Afbeelding
Foto: Daisy Renders

OP DRIFT ZORGT VOOR SFEERVOLLE OPENING VAN 'T HAVENTJE

'Dan zitten we hier in de Essche haven'

CARRY DIRKX

Er waren tranen van ontroering én tranen van het lachen. Er waren scheurende gitaren, maar ook de klanken van de fanfare, varend op bootjes. Er was mooi weer. Er was een adembenemende ambiance, met een drijvend podium, kijkdozen en levensgrote foto's. Maar er was vooral heel, heel veel publiek en sfeer. Onder het toeziend oog van honderden bezoekers werd het nieuwe haventje van Esch op 4 en 5 mei in gebruik genomen. Op Drift organiseerde die twee dagen activiteiten onder de titel 'In Veilige Haven'.

Vrijdag was er een ingetogen bijeenkomst rond dodenherdenking. Daarmee werd meteen de gedenkplek ingewijd, die een plaats heeft gekregen bij 't Haventje. De bezoekers van de herdenking verzamelden zich eerst bij de witte brug aan de Spankerstraat. Daar werden mannen en vrouwen gescheiden: de mannen liepen op de ene oever van de Essche stroom; vrouwen en kinderen aan de andere kant, richting 'Veilige Haven'. Ze werden er ontvangen door een Schotse doedelzakspeler. 'Heftig, maar ook indrukwekkend', reageerden de mensen op de tocht. Tijdens de wandeling vaarden er bootjes voorbij, waarop van alles te zien en horen was. Bij de gedenkplek waren er toespraken, muziek en natuurlijk om acht uur twee minuten stilte. Ontroerend was het verhaal van Piet van Gerven, over zijn eigen ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Esch. Terwijl hij vertelde, werd hij omringd door kinderen van 8 tot 13 jaar oud, de leeftijd die Van Gerven zelf had in de oorlogsjaren. De organisatie rekende op zo'n honderd bezoekers, maar het waren er zeker vierhonderd.

IN EEN BOOTJE

Een dag later, op 5 mei, volgde een net zo sfeervolle, feestelijke en muzikale avond, inclusief de officiële opening van 't Haventje. Watergraaf Peter Glas van waterschap De Dommel en locoburgemeester Carine Blom van de gemeente Haaren kwamen voor die gelegenheid over het water aanvaren, in bootjes, samen met fanfare Sint-Willibrordus. Ook werd een informatiebord onthuld, met daarop informatie over de rijke cultuurhistorie van deze specifieke plek tussen het Oude Mannengasthuis en de Gasthuisbrug. Deze dag was de publieke belangstelling weer enorm groot. Honderden mensen, misschien wel duizend, zaten op de hooibalen langs de kant van het water of op zelf meegebrachte stoeltjes.

TRANEN

Na het officiële gedeelte was het tijd voor muzikale optredens. Er was verbazing over al dat Essche talent: koren, bandjes, zangers en zangeressen. Veel mooie en ook verrassende optredens, waaronder Herman van de Sande en zijn dochter Loes, met een eigen versie van de grote hit 'Zoutelande' van Bløf. Het werd: 'En dan zitten we hier in de Essche haven…'. Zangeres Joni van Grinsven zorgde voor tranen. Midden op de avond werd namelijk liefdevol stilgestaan bij het overlijden van de 17-jarige Jip de Man. Jip had zich (als allereerste) aangemeld op te treden op 5 mei, maar overleed kort na die aanmelding. Joni zong een 'duet' met Jip, door mee te zingen met eerder gemaakte opnamen van Jip. Tijdens haar optreden kwam de 'Jipsel' aanvaren. Het bootje blijft permanent in 't Haventje liggen.

Nog knusser werd het 'festivalterrein' toen het donker werd en de sfeervolle belichting van geluids- en lichtman Harry Hobbelen haar werk deed. ,,Het was geweldig", zei Marina van Grinsven na afloop. Samen met Xaveer van Lokven is zij de motor van het organisatiecomité van Op Drift. ,,We zijn overstelpt met complimenten. Xaveer en ik zeiden tegen elkaar: 'Misschien moeten we nu stoppen, op het hoogtepunt. Want beter dan dit kan het niet worden'. Maar dat dachten we vijf jaar geleden ook."

FOTO'S BOVEN: Esch liep uit voor Op Drift, het tweedaagse evenement met toespraken, muziek en kleine tentoonstellingen. (Foto's: Daisy Renders).


Bierpompfeest

In Esch worden morgen, donderdag 10 mei, 59 nieuwe inwoners welkom geheten tijdens de 53e editie van het Bierpompfeest. De nieuwe inwoners krijgen een lunch aangeboden in dorpshuis De Es. Na afloop worden ze welkom geheten door onder meer het Sint-Willebrordusgilde. Na de plechtigheden start de markt waar verenigingen en bedrijven uit Esch en omstreken zich presenteren. Daarnaast zijn er optredens. Na afloop start om 18.00 uur een feestavond op het plein.

Afbeelding