Afbeelding
Foto: Daisy Renders

LAATSTE LIMUSCENE VOOR VAN LIEMPD, EERSTE VOOR BORMANS

'Ik wil dingen creëren die er niet zijn'

PÅL JANSEN

Voor Sara Bormans uit Esch is het de eerste keer dat ze meedoet aan festival Limuscene. Voor Charles van Liempd is het de laatste keer dat hij de line-up voor het festival heeft ingevuld. De Liempdenaar strikte de Essche voor een optreden tijdens het festival op de kiosk in het Concordiapark.

Het hele jaar door is Charles bezig optredens te regelen. En het liefst van artiesten die hij zelf 'ontdekt'. Optredens in cafés, kleinschalige evenementen: overal kan hij een topper in de dop tegen het lijf lopen. ,,De laatste jaren word ik al veel gebeld door bands. Ik zou heel het jaar door bij de telefoon kunnen wachten totdat acts zich melden. Maar ik vind het veel te leuk om zelf te doen. Je komt zo artiesten tegen die je anders niet zou vinden. En het voorbeeld zit voor je."

QQLQ

Charles zag Sara met muzikaal partner Floyd Reijalts (gitaar) vorig jaar september optreden tijdens de opening van de Boxtelse cultuurweek QQLQ bij Podium Boxtel. ,,Daar zaten toen ook veel studenten tussen van de Rockacademy. Volgens mij waren wij zo'n beetje de enige die het voor de fun deden", vertelt Sara.

Plezier in zingen geldt als de belangrijkste motivatie voor de 21-jarige zangeres. ,,Ik doe het niet om beroemd te worden. Dat is niets voor mij. Dan wordt het gelijk zo commercieel", vertelt ze. Charles: ,,Er valt in de muziek nog steeds geen droog brood te verdienen. Slechts enkele muzikanten kunnen ervan rondkomen."

Sara: ,,Als ik wat kan bijverdienen, is dat tof. Dan moet ik er ook meer tijd in steken. Muziek maken gaat bij mij echter vooral om het creëren van dingen die er niet zijn."

EEN 'MOETJE'

Vanaf haar twaalfde kreeg Sara zangles, maar stopte daar twee jaar geleden mee: het werd te duur. ,,Mijn moeder vroeg mij of ik naar het conservatorium wilde. Maar dan wordt zingen ook een 'moetje'", aldus Sara.

Vanwege haar passie voor zingen was stoppen echter ook geen optie. Tijdens een avondje stappen in Boxtel liep ze gitarist Floyd tegen het lijf en besloot om met hem een muzikaal duo te vormen. ,,We noemen ons Altans, zonder h. Alt van Reijalts en ans van Bormans. Als iemand 'althans' zegt, dan komt er normaal gesproken nog iets achter. Zo van: 'ik ben benieuwd wat er gaat komen'."

BIERPOMPFEEST

Het tweetal schrijft eigen nummers en is al met al pas een jaar bezig met optredens. Het Bierpompfeest vorig jaar in Esch was het eerste en daar kwamen weer meerdere optredens uitrollen. Waaronder dat bij Podium Boxtel, waar Charles contact legde met het duo. Eigenlijk zoals dat altijd gaat bij de Liempdenaar, die de afgelopen jaren op deze manier zocht naar muzikanten. Charles tegen Sara: ,,De stem... dat hele kwetsbare heb jij eigenlijk wel. Zoiets breng je over. Soms zie ik tien muzikanten optreden. Allemaal heel professioneel. Maar dan denk ik: pfff... oké, gehoord."

'IK WIL JULLIE HOREN'

Precies omschrijven naar datgene waar Charles altijd naar zoekt bij artiesten voor de line-up, lukt niet. Het gaat er in ieder geval niet om dat het allemaal topmuzikanten zijn. Maar er moet iets bijzonders te horen zijn, iets nieuws, iets waar niet exact de vinger op gelegd kan worden. Het is bij iedere act weer iets anders. ,,Regelmatig krijg ik dan de vraag: wat wil je horen? 'Ik wil jullie horen!', geef ik dan als antwoord."

Het is echter het laatste jaar dat de organisator het evenement mee opzet. Na een decennium Limuscene wordt het tijd om het stokje over te dragen. Des te meer moet het festival op 20 mei een knallende editie worden. Charles heeft zich daarvoor in ieder geval wederom hard voor ingezet. ,,En het is mijn laatste jaar, dus ik dacht: ik doe eens eigenwijs. Dus mijn persoonlijke voorkeur heb ik wel een beetje doorgedrukt."

Hoe dat zal uitpakken, is op zondag 20 mei (Eerste Pinksterdag) te zien en te horen in het Concordiapark. Het eerste optreden begint om 13.00 uur en eindigt om 23.00 uur. Wie benieuwd is naar de kwaliteiten van Sara en Floyd; het tweetal treedt om 13.50 uur op in de kiosk. Toegang tot het evenement is gratis.

FOTO BOVEN GROOT: Sara Bormans uit Esch en Floyd Reijalts uit Boxtel vormen samen het muzikaal duo Altans. (Foto: Daisy Renders).

FOTO BOVEN KLEIN: Voor Charles van Liempd (rechts) is het na tien jaar Limuscene de laatste keer dat hij de line-up verzorgt. De Liempdenaar draagt na deze editie het stokje over. (Foto: Peter de Koning, 2016).

Afbeelding