Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VOOROORDELEN BLIJKEN LASTIG UIT TE BANNEN: BIJ OMGEVING ÉN CLIëNTEN ZELF

'Voedselbank? Ze zal wel verslaafd zijn'

JOLEEN VAN ROOIJ

Wat betekent het om te leven rond of onder het sociaal minimum en hoe wordt voedselhulp ervaren? Brabants Centrum brengt zogeheten 'stille armoede' in beeld en gaat in gesprek met cliënten van de Voedselbank. Vandaag sluit deze krant de reeks 'De Schaamte Voorbij' af: hoe wordt voedselhulp ervaren?

Nederland is een van de rijkste landen ter wereld. Toch blijkt uit recente cijfers van de gemeente dat 430 mensen een gemeentelijke uitkering ontvangen en liefst 681 Boxtelse kinderen in een huishouden met verhoogd risico op armoede leven.

Bijna iedereen weet van het bestaan van de Voedselbank. Maar is het bekend in welke situaties mensen een beroep kunnen doen? En hoe wordt aangekeken tegen de Voedselbank? Uitspraken als 'niet werken maar wel het handje ophouden' of 'dan zal ze wel verslaafd zijn' en 'hoe kan dat, zij werkt toch?' zijn volgens cliënten aan de orde van de dag.

NOODZAKELIJK KWAAD

Voedselhulp kan ook gevoelig liggen in de directe omgeving van betrokkenen. Sommige ouders bijvoorbeeld trekken het zich aan dat hun kind voedselhulp nodig heeft en vrezen hierop persoonlijk aangekeken te worden. Of cliënten die op de school van hun kinderen bewust niet melden dat zij ondersteuning van de Voedselbank krijgen. Een vrouw die anoniem wil blijven: ,,Ik schaam me beslist niet dat ik tijdelijk voedselhulp krijg, maar wil niet dat mijn kinderen de dupe worden van pesterijen."

Wethouder Eric van den Broek, die verantwoordelijk is voor het armoedebeleid, ziet de Voedselbank als 'noodzakelijk kwaad': ,,Het is helaas wél nodig dat deze voorziening er is. Bovendien zet de Voedselbank mensen direct tijdens de intake op het spoor om hulp te vragen bij instanties die hen verder kunnen helpen, maar liever zien we preventieve hulpverlening de Voedselbank overbodig maakt."

ZELF AAN BEL TREKKEN

Desalniettemin zijn bepaalde toelatingseisen van de Voedselbank verruimd waardoor meer mensen met een laag inkomen in aanmerking voor hulp. Annemie de Jong is verantwoordelijk voor de intake bij de Voedselbank: ,,Het merendeel van onze cliënten komt bij ons terecht via de gemeente, welzijnsorganisatie ContourdeTwern of schuldhulpsanering. Slechts een enkeling trekt op eigen initiatief bij ons aan de bel, terwijl dit ook mogelijk is."

Risette Elissen (53) werd door de gemeente doorverwezen naar de Voedselbank nadat zij verstrikt raakte in haar financiële administratie en hierdoor een betalingsachterstand opliep. ,,Ik moet eerlijk bekennen dat ik een beeld van de Voedselbank had dat daar alleen het 'uitschot' van de gemeente kwam. Ik ging er met lood in mijn schoenen heen."

Maar Risette moet toegeven dat ze er helemaal naast zat: ,,Bij de Voedselbank kom je echt alle lagen van de bevolking tegen. Ik ben inmiddels gewend geraakt aan de bezoeken en ik waardeer de hulp en respectvolle benadering enorm."

'ALSOF IK FAALDE...'

Carola van de Langenberg (41) had na haar scheiding tijd nodig om als alleenstaande ouder haar financiën weer op orde te krijgen en zegt: ,,Ik heb altijd gedacht dat de Voedselbank alleen voor bijstandsmoeders of werklozen was. Dankzij een tip van een schooladviseur heb ik rechtstreeks hulp gevraagd bij de Voedselbank en bleek ik als werkende moeder ook recht te hebben op tijdelijke hulp. Ik had eerst het gevoel dat ik gefaald had. Eenmaal daar kreeg ik in de gaten dat alle mensen die ik tegenkwam, in een soortgelijk schuitje zitten. De voedselhulp geeft me meer rust en dit gun ik iedereen die het even nodig heeft."

Nineke de Koning (33) is sinds kort weg bij Voedselbank: ,,Ik hoor weleens dat mensen zich schamen bij de Voedselbank te komen. Dan denk ik waarom? Zonder de voedselhulp had ik destijds alleen maar meer schulden gehad. Waar anderen naar een supermarkt gaan om hun boodschappen te doen, zo ging ik naar de Voedselbank."

FOTO BOVEN: De Voedselbank Boxtel tijdens de heropening van het nieuwe pand aan de Achterberghstraat. De hulporganisatie wordt ervaren als 'noodzakelijk kwaad' en allerlei andere negatieve gevoelens komen daarbij om de hoek kijken. Eenmaal bezocht, dan verandert het beeld bij cliënten. (Foto: Peter de Koning, september 2017).


HORECA SERVEERT LOKALE LEKKERNIJ DANKZIJ CHAMBRE SUR PLUS: BOXTELS KEITJE

Reus Jas presenteert opnieuw koekje bij de koffie

De Boxtelse ondernemersclub Chambre Sur Plus heeft, samen met promotiecampagne Beleef Boxtel en stichting Centrummanagement, een nieuw koekje gelanceerd: Boxtels Keitje. Reus Jas de Keistamper overhandigde het eerste koekblik op Koningsdag aan burgemeester Mark Buijs en toerismewethouder Peter van de Wiel.

Boxtel neemt in 2018 deel aan de provinciale toerismecampagne We Are Food. In het kader hiervan is een nieuw koekje op de markt gebracht dat door Chambre Sur Plus. De organisatie van dertien lokale ondernemers wil hiermee naar eigen zeggen een bijdrage leveren aan het uitdragen van de gezellige en bourgondische inslag van Boxtel.

BOXTELSE MOPPEN?

Jas de Keistamper was op Koningsdag natuurlijk dé aangewezen figuur om de nieuwe lekkernij te introduceren. Tijdens zijn jaarlijkse toespraak voor de gedecoreerden op de Boxtelse Markt bood de stratenmakersgigant de koekjes aan het gemeentebestuur aan. Daarbij sprak de reus ook de hoop uit dat de Boxtelse Keitjes een langer leven zijn beschoren dan de koekjes die in 2015 werd gelanceerd. ,,'t Lèkt erop dat die 'Jaskuukskes' unne stillen dood zèn gesturve", aldus Jas. Die het overigens opmerkelijk vond dat een andere van oudsher bekende lokale lekkernij niet is gebruikt als promotiemiddel: de Boxtelse moppen.

Boxtels Keitje wordt op de markt gebracht door Ruud van Oers, voormalig directielid van het plaatselijke familiebedrijf Van Oers Snacks en tegenwoordig eigenaar van een groothandel voor exclusieve en ambachtelijk bereide voedselproducten. ,,Ik ben samen met enkele andere ondernemers lid van een commissie waarin ook de burgemeester en de wethouder zitten. We hebben gekozen voor een 'toegankelijk' koekje. Ze zijn nu in de Hema te koop en worden bij de koffie geserveerd in restaurant De Waag. Maar de bedoeling is dat ze straks breed in Boxtel verkrijgbaar zijn. Elke winkelier en horecaondernemer kan er in principe over beschikken."

KEILEKKER, KEILEUK

Volgens Van Oers is Boxtels Keitje ambachtelijk bereid met een uitgekiende selectie van fijne koekkruiden: ,,Het is een een soort speculaas in een mix twee varianten: één naturel en één met een garnering van haver. Keilekker voor bij de koffie, thee of een glas warme melk. Én keileuk om te trakteren of cadeau te doen."

Chambre Sur Plus wordt gevormd door 40-plussers die aan het roer staan van een bedrijf. Zij komen maandelijks bij elkaar om ervaringen uit te wisselen, vaak met gastsprekers en presentaties.

FOTO LINKS: Burgemeester Mark Buijs en wethouder Peter van de Wiel ontvingen op Koningsdag uit handen van reus Jas de Keistamper de eerste koekblikken met het Boxtels Keitje. (Foto: Hans van Doorn).

Afbeelding