Afbeelding
Foto:

Wielerspel naast De Zonnebloem óók in teken van Willy

Hoe Tourspel Liempde begon...

PÅL JANSEN

Tourspel Liempde ging officieel in 2012 van start. Maar 'het zaadje' voor het evenement werd tien jaar geleden al geplant door de in september vorig jaar overleden Willy van Zuijlen. ,,Als Willy een idee kreeg, dan werkte hij dat in zijn hoofd al half uit en ging hij vervolgens op zoek naar mensen om dat mee uit te voeren. Je moest van goeden huize komen, wilde je hem overtuigen iets niet door te laten gaan", vertelt Theo Prinsen, jarenlang collega en goede vriend van de Liempdenaar. Een gesprek met hem en Bert Habraken, mede-oprichter van het evenement, over hoe het ooit begon.

Overal verscheen Van Zuijlen op zijn fiets, weten Habraken en Prinsen. ,,Hij was ook lid van Liempdse Tourclub 't Groene Woud. In 2008 vierde De Zonnebloem Liempde haar 40-jarig bestaan", vertelt Habraken. Als fervent fietser vatte Zuijlen het plan op met de fietsclub een bedrag bij elkaar te 'trappen' voor de Zonnebloem (waarvan hij voorzitter was). Prinsen: ,,Er kwam een sponsortocht van Arles, Zuid-Frankrijk naar Liempde: Trappen voor De Zonnebloem."

WOUDBLOEM

Speciaal voor het inzamelen van het bedrag werd de stichting Woudbloem opgericht. Woud vanwege 't Groene Woud en bloem vanwege de Zonnebloem.

Habraken vormde samen met Prinsen en Van Zuijlen het bestuur van de stichting. De inzamelingsactie werd een succes. In negen dagen legden Jan van Aarle, Toon van Houtum, Adrie van Diessen en Wim Kreijveld een slordige 1.400 kilometer af en zo werd een kleine zesduizend euro bijeengebracht.

De functie van de stichting was daarmee eigenlijk voorbij. Maar na de succesvolle sponsortocht ontstond een nieuw plan. Habraken: ,,Toentertijd kwam Willy naar mij toe en zei: 'We moeten eigenlijk in Liempde een tourspel hebben.' In Sint-Oedenrode werd er toen al één georganiseerd. En dat ging steeds beter lopen."

En als Van Zuijlen ergens zijn zinnen op zette, dan was het meestal raak, vertelt Prinsen. ,,Willy bleef doorgaan tot zijn doel bereikt was. Hij had bovendien een geweldig groot netwerk, zowel binnen als buiten Liempde. Ook vanwege zijn interesses en beroep. Of misschien kan ik beter zeggen: hij had overal belangstelling voor."

GOEDE DOEL

Van Zuijlen bezocht samen met Habraken en Liempdenaar Pieter Buts, ook vanaf het eerste uur betrokken bij het Tourspel, het evenement in de buurgemeente. Vanaf 2012 zou het spel ook in Liempde georganiseerd worden en de eerste twee jaar werd geleund op de software van de organisatie in Sint-Oedenrode. Habraken: ,,Daar ontstond echter het plan om het spel over meerdere gemeenten uit te rollen. Het werd steeds commerciëler. Ook werd het gros van de inkomsten aan prijzengeld uitgekeerd, hier gaat de helft naar het goede doel. Daar waren wij eigenlijk een tegenstander van. Pieter zei dat we het minstens zo goed konden als in Sint-Oedenrode, beter zelfs. Dat is gelukt."

Tijdens de eerste editie in 2012 deden 150 man mee aan het sportspel. Hoewel de stichting Woudbloem door drie man werd opgericht, groeide de organisatie al gauw. Habraken: ,,Willy hielp mensen en kreeg tegelijkertijd voor elkaar dat mensen ook iets voor hem terug deden."

Maar ook erop toe zien dat alles in goede banen verliep was een rol die weggelegd was voor Van Zuijlen. Prinsen: ,,Controlerend delegeren noem ik het." Habraken: ,,Hij moest altijd even navragen: 'is het wel gedaan?'. En 'kan niet' bestond niet. Anders deed 'ie het zelf."

Vorig jaar trad Van Zuijlen af als voorzitter van stichting Woudbloem en werd opgevolgd door Mark van der Laan. Vanwege het 50-jarig bestaan van 'zijn' Zonnebloem koos de organisatie van Tourspel Liempde ervoor om dit jaar opnieuw de lokale afdeling van de seniorenorganisatie te steunen.

Donderdag 5 juli vanaf 19.00 uur en vrijdag 6 juli vanaf 14.00 uur zijn de inschrijfmomenten voor het wielerspel in café D'n Durpsherberg aan de Dorpsstraat 6. Binnenkort maakt de organisatie meer bekend over Tourspel Liempde. Volg hiervoor Brabants Centrum en de website www.tourspelliempde.nl.

FOTO BOVEN: Willy van Zuijlen (rechts) met beroepswielrenner Koen de Kort (tweede van rechts) in 2012 tijdens de bekendmaking van het bedrag voor het eerste goede doel: Ian van der Laan (met geel shirt), die een zeldzame aandoening heeft. (Foto: Gerard Schalkx).


Meditatieve avonden

Samen praten en mediteren naar aanleiding van teksten. Dat gebeurt op 8 mei en 7 juni vanaf 20.00 uur aan de Laan ten Habraken 52 in Gemonde. Meer informatie via telefoonnummers (073) 551 20 33 of 06-43 58 66 28.

Seniorenwandeling

Natuurgroep Gestel houdt woensdag 9 mei weer een wandeling voor senioren in de directe omgeving van Sint-Michielsgestel. Vertrek is om 10.00 uur vanaf de parkeerplaats bij Lunchcafé Toren 4 aan de Torenstraat 4 in Sint-Michielsgestel.