Afbeelding
Foto:

'STREVEN NAAR NIEUWE MFA IN GEMONDE'

Coalitie tekent akkoord in Sint-Michielsgestel

RENS VAN DEN ELSEN

PPA (Plaatselijke Politieke Alliantie), CDA en de VVD vormen vanaf 17 mei samen het nieuwe college van B. en W. in Sint-Michielsgestel. De partijen hebben vorige week het nieuwe coalitieakkoord voor de periode 2018-2022 getekend. Een van de kernpunten uit deze overeenkomst is de realisatie van een nieuw gemeenschapshuis in Gemonde.

Door de hervorming van de gemeentelijke kerntaken in de vorige bestuursperiode staat Sint-Michielsgestel er nu financieel beter voor. Vooral op het gebied van duurzaamheid moeten in de komende periode stappen gezet worden. Zo wil het college samen met inwoners, politiek en bedrijfsleven in 2019 een duurzaamheidsvisie gaan opstellen, waarvan een speciale conferentie het startpunt moet zijn. Verder moet de schoolbibliotheek in Gemonde verbeterd worden. Daarnaast staat in het akkoord dat er de komende vier jaar zo'n 220 woningen moeten worden gebouwd in de verschillende dorpen van de gemeente.

Samenwerking met inwoners, bedrijven, verenigingen en maatschappelijke instellingen staat hoog op de agenda. ,,Dus samen nadenken aan het begin van belangrijke processen. Samen kijken naar wat er kan, uitgaand van mogelijkheden. Maar het vervolgens ook dóen, door samen de uitvoering op ons te nemen. De mouwen opstropen en aanpakken", aldus de coalitiepartners.

THEMA'S

Het nieuwe college heeft de komende bestuursperiode vier thema's als uitgangspunt: duurzaamheid, leefbaarheid, sociaal domein en burgerparticipatie. Deze vier onderwerpen komen in veel grote en kleinere projecten terug. Dwars door de portefeuilles van alle wethouders heen. Formateur Ed Mathijssen (PPA): ,,We vinden ze zó belangrijk dat we voor ieder onderwerp ook een wethouder verantwoordelijk gemaakt hebben. Door de coördinatie voor elk van de thema's bij een wethouder te leggen, borgen we dat in 2022 ook écht stappen gezet zijn."

BELOFTE

Met het nieuwe akkoord willen de samenwerkende partijen ook de belofte inlossen om goede ideeën te honoreren die door andere politieke partijen zijn ingebracht in de eerste fase van het coalitieproces. Die open houding wil het college ook in de komende bestuursperiode houden. ,,Echt ruimte geven kunnen we natuurlijk pas als we niet alles van te voren helemaal dichttimmeren. Elk jaar kijken we waar we staan, wat we gerealiseerd hebben en waar we nieuwe keuzes moeten maken."

PPA, CDA en de VVD zijn samen goed voor 13 van de 21 zetels in de nieuwe raad van Sint-Michielsgestel. De nieuwe wethouders worden geïnstalleerd in de raadsvergadering van 17 mei.

Gemonde

Activiteiten Dorpstafel

De Gimmese Kapel geeft woensdag 9 mei een optreden tijdens de wekelijkse bijeenkomsten van Dorpstafel Gemonde. Tussen 10.00 en 12.00 uur klinken de noten van het orkest in zaal De Schuif aan de Dorpstraat 30. Daarnaast zijn er op dinsdagen 15 en 29 mei fietstochten, wordt er elke woensdagochtend gewandeld en is er jeu de boules bij de kiosk.


PODIUMPLEKKEN VOOR CIRCUSARTIEST

Cas uit Liempde gooit hoge ogen op kampioenschap eenwieleren

Cas van Heijden (13) uit Liempde van circusschool Jongleers uit Best heeft zaterdag goede prestaties geleverd tijdens het open Nederlands kampioenschap eenwieleren in Breda. Op twee onderdelen behaalde hij de hoogste trede van het podium.

De tiener nam deel aan zes categorieën en werd eerste bij de onderdelen 'hoogspringen' en 'langzaam race'. Zilver was er voor Van der Heijden in de rubriek slalom, terwijl hij derde werd op een eenwielerparcours over 100 meter. Op de 50 meter eenbeen race en de 800 meter eindigde hij respectievelijk als vijfde en vierde. De Liempdenaar is al jaren lid van de circusschool. ,,Ik merkte al vroeg dat ik lenig ben en daar wilde ik iets mee doen", vertelde Van der Heijden eerder in deze krant. (Foto: Erik van der Heijden).


Op Drift is er bijna klaar voor...

Meivakantie? Niet voor de organisatoren van het culturele evenement Op Drift in Esch. Zij waren deze week al druk in de weer met het drijvende podium. Dat werd gisteren te water gelaten.

De aanleg van 't Haventje in Esch was een mooie aanleiding voor een nieuwe editie van Op Drift. Twee dagen lang zijn er aan de Haarenseweg activiteiten onder de noemer 'In Veilige Haven'. Vrijdag 4 mei vindt een herdenkingsbijeenkomst plaats. Die avond is de Witte Brug om 18.45 uur verzamelpunt. Vanaf daar wordt over de oevers van de Essche Stroom naar de 'Veilige haven' gewandeld. Een dag later zijn er volop optredens, voorafgegaan door de officiële opening van 't Haventje om 19.00 uur. (Foto: Carry Dirkx).

Afbeelding