WARM WELKOM VOOR NIEUWE INWONERS

Esch is helemaal klaar voor 53e Bierpompfeest

De nieuwe inwoners van Esch kijken al reikhalzend uit naar Hemelvaartsdag, donderdag 10 mei. Dan vindt namelijk de 53e editie van het Bierpompfeest plaats waar zij officieel welkom worden geheten in het dorp.

De traditie startte in 1965 en is anno 2018 nog springlevend. Er worden vandaag de dag diverse activiteiten georganiseerd op en rond het Marktplein.

De nieuwe inwoners krijgen een lunch aangeboden in dorpshuis De Es. Na afloop worden ze welkom geheten door onder meer burgemeester Jeannette Zwijnenburg van de gemeente Haaren en het Sint-Willebrordusgilde. In de weken voorafgaande aan het feest hebben de kersverse Esschenaren al een bierpul ontvangen van de organisatie. Deze wordt op de dag zelf gevuld met bier uit de Essche dorpspomp door tapper Gerrie van der Mee.

Na de plechtigheden start de markt waar verenigingen en bedrijven uit Esch en omstreken zich presenteren. Daarnaast zijn er optredens van onder meer SaabXL, De Knoestjes, Floyd en Sara, Ingrid de Witte, The Black Hawks en dansschool Joy.

KINDEREN

Ook voor de kinderen is er van alles te beleven. Zo staan er enkele kermisattracties, is er een kinderrommelmarkt en wordt er een formule 1-spel gehouden. Naast het podium op het Marktplein, zijn er ook optredens bij pannenkoekenrestaurant 't Betoverende Bos. Daar is onder meer clown Erico op bezoek en verzorgt dj Haike de muziek.

Na afloop van de markt start vanaf 18.00 uur een feestavond op het plein met coverband Blush. De jeugdcommissie van Essche Boys, Lian Konings, Soep D'Ing en Ons Café zorgen voor wat te eten.


Dorpshuis zoekt vrijwilligers

De plannen voor een nieuw dorpshuis in Gemonde krijgen steeds meer vorm. De projectgroep wil alle inwoners graag betrekken bij de realisatie en invulling van de Multifunctionele Accommodatie (MFA). Daarom roept zij iedereen op mee te denken over de toekomst van het dorp. Er is met name behoefte aan mensen die plaats willen nemen in het bestuur van het op te zetten dorpshuis.

Ook mensen die ideeën hebben voor activiteiten of zich als vrijwilliger in willen zetten, kunnen zich melden bij de projectgroep. Dit kan via e-mail: info@leefbaarheidsgroepgemonde.nl, maar ook via de leden Tiny Schellekens, Gerrit van Oirschot, Jean-Sébèrt van der Doelen, Jos Geerts en Theo Verbruggen.

Op dit moment ziet de projectgroep en de gemeente Sint-Michielsgestel het kindcentrum in de Sint-Lambertusschool en de naastgelegen gymzaal als beoogde locatie voor de MFA. De juridische en praktische zaken worden nu onderzocht.