LAATSTE MOGELIJKHEID TOT INSPRAAK

Maakt het uit of Esch bij Boxtel of Vught komt?

CARRY DIRKX

Esschenaren krijgen extra tijd, tot en met zondag 13 mei, om aan te geven of ze willen dat hun dorp bij Boxtel of Vught gaat horen. De voorkeur van de inwoners is nog onduidelijk. ,,Dit is het moment om aan te geven wat je wilt", zegt wethouder Carine Blom van de gemeente Haaren. Maar ze heeft een nÓg belangrijkere boodschap aan de Esschenaren: ,,Zorg ervoor dat Esch zich als gemeenschap krachtig en eensgezind neerzet, naar het gemeentebestuur van Haaren en de toekomstige gemeente. Welke dat ook is."

Nu de opsplitsing van de gemeente Haaren een feit is, is de vervolgvraag: waar gaan de dorpen naartoe? Dat leek duidelijk: de kern Haaren naar Oisterwijk, Helvoirt naar Vught, Biezenmortel naar Tilburg en Esch naar Boxtel. Dat laatste blijkt echter een vraagteken. Ook voor de gemeente Haaren. De reacties die tot nu toe opgehaald werden, zijn gelijkelijk verdeeld over Boxtel en Vught. Het gemeentebestuur zond daarom vorige week een brief naar alle Esschenaren, met de vraag hun voorkeur aan te geven, mits ze dat nog niet gedaan hadden. Reageren kan tot en met 13 mei.

OOR TE LUISTER

,,We zijn niet verbaasd over het verdeelde beeld in Esch", zegt wethouder Blom, die 'opsplitsing' in haar portefeuille heeft. ,,Dat beeld komt overeen met eerdere onderzoeken. Maar we willen zeker weten: klopt dit beeld? Of denken mensen: 'We gaan toch naar Boxtel, dus ik hoef niet te reageren?' We hopen extra input uit Esch te krijgen, zodat duidelijker wordt wat de voorkeur is. En misschien blijft het beeld verdeeld."

Christien van Schijndel, Esch' raadslid voor oppositiepartij Samenwerking '95, is wel verbaasd. Voor haar kwam Vught 'uit de lucht vallen' toen begin februari ruim 120 handtekeningen werden verzameld voor aansluiting bij Vught. Deze handtekeningenactie was een initiatief van bewoners van 'over de brug', het gebied ten noordwesten van de Essche Stroom. Sindsdien timmeren de initiatiefnemers aan de weg met een lobby voor Vught. Afgelopen weekend verspreidden ze een pamflet; morgen, donderdag 10 mei, staan ze op het Bierpompfeest met een kraam. ,,Naar mijn idee was Vught eerder niet in beeld geweest en willen de meeste Esschenaren naar Boxtel", zegt Van Schijndel. Als raadslid volgt ze echter de mening van de inwoners. ,,Daardoor laat ik me leiden. Maar dan moeten mensen wel aangeven wat ze willen." De gemeenteraad beslist uiteindelijk over de toekomst van de dorpen. Wat als het beeld in Esch verdeeld blijft? ,,Dan zullen we toch een beslissing moeten nemen", zegt Van Schijndel. ,,Hoe? Ik ga in ieder geval de komende tijd mijn oor vaak te luister leggen."

Maakt het uit of Esch naar Vught of Boxtel gaat? En hoe moeten inwoners kiezen? ,,Meestal is die keuze gebaseerd op: waar voel ik me thuis?", zegt Blom. ,,Natuurlijk kun je het ook beredeneren, maar meestal spreekt het gevoel duidelijk mee. Het is een lastige keuze. Maar misschien ook een gemakkelijke: Boxtel en Vught zijn allebei prima gemeenten. Belangrijk is dat Esschenaren beseffen dat ze samen een gemeenschap vormen. En dat ze die krachtig en eensgezind neerzet naar de toekomstige gemeente. Esch moet duidelijk haar plek opeisen."

WELKOM

De gemeente Vught wil nog niet vooruitlopen op een mogelijke aansluiting van Esch. Een 'visie op het dorp' ligt er dan ook nog niet. Wel laat burgemeester Roderick van de Mortel uit Vught in een schriftelijke reactie weten 'dat Esch vanzelfsprekend van harte welkom is, mits de inwoners dat zelf willen'. ,,Hun wens is leidend." Aangezien het dorp Cromvoirt bij Vught hoort, is er wel iets te zeggen over Vughts beleid naar kleine kernen. Voorop staat: ,,De eigenheid, het eigen karakter van de gemeenschappen, intact te laten".

ZORGEN

Ook burgemeester Mark Buijs van de gemeente Boxtel laat weten dat Esch 'van harte welkom is, maar dat inwoners hun eigen keuze moeten maken'. ,,Daarbij adviseer ik ze te kijken naar wat goed voelt en waar ze op gericht zijn. We zullen goed voor de mensen zorgen, dat beloof ik. We geloven in de eigen kracht en identiteit van dorpen en investeren daarin. Dat zorgt voor de mooiste resultaten."

Over de lobby van Esschenaren om bij Vught aan te sluiten, is de burgemeester duidelijk. ,,We gaan uit van onze eigen kracht. In het pamflet dat deze week verspreid is, wordt om allerlei redenen benadrukt niet voor Boxtel kiezen. Er staan onwaarheden in en hiermee stoot je veel Boxtelaren tegen het hoofd."

OPNIEUW ROEP OM INTEGRALE VISIE

Werkgroep: heroverweeg besluit over Keulsebaan

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Doordat het Duits Lijntje beschikbaar komt en er een snelfietsroute tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven wordt aangelegd, komen de voorgestelde oplossingen voor de Keulsebaan in een ander daglicht te staan. Dat schrijft de werkgroep die zich buigt over dit deelproject van het maatregelenpakket Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) aan het gemeentebestuur van Boxtel.

Om doorstroming van het verkeer te waarborgen als de dubbele overweg in de Tongersestraat wordt gesloten, wordt de Keulsebaan uitgebreid naar tweemaal twee rijstroken en worden de kruispunten opnieuw ingericht. In het najaar 2016 is de werkgroep 'Opwaardering van de Keulsebaan' opgestart, bestaande uit bewoners, ondernemers en vertegenwoordigers van de Fietsersbond en boerenorganisatie ZLTO.

BESLISSING

Zij concluderen na zeven bijeenkomsten, waarin alle wensen en belangen zijn geïnventariseerd, dat er nog geen beslissing kan worden genomen over het traject Keulsebaan. Niet zolang onder meer de cijfers van de verwachte verkeersstromen nogmaals onder de loep worden genomen. En onduidelijk is wat de gevolgen zijn die de beschikbaarheid van het Duits Lijntje en de komst van een fietssnelweg met zich meebrengen. ,,Ook de werkgroep 'Onderliggende wegennet' moet zijn advies hebben afgerond om een evenwichtig overzicht te hebben van de gevolgen van PHS. Al deze antwoorden zullen een belangrijke bijdrage leveren aan een broodnodige integrale visie", schrijft de werkgroep.

AFSPRAAK

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat Boxtel het advies inderdaad heeft ontvangen. Net als bij de andere commissies krijgt ook de werkgroep Keulsebaan de gelegenheid het advies toe te lichten aan verkeerswethouder Herman van Wanrooij. ,,Hiervoor wordt nu een afspraak ingepland. Een reactie volgt dan na dit overleg", aldus de persvoorlichter.