Afbeelding
Foto:

1.059 steunbetuigingen voor 'In Gesprek'

Dommeloord volhardt in behoud van kunstwerk

HENK VAN WEERT

De bewoners van Dommeloord in Boxtel-Oost hebben gisteren officieel bezwaar aangetekend tegen de verplaatsing van het kunstwerk In Gesprek. Dat staat nu in hun buurt, aan de oever van de Dommel, maar de gemeente wil het verplaatsen naar het Oosterpark aan de Maastrichtsestraat. Na vier weken is de buurt eindelijk uitgenodigd voor een gesprek met de gemeente, maar die uitnodiging is afgeslagen.

Op 9 april toog een flinke delegatie van Dommeloord-bewoners, gesteund door diverse kunstliefhebbers, naar het gemeentehuis om te protesteren tegen de voorgenomen verplaatsing van 'In Gesprek'. Daar liet cultuurwethouder Marusjka Lestrade weten dat de communicatie over het besluit niet de schoonheidsprijs verdiende en dat zij nog eens met de buurt in gesprek wilde. ,,Een uitnodiging daarvoor kwam uiteindelijk afgelopen vrijdag via een telefoontje van de wijkmakelaar", vertelde woordvoerster Joke van Koll gisteren namens de buurtbewoners.

Die hebben inmiddels besloten het gesprek níet aan te gaan. Ze vinden dat het te lang heeft geduurd voordat ze iets hoorden van de gemeente. ,,Bovendien heeft de wethouder bij ons bezoek duidelijk aangegeven dat de verplaatsing geen onderwerp van gesprek kan zijn omdat het besluit daartoe inmiddels een feit was. We laten het nu maar op zijn beloop en hebben vandaag officieel bezwaar gemaakt tegen de verleende omgevingsvergunning", aldus Van Koll.

De Boxtelse zegt dat de verplaatsing de gemoederen nog altijd flink bezighoudt. Het aantal steunbetuigingen was gistermiddag opgelopen tot 1.059. ,,Nog dagelijks plaatsen passanten handtekeningen op de formulieren die op een bankje bij het bronzen beeld liggen."

De gemeente wil 'In Gesprek' een nieuwe plek geven aan de rand van de retentievijver in het Oosterpark. Om daarmee tegemoet te komen aan een eerder gedane belofte aan het wijkorgaan Boxtel-Oost. In 2013 werd het bronzen plastiek van kunstenares Marga Brey tijdelijk op Dommeloord geplaatst nadat elf andere andere mogelijke locaties af waren gevallen. In 1982, bij de opening van overdekt zwembad Den Haagakker, werd het beeld geplaatst op het pleintje voor winkelcentrum Oosterhof. Daar stond het tot 2009.

FOTO ONDER: Op het bankje met protestaffiches was gisteren te lezen dat inmiddels 1.059 mensen willen dat het beeld 'In Gesprek' op Dommeloord blijft. (Foto: Henk van Weert).

Boxtel

Johan Cruijff Museum

Boxtelaar Rien van Doleweerd heropent zaterdag 12 mei zijn Johan Cruijff Museum voor genodigden. Mensen die na die feestelijke dag een kijkje willen nemen, kunnen contact opnemen met via 06-34 44 08 66 of rvdoleweerd@gmail.com.

Fairtrade pop-upstore

Onder meer de werkgroep Fairtrade, de Vincentiusvereniging, Tiga Health & Beauty en De Smaak van Boxtel openen zaterdag 12 mei een pop-upstore aan de Stationsstraat 24 die in het teken staat van hergebruik en fairtrade. Ook zijn er modeshows met tweedehandskleding: om 13.00, 14.30 en 16.00 uur. Mensen die daaraan deel willen nemen, kunnen zich aanmelden via telefoonnummer 06-53 42 89 51.

Orgelconcert

Geerten Liefting is zondag 13 mei de tweede organist in de serie Boxtelse kerkconcerten. Hij bespeelt vanaf 20.15 uur het monumentale Smitsorgel in de Sint-Petrusbasiliek en vertolkt daarbij werken van Reger, Whitlock, Howells en De Klerk. Kaarten à acht euro zijn bij de ingang van de kerk te koop. De eerstvolgende uitvoeringen in de concertreeks zijn op zondag 24 juni om 20.15 uur en zaterdag 7 juli om 14.00 uur.

In Gesprek

Naar aanleiding van het Brabants Centrum van enkele weken geleden, reageer ik op het artikel over het beeld In Gesprek. Ik ben het geheel met wethouder Marusjka Lestrade eens dat het beeld In Gesprek weer teruggeplaatst moet worden naar het park nabij Oosterhof. Het beleid en afspraak was dat dat zou gebeuren. Ik heb het beeld meteen gemist vanaf het moment dat het naar de rand van de wijk Oost aan de Dommel verplaatst werd. Helemaal uit het zicht van de meeste bewoners. Ik heb nooit begrepen waarom het zo ver weg geplaatst werd, ook al was dit tijdelijk. Momenteel kan alleen een selecte groep bewoners, die aan de Dommel woont, ervan genieten en wij hier in onze wijk dus niet. Waarom zou het beeld onder graffiti gespoten worden als het nabij Oosterhof staat? Alsof aan de andere zijde van de wijk Oost alleen maar mensen wonen die niet om kunst geven!

Ik steun mevrouw Lestrade in haar standpunt en hopelijk houdt zij daaraan vast, zodat álle bewoners van Boxtel-Oost van dit prachtige beeld kunnen genieten.

        ANITA VAN DER GELD