Afbeelding
Foto: Pål Jansen

GROENE VINGERS VOOR JUBILEUMVIERING

Liempde verandert in een zonnebloemdorp

PÅL JANSEN

Stel je eens voor: een dorp dat geel kleurt van honderden misschien wel duizenden zonnebloemen. In de voortuinen, langs wegen, in het park. Zo moet Liempde er aan het einde van deze zomer uitzien. In het kader van vijftig jaar De Zonnebloem Liempde werden daarvoor afgelopen vrijdag de eerste zaadjes geplant in het Concordiapark.

Liempde wordt met een beetje goede wil, groene vingers en mooi weer een 'Frans dorp', zo zien de vrijwilligers van de lokale afdeling van De Zonnebloem het voor zich. Op zes locaties werden door hen de zaadjes geplant: in het veldje aan het Heesterbos, het Concordiapark, bij de Poort van Liempde, evenemententerrein D'n Tip, Barrierweg-Brukelsestraat en Roderweg-Hezelaarstraat. Oftewel, bijna op alle plekken waar mensen het dorp binnenkomen én op twee centrale locaties.

ZONNEBLOEMKINDEREN

Maar daar stopt het 'verzonnebloemen' van het dorp nog niet mee. Ook hebben alle 450 kinderen van basisschool De Oversteek zaadjes mee naar huis gekregen. De bedoeling is dat zij met ouders, ooms, tantes en opa's en oma's laten zien hoe goed zij kunnen tuinieren.

Daarvoor kregen ze van De Zonnebloem Liempde ook plantinstructies mee. ,,Uiteraard met respect voor de natuur", benadrukte voorzitter Mario Knoops. ,,Dus niet met chemicaliën bespuiten."

De lokale afdeling van de nationale vereniging die zich inzet voor mensen met een beperking en senioren, gaf de basisschoolkinderen zaadjes en plantinstructies mee.

WEDSTRIJD

Aan de actie is ook een wedstrijd verbonden. De deelnemers die de mooiste of de grootste zonnebloem kweken, krijgen een prijs van De Zonnebloem Liempde. Wat voor prijs dat is, blijft nog een verrassing.

Meedoen kan door te mailen naar elsvandewijdeven@home.nl. De jury komt dan langs om de zonnebloem te meten en foto's te maken.

FOTO ONDER: De vrijwilligers van De Zonnebloem Liempde plantten vrijdag het eerste bloemenperkje in het Concordiapark. Komende zomer moet heel het dorp geel kleuren van de zonnebloemen. (Foto: Pål Jansen).