Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OPEN DAG DANSSCHOOL RAWNEAL DANCE OP ZATERDAG 12 MEI

'Lichaam is gemaakt om te bewegen'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Breakdance heeft Ranil van Peperstraten (27) veel gebracht. En door middel van workshops, clinics en events brengt de Boxtelaar zijn passie over op anderen. Vanaf zaterdag 12 mei start Ranil een nieuw avontuur: hij opent dansschool RawNeal Dance aan de Van Salmstraat 129.

De ruimte waar RawNeal gevestigd is,


Voedseltuin Boxtel
zoekt dringend
nieuwe handjes

Om de Voedselbank te kunnen blijven voorzien van verse groenten, zijn in de Voedseltuin op het terrein van De Kleine Aarde dringend vrijwilligers nodig. Mensen kunnen op werkdagen meehelpen en sinds kort opent de tuin ook op woensdagavond voor vrijwilligers die daar overdag geen gelegenheid toe hebben.

Dagelijks zijn er zo'n tien vrijwilligers nodig. De werkzaamheden bestaan onder meer uit plantjes zetten, schoffelen en oogsten. Iedere werkdag zijn van 09.00 en 14.00 uur vrijwilligers aan de slag in de tuin. Daarnaast wordt op woensdagavond gewerkt van 18.45 tot 21.15 uur. ,,Wie meewerkt, doet goed voor anderen die hulp hard nodig hebben", stelt projectleider Theodoor van Leeuwen. Het bestuur van Voedseltuin Boxtel is zaterdag 12 mei aanwezig in winkelcentrum Oosterhof om mensen te informeren. Belangstellenden kunnen zich melden bij Theodoor van Leeuwen via 06-53 15 53 61 of tvleeuwen@xs4all.nl.

stond tot voor kort volledig leeg en bevatte slechts een stopcontact. Dat is nu wel anders. Op een van de wanden prijkt een kleurige 'graffiti-tag' die de mannen van het Boxtelse evenement Tunnel Vision 2.0 voor Ranil maakten, er ligt een houtkleurige vloer en er is een zithoek gecreëerd met keukentje. ,,Deze ruimte is op mijn pad gekomen", aldus Ranil. ,,Na mijn opleiding Sport en Bewegen ben ik gestart met lesgeven. Daarvoor huur ik soms een locatie. Ook word ik gevraagd door organisaties om workshops, clinics, shows en events te organiseren. Door deze ruimte kan ik terugkerende lessen organiseren. Zorgen voor afleiding als iemand een mindere dag heeft, zorgen dat mensen ontwikkelingen doormaken: dat is wat ik graag doe. Ik zie de start van RawNeal Dance dan ook als een logische stap." De zaal is ook te huur voor andere doeleinden. ,,Yoga, dans: deze ruimte biedt veel mogelijkheden", stelt Ranil.

EMOTIES OP DE VLOER

Breakdance loopt al zo'n vijftien jaar als een rode draad door het leven van Ranil. Via een vriend kwam hij ermee in aanraking om er vervolgens nooit meer mee te stoppen. Drie keer zette hij een wereldrecord neer op het onderdeel 'flare' ,,Het lichaam is gemaakt om bewegingen te maken", stelt hij. ,,Breakdance is meer dan dansen en hiphop. Ik heb er meer zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en discipline door gekregen. Je kunt je energie en emoties op de vloer loslaten. Het is een competitieve, maar tegelijkertijd familiaire en toegankelijke sport. Je danst in een battle tegen elkaar, maar schudt elkaar de hand na afloop en vraagt elkaar om tips om bepaalde moves uit te kunnen voeren."

Ranil stelt dat breakdance mensen verbindt. Het was voor hem reden geld in te zamelen met een breakdance-evenement om er vervolgens één te kunnen organiseren in Sri Lanka, het land waar hij oorspronkelijk vandaan komt. ,,Ik heb geleerd dat praten niet het enige communicatiemiddel is. Door te dansen hebben we veel plezier beleefd. En aan het event dat ik organiseerde, hebben ze in december een vervolg gegeven", glundert Ranil.

Verbinden met breakdance: dat wil Ranil óók in zijn nieuwe dansschool bereiken. Hij biedt lessen aan voor jong en oud. Bij peuter- en kleuterdans krijgen de allerkleinsten op een speelse manier breakdance aangeleerd. Daarnaast starten lessen breakdance voor kinderen van 6 tot en met 16 jaar. Het onderdeel 'indoor bootcamp' is bedoeld voor twintigers die hun spiergroepen willen trainen door middel van simpele breakdance-bewegingen en herhaling. Mensen die al enige ervaring met breakdance hebben, kunnen deelnemen aan powermove. En dan is er nog seniorengym, dat twee doelen heeft: blijven bewegen en samenkomen. Iedereen is welkom voor een gratis proefles. Ranil: ,,Doe gewoon mee en kijk of je het vet vindt."

Zaterdag 12 mei is er van 13.00 tot 16.00 uur een open dag bij RawNeal Dance. ,,Iedereen is welkom een kijkje te komen nemen", aldus Ranil. ,,Rond half drie is er een kleine battle waaraan mensen mogen meedoen. Maar kijken mag natuurlijk ook." Meer informatie: www.rawneal.nl.

FOTO BOVEN: Ranil van Peperstraten opent zaterdag 12 mei zijn dansschool Rawneal Dance. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding