Afbeelding
Foto: Mikkel Wendelboe

BOXTELSE COUREUR (13) STRIJDT OM EUROPESE TITEL 85CC

Motorcrosser Kay: goede voorronde EK

Motorcrosser Kay Karssemakers startte afgelopen weekeinde sterk in de strijd om het Europees kampioenschap 85cc. Tijdens de eerste van vijf kwalificatiewedstrijden legde de 13-jarige scholier van het Boxtelse Baanderherencollege zondag in het Deense Esbjerg beslag op de derde plaats.

De voorrondes van het EK 65/85cc zijn verdeeld in vier Europese zones, de beste tien crossers van iedere zone krijgen na vijf wedstrijden een startplaats toegewezen voor de grote finale tijdens de Grand Prix in het Tsjechische Loket, eind juli. Noord-West Europa, waarbij Nederland is ingedeeld, geldt als een van de sterkste regio's. Gemiddeld proberen zo'n zestig deelnemers zich op zaterdag te kwalificeren; de veertig beste coureurs gaan door naar zondag.

Kay begon zaterdag gemotiveerd aan de trainingen en was ingedeeld in de tweede groep. In de vrije training verkende de Boxtelaar het mooie, zanderige circuit en zette de snelste tijd op de klok. Ook in de pre-kwalificatie had de crosser al snel zijn draai gevonden en wist hij opnieuw de snelste tijd te noteren. Hiermee nam hij de beste uitgangspositie in voor de kwalificatierace later op de dag. Daar reageerde Kay goed op het vallen van het starthek; hij startte als tweede. De jonge coureur, gesponsord door Aalster Tentenbedrijf en Rijkers Bedrijfswagens, nam de leiding in handen en wist met een strak tempo weg te rijden bij zijn achtervolging. Met een voorsprong van meer dan twintig seconden won Kay de kwalificatierace en kreeg hiermee de tweede startplaats voor beide manches op zondag toegewezen.

VANUIT ACHTERHOEDE

Kay gebruikte zondag de warming-up om de baan te verkennen en wist in de laatste ronde een snelle tijd op de klok te zetten, slechts 0,2 seconde langzamer dan de snelste deelnemers. Dat gaf hem vertrouwen.

In de eerste manche vertrok de Boxtelse motorcrosser niet goed, waardoor hij buiten de top 20 aan de wedstrijd begon. Tot overmaat van ramp kwam Kay in de eerste ronde ook nog ten val waardoor hij helemaal in de achterhoede verzeild raakte. Pas als allerlaatste kon hij op een veertigste plaats de strijd hervatten en nu was het dus de kunst om zo ver mogelijk naar voren te rijden. Dit lukte prima en met enorme snelle rondetijden werd de ene na de andere deelnemer gepasseerd. Kay bleef vechten voor ieder plaatsje en doorgaan tot aan de laatste meter. Uiteindelijk kwam hij moegestreden op een knappe zesde plaats over de finish, kort in het achterwiel van de derde, vierde en vijfde man.

JUISTE RITME

Gebrand op een betere start stond de Youth Pro MX-rijder achter het starthek voor de tweede manche. Ditmaal was zijn start duidelijk beter en net binnen de top 5. Kay had meteen het juiste ritme gevonden en wist zich in de eerste ronde op te werken naar een derde plaats. Ook had hij inmiddels de twee kopmannen in zicht en met snelle rondetijden kwam hij steeds dichterbij.

In de derde ronde nam Kay met een mooie inhaalactie de tweede plaats over en ging op jacht naar de kopman. Het Boxtelse motorcross-talent wist de achterstand van zo'n vijf seconden dicht te rijden naar de kopman en probeerde op verschillende plaatsen de aanval in te zetten. Er ontstond een mooi duel tussen beide crossers maar uiteindelijk lukte het Kay niet om de winst naar zich toe te trekken en met een minimaal verschil van één seconde kwam hij als tweede over de finish.

Met een zesde en tweede plaats in de manches mocht Kay aan het einde van de dag als derde het podium beklimmen. Komend weekeinde neemt Kay deel aan de Dutch Masters of Motocross in Mill.

BOVENSTE FOTO: Kay Karssemakers (rechts) eindigde als derde in de eerste van vijf kwalificatiewedstrijden voor het EK motorcross 85cc.

KLEINE FOTO: De 13-jarige Boxtelse motorcrosser, leerling van het Baanderherencollege, in actie in het Deense Esbjerg. (Foto's: Mikkel Wendelboe).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding