Afbeelding
Foto: Daisy Renders

'DOMMEL' HAALT 2.800 KILO VIEZIGHEID PER WEEK UIT RIOOLWATER

'Waterschap maakt water écht schoon'

PÅL JANSEN

Waterschap De Dommel liet tijdens Zondag Waterdag zien wat het allemaal in huis heeft. En dat is nogal wat: honderden bezoekers kregen te zien wat mensen doorspoelen in het toilet, welke beestjes er allemaal in het water leven, hoe grove en fijne stoffen uit het water gezuiverd wordt en zo nog tal van werkzaamheden. Een enerverende middag met interessante materie...

,,Ik heb gisteren een krekel op, die smaakte naar pindakaas", vertelt de negenjarige Bram. ,,En ook een meelworm. Maar die vond ik minder lekker. Er zat een hard laagje omheen." Niet verwonderlijk was het dat hij samen met zijn opa en oma bij binnenkomst afstoof op de insectenkraam, waar alles uit de doeken werd gedaan over nuttige insecten voor in het water. Ook zijn zesjarige broertje Jochem was van de partij. ,,Ik zag alles over waterschappen tijdens Klokhuis. Ik kan niet alles precies meer navertellen, maar wel dat het water wordt schoongemaakt. Maar dan ook écht schoongemaakt."

BILLENDOEKJES

Tijdens een rondleiding hoe er gewerkt wordt. ,,Wij komen hier bijvoorbeeld heel veel billendoekjes tegen", vertelde Liesbeth Maas van het waterschap bij een van de zuiveringsinstallaties. ,,Wc-papier valt uit elkaar, maar die doekjes zijn zo sterk, dat de rioleerbuis verstopt kan raken."

Maas legde aan een groep uit dat materiaal als billendoekjes, maar ook bijvoorbeeld snoepverpakking, flink wat energie en moeite kosten om uit het water te halen. ,,Alles komt uiteindelijk in een container terecht. Wij halen 2.800 kilogram aan viezigheid op. Per week", legt ze uit bij de machine die daarvoor zorgt. Oftewel: 145.600 kilogram per jaar aan grove stoffen alleen al worden doorgespoeld.

Jan, die langsfietste en besloot een kijkje te nemen op de rioolwaterzuiveringsinstallatie, kreeg ook een inkijkje in het reinigen van de fijnere stoffen. ,,Ze zijn hier goed bezig. Vroeger stonk het hier enorm en door de Dommel liep geen water, maar 'inkt'. Zo zwart was het. Nu leeft er vis, en die sterft niet. Dan weet je dat het water goed is."

'ONTTEGELEN'

Voor Keith en zijn 'peut' ging een nieuwe wereld open. ,,Dat Brabant sneller verdroogt omdat het in vergelijking met de rest van Nederland hoger ligt, wist ik niet."

Waterschappen passen zich momenteel aan vanwege klimaatverandering. De laatste jaren ontstaan er langere periodes van droogte en momenten van kortstondige, hevige regenbuien. De Boxtelse Madelief (12) is daar als jonge tuinier al mee bezig. ,,Ik heb een eigen moestuin. Wat ik daarop kweek? Ik heb erwten, peterselie, tomaten, wortelen..."

En haar groentes en fruit hebben het hele jaar door water nodig. Met vader Berry stond zij bij de stand van de werkgroep Operatie Steenbreek, die zich inzet om tuinen te 'onttegelen'. Valt water op verhard oppervlak, dan wordt dit eerder naar de riolering afgevoerd. Waterschappen zien liever dat dit water direct in de grond verdwijnt, waardoor al die regenval de rioolwaterzuiveringsinstallatie niet onnodig belast. Maar ook is dit goed voor het groen in de Boxtelse tuinen, zoals de moestuin van Madelief. Verhard oppervlak zoveel mogelijk weghalen luidt dus het adagium van de werkgroep. Vader Berry: ,,Dan zijn ze bij ons aan het goede adres. De stoep voor ons huis, daar zijn pas alle tegels weggehaald. We hebben inmiddels een grote regenton waarin we het water opvangen, ook voor de moestuin. Vooral als het zo warm is als vandaag, dan is dat wel handig."

LEKKER OP HET WATER

Gelukkig hadden de bezoekers overal water om zich heen. Helemaal ideaal vond Keith het vervoer van het waterschapshuis aan de Bosscheweg naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie in de buurtschap Heult. Mensen konden gebruik maken van een pendelbus, maar ook voer er een bootje, gedoopt tot De IJsvogel. ,,Lekker op het water in een bootje zitten, iemand die tegelijkertijd allerlei uitleg gaf over de Dommel... Dat was wel het hoogtepunt."

FOTO BOVEN: De rioolwaterzuivering in buurtschap Heult bleek voor veel bezoekers interessant. Hier wordt onder meer het water tot op microscopisch niveau gereinigd.

FOTO ONDER LINKS: Welke insecten leven er allemaal allemaal in het water en wat is hun functie? In de informatiekraam bij het waterschapshuis aan de Bosscheweg werd de praktijk in beeld gebracht.

FOTO ONDER RECHTS: Billendoekjes, snoepverpakking en ander materiaal: deze machine haalt ze uit het water. Waterschap De Dommel vergaart zo duizenden kilo's afval per week. (Foto's: Daisy Renders).


FORMATEUR: 'CONSTRUCTIEF OVERLEG OVER BELEIDSAKKOORD'

Balans verlaat raadsavond voortijdig

HENK VAN WEERT

Oppositiepartij Balans is gisteravond voortijdig weggelopen bij de besloten gemeenteraadsvergadering die werd belegd om een nieuw beleidsakkoord op te stellen. Het CDA had vooraf al aangekondigd de bijeenkomst in het Lennisheuvelse horecabedrijf Jacobushof te boycotten.

Volgens formateur Peter van de Wiel (Combinatie95) wilde Balans inhoudelijk praten over de contouren voor een nieuw bestuursprogramma. Die heeft hij samen met vertegenwoordigers van SP, D66 en INbox uitgezet voor de komende jaren. ,,Vragen stellen was natuurlijk prima, maar het was nooit onze bedoeling om te praten over de manier hoe we de beleidspunten hebben gekozen. Daar praten we op 5 juni in het openbaar over, niet achter gesloten deuren", meldde Van de Wiel kort na afloop van de raadsavond.

De bijeenkomst was dinsdag puur bedoeld voor oppositiepartijen om hun inbreng te leveren voor het beleid dat het college van B. en W. de komende jaren uitstippelt, benadrukte de formateur: ,,PvdA/GroenLinks en VVD hebben daar gretig gebruik van gemaakt. En die input gaan we ook meenemen. Jammer dat Balans en CDA dat niet hebben gedaan. Temeer omdat voor het eerst in de geschiedenis coalitiepartijen de oppositie de kans bieden om beleidspunten aan te dragen voor een bestuursakkoord."

De bijeenkomst gisteravond verliep op de wijze waarop de voorbije jaren ook door de raadsfracties werd gesproken over de zogeheten kadernota, de opmaat van een nieuwe begroting. ,,Het was een constructieve bijeenkomst. Aan vijf thematafels konden deelnemers suggesties aandragen en dat gebeurde volop", aldus Van de Wiel.

'HEEL VERVELEND'

Vooraf had Balans aangegeven de besloten bijeenkomst alleen te willen bezoeken om te luisteren naar wat de coalitiepartijen te vertellen hadden over het toekomstige beleidsprogramma.

,,We hadden een toelichting en onderliggende motivatie verwacht van de vier coalitiepartijen, maar toen duidelijk werd dat die niet kwam, zijn wij vertrokken. Heel vervelend, maar het had voor ons geen zin om verder te praten", zei fractievoorzitter Mariëlle van Alphen vanochtend in een reactie. Na een halfuurtje is zij met haar partijgenoten vertrokken. Pas tijdens de openbare raadsvergadering op 5 juni wil Balans haar zegje doen.

COLLEGE GAAT DOOR

Van Alphen nam na de gemeenteraadsverkiezingen in maart namens Balans het initiatief voor een nieuwe coalitie. Toen duidelijk werd dat zij geen meerderheid achter zich kon krijgen, nam Combinatie95 de regie over. Het college gaat in ongewijzigde samenstelling verder.

Afbeelding
Afbeelding
De Dommel vormt de blauwe levensader van Boxtel, zo kregen de bezoekers op de boot IJsvogel uitgelegd. Tijdens de open dag verzorgde het waterschap een tocht haar kantoorgebouw aan de Bosscheweg en de rioolwaterzuiveringsinstallatie in buurtschap Heult. (Foto: Daisy Renders).