Afbeelding
Foto:

What's Up, Valery en Timo?

Geen rekenles dinsdagochtend voor groep 7 van de Sint-Petrusschool. In plaats daarvan kreeg de klas een heerlijk Fair Trade-ontbijt voorgeschoteld. Lekker eten en tegelijk iets leren over eerlijke handel. De dag kan slechter beginnen, vonden ook de leerlingen Valery van Kasteren en Timo Eikelboom.

De werkgroep Fairtrade Boxtel organiseerde het ontbijt. De leerlingen deden ook een quiz over eerlijke handel en bekeken twee filmpjes over fairtrade en over de stichting Maladah Gambia die in West-Afrika scholen bouwt.

Leuke filmpjes? Valery: ,,Jazeker. Toch wel bijzonder hoe anders een school daar is dan bij ons. Ze hebben allemaal dezelfde kleren aan en het is niet zo mooi en goed onderhouden als hier. Maar die kinderen willen wel allemaal heel graag naar school." Timo: ,,Wij trouwens ook, hoor. Ik zie weinig speelgoed op de school in Gambia, en geen speeltoestellen. Toch hebben ook die kinderen veel plezier samen."

Wat hebben jullie zojuist gegeten? Timo: ,,Een boterham met hagelslag en water. Thuis drink ik ook vaak water, soms melk. 's Morgens mag ik twee boterhammen met zoet, 's middags niet meer. Dan doe ik er vaak kaas op. Ook lekker." Valery: ,,Ik heb een boterham met kaas, met jus d'orange en een soort appelsap. Heerlijk! Ik eet 's morgens nooit veel. Ik heb genoeg aan een boterham met snijworst of zo. Wat ik het allerlekkerst vind? De pasta van mijn tante, met champignons." Timo: ,,Zalm vind ik echt heel lekker. En bloemkool. We zijn thuis onze nieuwe airfryer aan het uitproberen en dat is meestal ook heel lekker."

Letten jullie voortaan op het Fairtrade-logo? Valery: ,,Ja, want ik weet nu wat het betekent. Ik vertel dit ook aan mijn ouders, zodat zij er rekening mee kunnen houden." Timo: ,,Ik dacht altijd dat het een merk was, maar nu weet ik hoe belangrijk het is voor de boeren en voor het milieu. Dat ga ik ook aan mijn ouders uitleggen. Trouwens, fairtrade-spullen smaken net zo lekker als gewoon eten." Valery: ,,Nou, die pindakaas is echt wel anders, hoor. Maar niet storend, gewoon lekker."

FOTO RECHTS: Valery en Timo smeren hun ontbijt in groep 7 van de Petrusschool. Ondertussen leren ze over fairtrade. (Foto: Peter de Koning)