B. EN W. BOXTEL INVESTEERT IN UREN EN PUBLICITEITSCAMPAGNE

Extra geld voor Vrijwilligerssteunpunt

HENK VAN WEERT

Na een aftrap in spiegeltent Bon Salon, vorig jaar zomer in kasteelpark Stapelen, heeft een klankbordgroep samen met ambtenaren en welzijnswerkers nagedacht over het Boxtelse vrijwilligersbeleid. Dat heeft geleid tot een uitvoeringsprogramma voor de komende vier jaar. Als eerste wordt het Vrijwilligerssteunpunt (VWS) van ContourdeTwern uitgebreid. Bovendien krijgt het VWS extra geld voor een publiciteitscampagne.

De voorbije maanden hebben veel gesprekken plaatsgevonden met uiteenlopende vrijwilligers. ,,Hun werk wordt almaar zwaarder en ze trekken vaker aan de bel voor ondersteuning. De vraag is hoe we hun belangrijke taak in de samenleving kunnen versterken en borgen voor de toekomst", stelt wethouder Eric van den Broek. Hij geeft aan dat het vrijwilligersbeleid een van de speerpunten is in het concept-bestuursakkoord dat dinsdag 8 mei door de gemeenteraad in een besloten beeldvormende vergadering wordt besproken.

Het aantal uren van Atie Teunissen, VWS-coördinator van ContourdeTwern, wordt bijna verdubbeld. Zij gaat onder meer een 'bestuurderspool' opzetten waarin met name mensen met juridische, financiële en fiscale kennis welkom zijn om hun diensten aan te bieden.

Uit gesprekken met vrijwilligers bleek volgens Teunissen dat er ook vraag is naar scholing. ,,Er wordt steeds meer professionaliteit verwacht van vrijwilligers. Bovendien hebben zij de wens geuit voor een vertrouwenspersoon."

Voor de tweede helft van dit jaar krijgt het VWS een extra projectsubsidie van bijna 27.000 euro. Voor de structurele uitbreiding wordt geld gereserveerd in de zogeheten kadernota, die de gemeenteraad nog vast moet stellen.


BOXTELSE RAADSFRACTIE STELT VRAGEN AAN COLLEGE B. EN W.

SP ziet woonbehoefte arbeidsmigranten

Naar aanleiding van onder meer een brandbrief van een Limburgs uitzendbureau in maart, stelt de SP vragen over huisvesting van arbeidsmigranten in Boxtel. Volgens de gemeenteraadsfractie is er een behoefte aan woonruimte voor die groep, maar zij ziet daarin ook een verantwoordelijkheid weggelegd voor werkgevers, zowel bij uitzendbureaus als de opdrachtgevers.

Momenteel worden volgens de SP diverse groepen arbeidsmigranten niet op een goede manier gehuisvest in Boxtel, volgens de SP. De partij noemt de wijk Oost, de Stationsbuurt en bedrijventerrein Ladonk als voorbeelden. Omwonenden zouden geluidsoverlast, vervuiling en gevoelens van onveiligheid ervaren.

Niet de gemeente maar werkgevers horen te zorgen voor passende huisvesting, stellen de socialisten. Wel ziet de fractie dat de gemeente, naast toezicht, handhaving en het op orde houden van de Gemeentelijke Basis Administratie persoonsgegevens (GBA), een rol heeft om werkgevers te faciliteren met betrekking tot huisvesting.

De SP wil weten of het college van B. en W. ook vindt dat de verantwoordelijkheid van woonbehoefte bij de werkgevers hoort en of zij een verschil ziet met de praktijk.

Bovendien vraagt de partij of de gemeente haar rol op dit onderwerp, zoals de SP die voor ogen heeft, naar behoren invult. Ook is de fractie benieuwd of er gesprekken met werkgevers plaatsvinden over dit onderwerp en wat daaruit is voortgekomen.


Kaasweek in Proef! Culinair

Net als ruim driehonderd andere winkels in Nederland, doet Proef! Culinair in Boxtel mee aan de Nationale Kaasweek. Die duurt tot en met 13 mei.

Kaas- en delicatessenspecialisten laten deze en volgende week consumenten kennismaken met hun ambacht. ,,In onze winkel kun je terecht voor die net iets langer doorgerijpte boerenkaas. Of voor die onbekende kaasspecialiteit uit Portugal, Frankrijk, Spanje of Italië. We geven onze klanten graag persoonlijk advies en hebben divers acties in petto", zegt Yvon Goossens van Proef! Culinair, gevestigd aan de Molenstraat 6.

Meer informatie is te vinden op www.kaasweek.nl.