Voedselbank en armoede in Boxtel: feiten en cijfers

Zo'n 1.480 huishoudens in de gemeente Boxtel hebben recht op minimaregelingen, zoals de Voedselbank. Recente cijfers van de gemeente geven aan dat in 2017 zo'n 430 uitkeringen verleend zijn. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek leeft in Boxtel 11,1 procent van de kinderen in gezinnen met een groot risico op armoede. Oftewel: 681 kinderen. Desalniettemin maken 'slechts' 120 huishoudens gebruik van de Boxtelse voedselhulp.

Daar komt nog eens bij dat er meer mensen in aanmerking komen voor de Voedselbank, maar deze zijn niet in beeld, volgens wethouder Eric van den Broek (armoedebeleid). ,,We hebben momenteel alleen de huishoudens op het vizier die een gemeentelijke uitkering ontvangen. Maar naast deze groep, zijn er ook nog 'werkende armen': mensen met een laag salaris en/of parttime dienstverband. Én flink wat gepensioneerden van wie we vermoeden dat ook zij in aanmerking komen voor minimaregelingen", vertelt Van den Broek.

Voorheen mochten mensen gebruik maken van regelingen die tot 10 procent meer verdienden dan het sociaal minimum. Dat is het minimale bedrag dat een persoon nodig heeft om van te leven en wordt vastgesteld door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Maar dat is geen eenduidig bedrag: het hangt af van leeftijd en leefsituatie. De bedragen voor 2018 staan op de website van uitkeringsinstantie UWV: www.uwv.nl.

VERHOGEN NORM

Door de norm van 10 naar 20 procent boven het sociaal minimum te verhogen, kunnen meer kinderen bereikt worden met regelingen van de gemeente. Zo kan ieder kind dat in een gezin met een inkomen dat 20 procent boven het minimum of lager ligt, een computer krijgen.

Door mensen persoonlijk aan te spreken en folders uit te reiken via maatschappelijke instellingen, wil Boxtel meer mensen voor de minimaregelingen bereiken.