook een mooie opdracht voor de beste architect van de wereld trouwens.

Meer informatie over de fietsspiraal in Leuven is te vinden op internet: www.bouwkroniek.be/article/leuven-begint-aan-bouw-fietsspiraal.9987.

        MAARTEN VAN ROOY