Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTELAAR RIEN VAN DOLEWEERD BREIDT MUSEUM UIT

Liefde voor voetballer én mens Cruijff

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Zijn kleinzoon David wilde best naar een andere slaapkamer verkassen, op één voorwaarde: dat hij een Star Wars-kamer kreeg. Boxtelaar Rien van Doleweerd gaf hier gehoor aan en kon daardoor zijn Johan Cruijff Museum uitbreiden. De opening van de vernieuwde ruimte in zijn woning vindt plaats op zaterdag 12 mei.

Programmaboekjes uit lang vervlogen


Boer zoekt Band: twee dagen muziek aan de Corpus

Voor het eerst in elf jaar vindt Boer zoekt Band (deels) plaats op Bevrijdingsdag. Het gratis toegankelijke festival in en om café D'n Boer aan de Corpus gaat zaterdag 5 mei van start met een speciaal optreden.

Mensen die Boer zoekt Band een warm hart toedragen, kunnen vriend worden van het tweedaagse popfestival. Het geeft hen samen met sponsors toegang tot de 'limited special-guest-performance'. Dit besloten optreden vormt om 19.30 uur de opening van het festival. Premium (20.30 uur) en De Band Van Vanavond (22.15 uur) staan op het buitenpodium geboekt op 5 mei, terwijl The Nailbiters (21.30 uur) en Jurgo (23.30 uur) een optreden in café D'n Boer verzorgen. Een dag later is het op de buitenbühne de beurt aan On the Edge (14.00 uur), Luke V Martin (15.30 uur), DGOOCH (17.15 uur) en Stammer Lee (19.00 uur), afgewisseld door Teuk McGraig (15.00 uur), Dennis van der Sanden (16.45 uur) en SuperSonicSmashKids (18.15 uur) in het café.

tijden van wedstrijden waaraan Cruijff deelnam, portretten van 'De Verlosser' in alle soorten en maten, T-shirts van de ploegen waarbij de voetballer speelde en honderden boeken: Van Doleweerd heeft het in bezit. Al in zijn tienerjaren startte hij met het verzamelen van krantenknipsels over Cruijff. ,,Naast het feit dat hij de beste voetballer aller tijden is, ben ik ook altijd fan geweest van de mens Cruijff. Hij was altijd de laatste die wegging na een training, omdat hij tijd nam voor de supporters. En kijk naar de Foundation die hij heeft opgezet: het was een man die met beide benen op de grond stond en oog had voor zijn medemens", aldus Van Doleweerd. ,,Dat ik altijd te bescheiden ben geweest en hem nooit heb aangesproken na een training, vind ik nog steeds jammer..."

TEKENING

Van Doleweerd startte met het museum toen hij van zijn petekind een fraai canvasdoek met een beeltenis van Cruijff kreeg voor zijn zestigste verjaardag. Spullen die in dozen lagen, stalde hij uit in een slaapkamer van zijn woning. Op afspraak kunnen mensen sinds december 2016 een bezoekje brengen aan het museum. ,,Ik krijg altijd leuke reacties. Mensen zijn verbaasd dat ik zoveel spullen heb", lacht de Boxtelaar. Ophouden met het verzamelen van Cruijff-attributen? ,,Dat gaat nooit gebeuren. Dagelijks struin ik websites af, regelmatig bezoek ik voetbalruilbeurzen en ik krijg behoorlijk wat tips."

Van Doleweerd zou graag het Feyenoord-shirt uit 1983-1984 in bezit krijgen. In dat seizoen kwam Cruijff uit voor de Rotterdamse ploeg. ,,Dat zal een lastig verhaal worden, het is een gewild object. Maar ik blijf zoeken." Door niet op te geven en telkens verder te kijken, kreeg Van Doleweerd zijn indrukwekkende verzameling bij elkaar. ,,Mijn meest bijzondere bezit? Een ingelijst T-shirt van Thulani Serero van Ajax dat hij droeg tijdens de eerste wedstrijd na het overlijden van Johan. Ik kreeg dat vorig jaar van de Johan Cruijff Foundation na de 14 kilometer lange hardloopwedstrijd in Amsterdam. Hoeveel mensen er ook voor bieden, hij blijft in mijn bezit. Een ander pronkstuk is de tekening die mijn kleinzoon David van Johan Cruijff maakte voor mijn verjaardag. Die heeft uiteraard een mooi plekje gekregen."

KROKET

Het Johan Cruijff Museum is behoorlijk uitgebreid en wordt op 12 mei heropend met een feest voor genodigden. Oud-voetballer Heinz Stuy en burgemeester Mark Buijs knippen die middag een lintje door, daarna is er de mogelijkheid voor de bezoekers een kijkje te nemen in het museum. Ook komt er een bijzondere vrachtwagen langs: op de truck is Johan Cruijff afgebeeld. ,,Heinz Stuy was meteen enthousiast toen ik hem vroeg. Hij lag vroeger altijd op de kamer bij Johan tijdens trainingskampen en dergelijke. Ze noemden hem ook wel Heinz Kroket, omdat hij soms de bal liet vallen alsof het een bloedhete snack was. Er komt tijdens de heropening een frietkraam en je begrijpt wat ik Heinz zaterdag aanbiedt..."

Mensen die een kijkje willen nemen in het museum, kunnen contact opnemen met Rien van Doleweerd via 06-34 44 08 66 of e-mail rvdoleweerd@gmail.com. (Foto: Peter de Koning).