Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WATERSCHAP HOUDT OPEN HUIS IN BOXTEL

Kijkje nemen bij Dommel en rioolwaterzuivering

De jaarlijkse open dag van waterschap De Dommel vindt deze keer plaats in Boxtel. In en rond het waterschapshuis (Bosscheweg 56) en de rioolwaterzuivering (Heult 6) vinden van 10.00 tot 16.00 uur gratis activiteiten plaats onder het motto Zondag Waterdag.

Tijdens de open dag leren bezoekers hoe het waterschap zorgt voor een goede waterkwaliteit. Ook krijgen ze persoonlijke tips en ideeën voor een watervriendelijke tuin. Voor kinderen zijn er diverse spelletjes. Zondag Waterdag sluit aan bij de landelijke Week van Ons Water.

WATERZUIVERING

Wie de rioolwaterzuivering op Heult wil bezoeken, kan meevaren met een bootje over de Dommel óf vanaf het waterschapshuis de pendelbus nemen. Tijdens een rondwandeling over het terrein op Heult is te zien hoe het afvalwater stap voor stap weer schoon wordt. Dankzij een knap staaltje techniek wordt dagelijks wij 150 miljoen liter per dag gezuiverd. Op verschillende plekken geven medewerkers van waterschap De Dommel uitleg over het zuiveringsproces.

Ook is te zien met welk groot materieel dagelijks rivieren en beken worden onderhouden. Een goede waterkwaliteit zorgt voor natuurlijk water. De Dommel is de blauwe levensader van onder meer Boxtel. Bezoekers van de open dag kunnen een kijkje nemen in het leven onder water. Of luisteren naar verhalen van rattenvangers.

STEENBREEK

Klimaatverandering veroorzaakt steeds vaker extreem weer. Dat komt onder meer tot uiting in hoosbuien. Tuinen zijn bij uitstek de plek om regen op te vangen, stelt het waterschap. Bezoekers van de open dag krijgen daarvoor persoonlijke tips en worden opgeroepen een foto of plattegrond van hun tuin mee te nemen.

Ook de werkgroep Operatie Steenbreek laat daarbij van zich horen. In het kader van deze actie kunnen stoeptegels worden ingeruild voor planten. Andere opties voor een watervriendelijke thuisomgeving zijn de aanleg van een geveltuintje, het plaatsen van een regenton of kiezen voor een groen dak.

Op het waterschapsterrein aan de Bosscheweg wordt een funplein ingericht waar kinderen diverse leerzame spelletjes kunnen doen met of over water. Zij krijgen een stempelkaart; een vol exemplaar levert een leuke verrassing op.

FOTO ONDER: Een bezoekje aan de rioolwaterzuivering van waterschap De Dommel op Heult is een van de onderdelen van Zondag Waterdag. (Foto: Peter de Koning, 2013).