Vooral de twintig en dertig kilometer routes waren populair onder de deelnemers van de Kampinatochten van WSV De Keistampers. De wandelaars kwamen langs vennen, door bossen en liepen over de bloedhete heide. (Foto: Peter de Koning).
Vooral de twintig en dertig kilometer routes waren populair onder de deelnemers van de Kampinatochten van WSV De Keistampers. De wandelaars kwamen langs vennen, door bossen en liepen over de bloedhete heide. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

RUIM 1.100 DEELNEMERS AAN KAMPINATOCHT

Keistampers: op naar het vijftigjarig jubileum

RENS VAN DEN ELSEN

Ruim elfhonderd wandelaars genoten afgelopen weekeinde van de gevarieerde natuur in en rond de Kampina. Het was alweer de veertigste editie van deze tocht, georganiseerd door de wandelsportvereniging De Keistampers. Een jubileumtocht dus. De organisatie zorgde er daarom voor dat alle deelnemers iets lekkers te drinken kregen. Dat was ook wel nodig, want de zon scheen fel. ,,Zeker op de hei was het bloedheet."

Op een enkele blaar na, verliepen de Kampinatochten zonder problemen. De wandelaars kwamen langs prachtige vennen, bossen en de heide van natuurgebied Kampina. ,,Zeker de routes door de Oisterwijkse bossen werden gewaardeerd", aldus Gerard Spijkers van De Keistampers. ,,We hebben ontzettend veel complimenten gehad van mensen die het een prachtige tocht vonden. Ook voor volgend jaar weten we al dat er wandelaars terugkomen." Omdat de routes voor dit evenement worden gemaakt in goede samenwerking met Natuurmonumenten en Brabants Landschap is het mogelijk om over terrein te lopen waar je normaal gesproken niet mag komen. ,,Dat geeft de Kampinatocht nét dat beetje extra."

VAN VER

Die deelnemers komen niet alleen jaarlijks terug, ze komen ook van heinde en verre. ,,Er kwamen mensen uit Heerenveen en Den Helder, maar zelfs ook uit Luxemburg om de Kampinatochten mee te lopen. Dat doet ons natuurlijk erg goed." Hoe het komt dat men half Nederland doorkruist om in Boxtel te wandelen kan Spijkers wel verklaren. ,,We gaan als club regelmatig met de bus naar andere locaties om te lopen en leggen dan veel contacten met de wandelverenigingen aldaar. Die leden komen dan natuurlijk ook bij ons kijken."

De wandelingen van 5 en 6 mei stonden in het teken van het veertigjarig jubileum van De Keistampers, maar eigenlijk kijkt de club al veel verder vooruit. Spijkers: ,,Veertig jaar is leuk, maar de halve eeuw gaan we echt groots vieren. Dat is pas over tien jaar, daarom pakken we eerst de vijftigste editie van de avondwandelvierdaagse op. Die is over drie jaar."

In juni staat eerst de 47e editie van het wandelfestijn op de kalender. De inschrijving hiervoor start in de loop van volgende week. Houd voor meer informatie daarover deze krant in de gaten.