LEZING EN MUZIEK IN SINT-PETRUSBASILIEK

Bloedmirakelse Avond: Beeldenstorm en Alva

Voor het achtste jaar op rij wordt in aanloop naar de Heilig Bloedprocessie (op de zondag na Pinksteren) een Bloedmirakelse Avond gehouden. Woensdag 23 mei herhaalt de Utrechtse historicus Sander Wassing zijn lezing 'Boxtel, de Beeldenstorm en Alva's Raad van Beroerten' die hij in februari hield voor Heemkunde Boxtel. Zijn voordracht in de Sint-Petrusbasiliek wordt muzikaal omlijst door Camerata Trajectina dat 16e-eeuwse muziek vertolkt.

Wassing (1987) verhaalt over Jan II van Horne, heer van Boxtel, Liempde en Esch. Hij was een van de honderden edelen die in 1566 een smeekschrift ondertekenden aan de landsheer: de Spaanse koning Filips II. Zij vertolkten daarmee de grote onvrede onder de bevolking in de Nederlanden, ontstaan nadat de koning het verzoek om vrijheid van godsdienst verwierp. Het pamflet leidde tot tal van oproeren (Beeldenstorm) die uiteindelijk uitmondden in de opstand van Willem van Oranje en zijn volgers in 1568: het begin van de Tachtigjarige Oorlog.

Wassing vertelt zijn verhaal in vier delen: het begin van de hervorming door Maarten Luther in 1517, de radicalisering van de reformatie, de oplopende spanningen, de hagenpreken en uiteindelijk de Beeldenstorm. Ook komt de Raad van Beroerten aan bod; de speciale rechtbank van de hertog van Alva; het antwoord van Filips op de beeldenstormers. Ook Jan van Horne komt daarbij in beeld. Wat had hij precies op zijn geweten en hoe liep het met hem af? Trof Alva's harde hand ook inwoners van Boxtel?

CAMERATA TRAJECTINA

Vijf professionele musici vormen ensemble Camerata Trajectina, eveneens uit Utrecht. Zij wisselen de diverse blokken van de lezing af met delen uit hun programma 'Een nieuwe Liedt wy heven aen: muziek uit de vroege reformatietijd'. Het kwintet verrichtte pionierswerk door aandacht te besteden aan de Lutherse muziek in de Nederlanden die in de reformatie ontstond en onderbelicht bleef.

De drie grote bewegingen uit de zestiende eeuw: lutheranen, wederdopers en calvinisten maakten gebruik van teksten en melodieën, veelal van Luther zelf. Camerata Trajectina brengt hiermee Nederlands muzikaal erfgoed tot leven in zijn culturele context, op speelse manier gebracht en tegelijkertijd wetenschappelijk onderbouwd. Naast dat zij zingen, bespelen de musici (nagebouwde) oude instrumenten uit die tijd. Het optreden komt mede tot stand in samenwerking met Klassiek in de Kerken (KLiK).

De Bloedmirakelse Avond in Sint-Petrusbasiliek begint woensdag 23 mei om 20.15 uur. De entreeprijs bedraagt 12,50 euro.


Pasavonden voor Bloedprocessie

Pinksteren nadert en dat is steevast ook de periode dat Boxtel zich opmaakt voor de Heilig Bloedprocessie. Die trekt op de zondag na het lange weekeinde door de straten: dit jaar op 27 mei. Wie mee wil doen aan de ommegang kan kostuums passen.

Het naaiatelier van de Heilig Bloedstichting op de eerste verdieping van de openbare bibliotheek aan de Burgakker 4 is dinsdag 22 en donderdag 24 mei van 19.00 tot 20.00 uur geopend. Daar staan diverse vrijwilligers klaar om deelnemers aan passende kledingstukken te helpen.

Jaarlijks is er eigenlijk wel een tekort aan kinderen en jongeren; met name jongens en meisjes in de leeftijd van zes tot zestien jaar zijn welkom om zich aan te melden via e-mail: aanmelden@bloedprocessieboxtel.nl of telefonisch bij Marijke van Beek via (0411) 68 47 26 of 06-54 68 61 51.