Kasteel Stapelen en het omliggende park komen uiterlijk 1 september in handen van een nieuwe eigenaar. (Foto: Peter de Koning).
Kasteel Stapelen en het omliggende park komen uiterlijk 1 september in handen van een nieuwe eigenaar. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

• KASTEEL EN PARK IN NAJAAR IN NIEUWE HANDEN • WONEN EN ZORG VOEREN BOVENTOON

Verkoop Stapelen: einde van een tijdperk

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,De verkoop van Stapelen kostte behoorlijk wat voorbereidingstijd, maar deze transactie is dan ook net wat ingewikkelder dan de verkoop van een fiets of auto", grinnikte Jan Zuiker gistermiddag. Kort daarvoor hadden de regionaal overste van de Assumptie Stichting en voorzitter Jan van Homelen van de stichting Beheer Kasteel Stapelen hun handtekeningen gezet onder een akte en was de verkoop van Stapelen een feit. De verwachting is dat het kasteel en park uiterlijk 1 september definitief in handen van een particuliere belegger uit Noord-Brabant komen. Het wachten is nu op goedkeuring van de Europese Provincie van de paters assumptionisten én het Vaticaan.

Hoewel het kasteel veertien appartementen telt, wonen er momenteel nog slechts twee paters: Arno Burg en Mart Lemmens. Zij verhuizen naar respectievelijk het Wereldhuis en Molenhof in Boxtel. ,,Zij begrijpen dat het niet reëel is hier te blijven wonen", licht Zuiker toe. Hij vergezelt het tweetal enkele dagen per week op het kasteel, dat op 6 januari 1915 in handen kwam van de paters assumptionisten. ,,De verkoop van Stapelen is het einde van een tijdperk. Dit is het moederhuis van de paters. Toen ik mijn handtekening onder de koopovereenkomst zette, voelde het alsof ik de tak afzaagde waar ik zelf op zat."

Toch zijn Zuiker en Van Homelen positief gestemd. ,,We hebben veel vertrouwen in de aanpak van de nieuwe eigenaar." Zijn naam wordt nog niet naar buiten gebracht; het duo wil alleen kwijt dat het om een vermogende Brabander gaat en dat de thema's zorg en wonen de uitgangspunten worden. Dat laatste is opgenomen in de koopovereenkomst. ,,Welzijn van mensen komt centraal te staan", aldus Zuiker. Hoe de toekomst er concreet uit komt te zien, is nog onbekend. Van Homelen: ,,De koper legt momenteel contacten met allerlei zorginstellingen. Ouderen- en/of jeugdzorg: er zijn allerlei mogelijkheden in beeld. Hierdoor blijft een traditie in stand. De paters assumptionisten hebben altijd een maatschappelijke functie vervuld."

SFEER KOESTEREN

Bij de verkoop zijn ook het kasteelpark en het voormalige schooltje inbegrepen. Dat houdt in dat Omroep Dommelland, die momenteel gebruikmaakt van het onderwijsgebouw, op zoek moet naar een andere plek. ,,We hebben de afspraak dat we de gebouwen leeg opleveren", aldus Van Homelen. Hij en Zuiker stellen dat de eigenaar openstaat voor het argument dat het kasteel en het park belangrijk zijn voor de gemeenschap. ,,Gesprekken over evenementen als Stapel op Sint en Kunst op Stapel moeten opnieuw plaatsvinden, maar we merken dat de eigenaar de karakter en sfeer van Stapelen wil koesteren." Ook de gesprekken met de gemeente Boxtel over de toekomst van het kasteelpark worden voortgezet, verzekert Van Homelen. De Assumptie Stichting blijft gebruikmaken van de begraafplaats in het kasteelpark.

Het zusterhuis en het aangrenzende pand aan de Prins Hendrikstraat 43 en 45 blijven eigendom van de assumptionisten. Al jaren zijn er plannen voor de bouw van een appartementencomplex op het 4 hectare tellende perceel. De Assumptie Stichting is voornemens dit project voort te zetten. ,,Het bouwplan is goedgekeurd, maar de procedure voor het bestemmingsplan moet nog worden opgestart", zegt Van Homelen. Met de opbrengst die het nieuwbouwproject en de verkoop van Stapelen met zich meebrengen, worden projecten in het buitenland gefinancierd. In werelddelen als Afrika en Azië is de congregatie paters assumptionisten groeiende.