Podium Boxtel pakt komend theaterseizoen uit. Of beter gezegd: ín... Wie zaterdag in het centrum van Boxtel was, zag dat verschillende objecten waren voorzien van oranje en paars cadeaupapier, de kenmerkende kleuren van Podium. (Foto: Albert Stolwijk).
Podium Boxtel pakt komend theaterseizoen uit. Of beter gezegd: ín... Wie zaterdag in het centrum van Boxtel was, zag dat verschillende objecten waren voorzien van oranje en paars cadeaupapier, de kenmerkende kleuren van Podium. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

PREVIEW OP WOENSDAG 23 MEI BIEDT VOORPROEFJE OP JUBILEUMSEIZOEN VAN THEATERVOORZIENING

Podium: al 12,5 jaar een vaste waarde in Boxtel

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Villa Het Hof, de Ursulakapel, de kapel van Duinendaal: sinds de sluiting van schouwburg De Ark aan de Prins Bernhardstraat in 1972 trachtte Boxtel jarenlang tevergeefs een theatervoorziening te realiseren. Uiteindelijk vond de gemeente in mbo-vakschool SintLucas de ideale partner en op 21 september 2006 werd in de podiumzaal aan de Burgakker de eerste professionele voorstelling opgevoerd door cabaretier Leon van der Zanden. Nu, twaalf en een half jaar later, biedt Podium Boxtel nog altijd een gezellig avondje uit voor iedereen. Het koperen jubileum wordt komend theaterseizoen uitgebreid gevierd.

Geen stenen, maar gericht op inhoud en personeel: dát is Podium Boxtel. De voorziening maakt immers gebruik van een bestaand gebouw: een zaal in het pand van SintLucas. ,,Podium Boxtel is een formule die werkt in deze gemeente", stellen bestuursleden Paul van Alphen, Nol Delmee en Ton van Dooremalen. ,,We zien in andere dorpen dat ze daar worstelen met een eigen theatervoorziening. In Boxtel is dat wel anders. We hoeven niet meer kosten te maken dan nodig is. Het mooie is dat de gemeente Podium Boxtel altijd een warm hart heeft toegedragen, welk college van B. en W. er ook aan het roer was. Dat zie je ook aan de laatste afspraak die gemaakt is."

VERBETERINGEN

Zo ging de gemeente Boxtel vorig jaar een langdurige subsidieovereenkomst aan met de theaterstichting. Ook met SintLucas werd vorig jaar een nieuwe overeenkomst getekend; hiermee is de toekomst van Podium Boxtel in ieder geval tot 2022 veiliggesteld. ,,We zijn constant bezig met verbeteringen", zegt Van Alphen. Zo zijn de 250 stoeltjes vorig jaar vervangen door comfortabelere exemplaren en werd geïnvesteerd in een bar, een klimaatsysteem, kleedruimten voor artiesten én een extra deur aan de zijkant van het podium. ,,Daarnaast hebben we de voorbije tijd gewerkt aan verbeteringen in de logistiek", aldus Delmee. ,,Zo worden toegangstickets gescand en krijgen bezoekers vanaf de Preview op 23 mei de mogelijkheid om te pinnen in Podium Boxtel."

Het (vrijwillige) bestuur draagt zorg voor taken als marketing, programmering en financiën. Onderdelen als het ticketsysteem, de daadwerkelijke boeking van artiesten en barbezetting worden uitbesteed. Tot vorig seizoen lagen deze taken bij BCG, inmiddels wordt gebruikgemaakt van de diensten van een lokale partner: Boxtelse Buren. ,,Deze samenwerking is goed bevallen en continueren we volgend theaterseizoen", aldus Van Dooremalen.

In de twaalf en een half jaar dat Podium een plek heeft gekregen in de Boxtelse gemeenschap, zijn er nog steeds mensen uit Boxtel die voor het eerst horen over de theaterzaal, erkent Van Alphen. ,,Toch blijft de gemiddelde bezetting van voorstellingen in Podium Boxtel al jaren stabiel op 60 tot 65 procent hangen, een prima gemiddelde. We mogen trots zijn op het feit dat zo'n voorziening het hoofd al die jaren boven water heeft weten te houden." Volgens de bestuursleden komt dat door het gevarieerde aanbod. ,,We bieden een breed programma", aldus Delmee. ,,Van ervaren artiesten tot lokaal talent en van muziek tot theater. Maar ook voetbalcolleges; hiermee trek je ook weer ander publiek."

Maar dat is niet de enige rol die de theaterzaal in Boxtel speelt. ,,We ondersteunen regelmatige andere evenementen in Boxtel, bijvoorbeeld op organisatorisch gebied", legt Van Alphen uit. Hij noemt de jaarlijkse Uitmarkt en lokale producties als Jesus Christ Superstar en Witte Geit als voorbeelden. ,,En dan hebben we ook nog de afspraak om de zaal jaarlijks enkele keren ter beschikking te stellen aan goede doelen en onderwijsactiviteiten. Vrienden van Boxtel Live van Lionsclub Dommel en Aa en het Boxtels voorleeskampioenschap zijn daar voorbeelden van. Organisaties kunnen zich nog melden voor komend seizoen."

Over het nieuwe theaterseizoen wil het nieuwe bestuur nog weinig verklappen. ,,Leuke dingen, mooie namen én weer een aantal amateurs. We zijn maanden eerder begonnen dan normaal. Je moet er tegenwoordig snel bij zijn, anders hang je aan de achterste mem", grinnikt Van Dooremalen. Hij is blij met de ruimte die Podium aan amateurs geeft. ,,Er zit veel potentie in Boxtel, je moet mensen alleen zover zien te krijgen dat ze dit willen delen met het publiek."

PREVIEW

Om erachter te komen welke artiesten komend theaterseizoen naar Podium Boxtel aan de Burgakker komen, raadt het bestuur mensen aan de Preview op 23 mei te bezoeken. Beperkt Houdbaar, Herman in een bakje geitenkwark en Pieter Jouke treden op, daarnaast kunnen mensen kaarten bestellen voor de nieuwe shows. Om het koperen jubileum samen met het publiek te vieren, zijn enkele opvoeringen aangemerkt als jubileumvoorstelling. Van Alphen: ,,We zorgen op die data voor een extraatje, zoals een gratis consumptie of een voorstelling tegen een speciale prijs." Mensen die de Preview én een van de jubileumvoorstelling bezoeken, kunnen rekenen op een 'verrassings-gadget'.

VERDUBBELING

Niet alleen Podium Boxtel beleeft een jubileum, óók de Vrienden van de theaterzaal. Zo'n driehonderd mensen dragen de voorziening een warm hart toe middels een donatie, die weer ten goede komt van Podium. ,,Net als voorgaande jaren organiseren we een speciale Vrienden-avond om hen te bedanken", aldus Van Alphen. Met Delmee en Van Dooremalen hoopt hij op een fijn jubileumseizoen. ,,En uiteraard gaan we voor de verdubbeling naar het 25-jarig bestaan. Er is in ieder geval een goede basis gelegd."

Kaarten voor de Preview op woensdag 23 mei kosten 5 euro en zijn te koop via www.podiumboxtel.nl of bij de verkooppunten in Boxtel: Hebbes (Markt), Jumbo (Oosterhof), bloemsierkunst Marimba (Van Beekstraat) en in Liempde bij drogisterij Bewust Beter (Nieuwstraat). In Brabants Centrum van donderdag 31 mei wordt het nieuwe theaterprogramma uitgebreid gepresenteerd.