Afbeelding
Foto: Daisy Renders

CLUBS ONTVANGEN LAATSTE BEDRAGEN

Spaaractie Boxtelaartjes is nu officieel ten einde

RENS VAN DEN ELSEN

Met de overdracht van de laatste bedragen aan de lokale verenigingen en organisaties is het spaarsysteem Boxtelaartjes officieel afgesloten. Hiermee konden consumenten geld sparen voor een club door speciale aanbiedingen te kopen bij lokale ondernemers. De actie heeft uiteindelijk bijna drie jaar bestaan.

Om de detailhandel van het dorp Boxtel te ondersteunen, bedacht stichting Brabants Centrum ruim drie jaar geleden vanuit haar ideële doelstelling het loyaliteitssysteem Boxtelaartjes. Hiermee werden consumenten gestimuleerd om hun inkopen in Boxtel te doen. Brabants Centrum droeg zorg voor de organisatie, hulpmiddelen en communicatie zodat alle deelnemende winkels en inwoners van Boxtel het systeem gratis konden gebruiken. Het leverde liefst 88 deelnemende ondernemers, 5.729 spaarpassen en 5 miljoen Boxtelaartjes (50 miljoen euro omzet) op. 98 verenigingen deden mee. De stichting trok hierin op met de voorzitters van de lokale winkeliersverenigingen. De resultaten na het eerste jaar waren dan ook veelbelovend.

AANBIEDINGEN

Na drie jaar werd echter besloten om het systeem niet voort te zetten. Het struikelblok bleek uiteindelijk de aanbiedingen voor pashouders te zijn. Henk van der Zee van Brabants Centrum: ,,Het was lastig om iets structureels te bedenken wat ook de consumenten op prijs stelden. Daarnaast hadden of kregen verschillende deelnemende winkels een eigen loyaliteitssysteem waarvoor ook aanbiedingen bedacht moesten worden. Na drie jaar daalde het aantal deelnemende winkels dan ook naar zo'n 25. Toch heeft het systeem een positief effect gehad op het koopgedrag van consumenten. Daarnaast ging van iedere aankoop, vijftig eurocent naar lokale verenigingen of instellingen die de consumenten zelf konden kiezen. Er is bijna 8.000 euro uitgekeerd."

SUCCES

Sjaak van Engelen, eigenaar van Tuincentrum Boxtel is één van de lokale ondernemers die Boxtelaartjes een warm hart toe draagt. Hij vindt het jammer dat het loyaliteitssysteem is stopgezet: ,,Er is door stichting Brabants Centrum veel aan gedaan om het tot een succes te maken, maar helaas is het niet gelukt om álle neuzen dezelfde richting op te krijgen. Een dergelijke actie werkt alleen als alle ondernemers er ook echt iets aan doen en dat gebeurde helaas na verloop van tijd steeds minder." Bij het tuincentrum kregen consumenten op het hele assortiment 10 procent korting. ,,Dat was wellicht iets te ruimhartig ingezet, maar van sparende klanten kregen we wel complimenten. We zijn vol voor de Boxtelaartjes gegaan. Ik vind dat je als ondernemer iets wat lokaal wordt opgezet moet omarmen."

Tijdens de afsluitende Dol Dwaze Boxtelaartjesweek was het voor consumenten nog een paar dagen mogelijk om te sparen voor clubs. Afgelopen week kregen onder meer de Voedselbank, Kinderboerderij Boxtel en Scouting Boxtel nog een cheque uitgereikt.

Tom van Lamoen, woordvoerder van Scouting Boxtel: ,,Het is natuurlijk jammer dat het concept van de Boxtelaartjes uiteindelijk niet kon voortbestaan in ons dorp. Het principe achter deze actie is goed. Veel verenigingen en organisaties kunnen het geld goed gebruiken. Hopelijk is er in de nabije toekomst nog iets dergelijks op te zetten."

FOTO ONDER: Boxtelse scouts zijn blij met het bedrag dat ze krijgen vanuit Boxtelaartjes. Sjaak van Engelen van Tuincentrum Boxtel (links) kwam ze het goede nieuws brengen. (Foto: Daisy Renders).