Afbeelding
Foto: Hans Verberk

MARVEL START OPNIEUW MET SPECIAAL TRAININGSPROGRAMMA

Run to the Start: trainen voor 'de halve'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een intakegesprek waarin doelen bepaald worden, een persoonlijk schema van een opgeleide looptrainer en twaalf weken trainen in sportpark Den Wielakker om op zondag 14 oktober deel te nemen aan de halve marathon in Eindhoven: dat zijn de ingrediënten van Run to the Start. De Boxtelse atletiekvereniging Marvel organiseert het programma nu voor de vierde keer en het brengt voor mensen veel voordelen met zich mee, benadrukt initiatiefneemster en trainster Angela Mensink.

Waar Mensink er eerder voor koos ook een programma voor de tien kilometer op te starten, focust ze zich nu op de halve marathon. Daarvoor geldt wel een instapniveau: mensen moeten minimaal negentig minuten aan een stuk kunnen lopen in een tempo van 8,5 kilometer per uur. ,,Ik heb inmiddels achttien aanmeldingen", vertelt de trainster. ,,Twee mensen zijn nog geen lid van Marvel, de rest komt uit mijn loopgroepen en wil graag gericht trainen voor de halve marathon van Eindhoven." Het trainingsprogramma is bedoeld voor iedereen. ,,Zo maakt een 'loopgekke' man van 53 jaar met een ongeneeslijke vormen van kanker deel uit van de groep", vertelt Mensink. ,,Ik vind het enorm dapper wat deze man doet. Ook zijn vrouw en dochter nemen deel aan het programma. Het is belangrijk dat mensen blijven sporten, óók als ze ziek zijn. Hierdoor blijf je fit genoeg om operaties en dergelijke te ondergaan."

Dat sporten en in het bijzonder hardlopen veel voordelen met zich meebrengt, daar kan Albert van Esch uit Boxtel over meepraten. Hij was verslaafd aan alcohol en heeft veel baat bij hardlopen. Na deelname aan de tien kilometer in Eindhoven volgden de Zevenheuvelenloop en twee halve marathons. Begin april liep hij zijn eerste marathon. ,,Hardlopen is mijn uitlaatklep. En door het trainingsprogramma werk je ergens naartoe en dat motiveert", aldus Van Esch. ,,De sfeer is goed, je leert hier veel mensen kennen." Zo kwam de Boxtelaar in contact met de zieke man 53 jaar. ,,We zijn van plan de halve marathon samen te lopen als alles goed gaat."

NIEMAND LOOPT ALLEEN

Sportievelingen die zich aanmelden voor Run to the Start, krijgen eerst een intakegesprek met Mensink. ,,We bespreken onder meer wat iemand graag wil bereiken. Daar stem ik een persoonlijk schema op af", zegt de Marvel-trainster. ,,Daarnaast heb ik gemerkt dat het belangrijk is om nieuwe mensen een tijdje te laten meetrainen. Dan weet ik bij welke groep iemand past en let ik op aspecten als houding, looppas en ademhaling." Mensink heeft gemerkt dat het belangrijk is dat mensen samen lopen. ,,Niemand loopt hier alleen. Je werkt samen naar een doel toe."

Mensen die graag willen deelnemen aan Run to the Start, kunnen zich tot 1 juli aanmelden via het inschrijfformulier dat op de website www.avmarvel.nl staat. Vervolgens kunnen ze meetrainen met de bestaande loopgroepen op maandag en donderdag. Op zaterdag worden specifieke trainingen voor de Run tot the Start-groep uitgeschreven. De kosten bedragen 55 euro, exclusief het inschrijvingsgeld voor de halve marathon van Eindhoven. Vragen kunnen per e-mail gesteld worden aan Angela Mensink via e-mail: trainenvooreindhoven@avmarvel.nl.

FOTO BOVEN: De deelnemers aan de editie van Run to the Start die atletiekvereniging Marvel vorig jaar organiseerde. (Foto: Hans Verberk).


LSV onderzoekt competitie voor zaterdagteams

Voetbalclub LSV uit Lennisheuvel onderzoekt de mogelijkheden van een zaterdagcompetitie voor senioren. Omdat er in de omgeving van Boxtel geen zaterdagteams zijn wil de vereniging hierin het voortouw nemen.

Het moet volgens vicevoorzitter van de club, Stef Streur, een team worden dat naast het al bestaande zondagteam gaat spelen. Het streven is om voor het volgende voetbalseizoen, 2018-2019, een of meerdere teams te vormen. ,,Dit kan een recreantenteam zijn dat in de B-categorie gaat spelen, maar ook een team dat als bijvoorbeeld LSV 1 op zaterdag gaat fungeren. Zelfs een vrouwenteam behoort tot de mogelijkheden. Al naar gelang het aantal en de kwaliteit van de aanmeldingen nemen we daar een beslissing over", aldus Streur.

Volgens de KNVB wordt het opzetten van een zaterdagcompetitie een landelijke tendens. Dat komt omdat de zondag steeds meer wordt gezien als familiedag. In veel regio's gaat het zondagteam op zaterdag voetballen. Dat is LSV niet van plan, zeker omdat het zondagteam momenteel goed presteert in de vijfde klasse, onder leiding van trainer Boy Obispo.

Streur is niet bang dat de velden op zaterdag vol lopen, zoals de KNVB onlangs schetste in een artikel in een landelijke krant. ,,LSV heeft een prachtig complex met echt gras, waar op de zaterdag nog genoeg capaciteit is voor seniorenvoetbal op zaterdag."

Geïnteresseerden kunnen mailen naar: vicevoorzitter@vv-lsv.nl of informeren via de website van LSV: www.vv-lsv.nl.


Zomeravondbridge

Vanaf 24 mei houdt Bridgeclub Liempde wekelijks op donderdag vanaf 20.00 uur een zomerdrive in zaal De Serenade aan de Oude Dijk 117. Iedereen kan deelnemen; mensen die aangesloten zijn bij de bridgebond NBB kunnen hun bondsnummer doorgeven omdat ook meesterpunten worden toegekend. Inschrijven kan tot een kwartier voor aanvang in de zaal of via: klumpkes91@gmail.com. Deelname kost twee euro, te voldoen aan de zaal.