Aan de Van Hugenpothstraat en Hendrika van Haeftenstraat is een braakliggend terrein ontstaan waar duurzame nul-op-de-meter-woningen worden gebouwd.
Aan de Van Hugenpothstraat en Hendrika van Haeftenstraat is een braakliggend terrein ontstaan waar duurzame nul-op-de-meter-woningen worden gebouwd. Foto: Peter de Koning

• NIEUWBOUW HUURWONINGEN START IN SEPTEMBER • RENOVATIE VAN HORNSTRAAT VOOR DE ZOMER KLAAR

Van Hugenpothstraat wacht een ware metamorfose

HENK VAN WEERT

Nog vóór de zomervakantie moet de renovatie van de zogeheten witte woningen in de wijk Breukelen zijn afgerond. Meteen na de bouwvak start woonstichting Sint-Joseph dan met de bouw van 33 nieuwbouwhuizen op de plek waar eerder dit jaar woningen van hetzelfde complex werden gesloopt. Volgende maand buigt de gemeenteraad zich over het gewijzigde bestemmingsplan. In mei 2019 vindt de oplevering plaats, zo is de verwachting.

Sint-Joseph heeft een intentieovereenkomst gesloten met aannemer BAM Wonen om de nieuwbouw te realiseren, meldde projectontwikkelaar Niels Vader van de Boxtelse corporatie deze week: ,,Het plan is op hoofdlijnen uitgewerkt, de omgevingsvergunning voor de bouw ligt bij de ambtenaren van de gemeente. Zodra de bestemmingsplanprocedure is afgerond, wordt de aannemingsovereenkomst met BAM definitief. We verwachten begin september met de bouw te kunnen beginnen."

Het vaststellen van een nieuw bestemmingsplan is nodig omdat de nieuwe huizen iets verder van de straat af komen te staan. In tegenstelling tot de gesloopte woningen krijgen ze een voortuintje. Bovendien worden parkeervakken aangelegd achter de woningen, op het binnenterrein tussen de Van Hugenpothstraat en de Van Hornstraat. Tegen het ontwerp van dit bestemmingsplan werden geen zienswijzen ingediend. En dus lijkt het erop dat de vaststelling van het definitieve plan zonder horten of stoten zal verlopen.

HERGEBRUIK PUIN

Het aanzicht van de Van Hugenpothstraat en de Hendrika van Haeftenstraat is drastisch veranderd nadat de sloopkogel tegen de betonnen duplexwoningen werd geslingerd. De huizen werden na de Tweede Wereldoorlog opgetrokken om de woningnood te lenigen. Nu geeft het braakliggende terrein de buurt een onwezenlijke aanblik. ,,Aanvankelijk was het de bedoeling dat de brokstukken afgevoerd zouden worden, maar dat is niet echt duurzaam. Daarom is besloten het puin te gebruiken voor de aanleg van de bouwweg. Het is later tevens de fundering voor de toegangsweg tot de parkeervakken achter de nieuwe woningen", vertelt Vader.

Aan de Van Hugenpothstraat verrijzen duurzame eengezinshuizen in drie verschillende types. Voor 22 huizen ligt de huurprijs net onder de 600 euro per maand; voor drie iets grotere woningen wordt tot 640 euro huur berekend. Rond de jaarwisseling start de campagne om huurders te werven. ,,Het worden zogeheten nul-op-de-meterwoningen zonder aansluiting op het gasnet. We hebben gekozen voor een systeem met zonnepanelen om de huizen te verwarmen. Een gemiddeld gezin zal bij normaal gebruik in de zomer energie aan het net leveren en in de winter wat stroom bij moeten kopen. Maar per saldo zal de energierekening op nul uitkomen", aldus Vader.

BOUWVERKEER

Bij de keuze voor het type nieuwbouwwoningen hebben de bewoners van de gesloopte huizen nadrukkelijk een vinger in de pap gehad. Met als resultaat dat aan de Hendrika van Haeftenstraat gestapelde woningen worden opgetrokken, ook met een huurprijs onder de 600 euro. ,,Veel huurders die hun woning moesten verlaten, hebben aangegeven terug te willen keren in de wijk. Onder hen waren ook mensen die aangaven niet langer behoefte te hebben aan een tuin", vertelt Vader. Op basis van landelijke cijfers verwacht hij dat uiteindelijk 8 tot 10 procent van de oude bewoners terugkeren naar de buurt.

De planning is dat aannemer BAM na de zomervakantie start met de bouw van de vier woningblokken. De bouwvakkers beginnen vanaf de kruising bij het Baanderherencollege. Om zo min mogelijk overlast te veroorzaken, rijdt het vrachtverkeer over de bouwweg die vanaf de Hendrika van Haeftenstraat toegang geeft tot het bouwterrein.

THEEMUTS EROVER

Ondertussen verloopt de renovatie van de witte woningen die zijn blijven staan volgens planning. Aannemer Knaapen zorgt ervoor de de huizen veel energiezuiniger worden. Ze gaan van het lage energielabel F naar A. ,,Aan de buitenkant worden isolatieplaten gemonteerd die gestuukt worden. Er wordt als het ware een theemuts over de huizen geschoven. In die buitengevel worden ook nieuwe kozijnen geplaatst. Bovendien krijgen deze huizen eveneens zonnepanelen op het dak", aldus Vader. In tegenstelling tot de nieuwbouw in de buurt blijven huurders aangesloten op het gasnet.

De renovatie van de typische witte woningen aan de Van Hornstraat en Dufourstraat is in volle gang. Er wordt als het ware een isolerende theemuts over de huizen geschoven, aldus woonstichting Sint-Joseph. (Foto's: Peter de Koning).