PROEF ZORGGROEP, ST. JOSEPH EN GEMEENTE

Seniorenhulp voor alle zelfstandige ouderen

LINDA VAN DE WIEL

Appartementencomplex Molenhof in Boxtel is de plek waar volgende maand een proef start met Seniorenhulp. Op initiatief van de gemeente Boxtel, woonstichting Sint-Joseph en Zorggroep Elde wordt gedurende een periode van tien maanden bekeken of zelfstandig wonende ouderen behoefte hebben aan ondersteuning.

De proef - waarvan de kosten evenredig over de drie partijen verdeeld worden - is donderdag in het gemeentehuis gepresenteerd door wethouder Eric van den Broek van de gemeente Boxtel, manager sociaal beheer en communicatie Inge Huisman van Sint-Joseph en Thuis-directeur Eric Hardy van Zorggroep Elde. Ze meldden dat de pilot in mei van start gaat en in beeld moet brengen in hoeverre ouderen in Molenhof verlegen zitten om bijvoorbeeld hand- en spandiensten of contactmomenten. Het gaat dan niet om taken die op dit moment worden uitgevoerd door de medewerkers van Sint Joseph en Zorggroep Elde.

DOORPAKKEN

Het idee komt uit de koker van Zorggroep Elde. ,,De laatste jaren vinden veel veranderingen plaats in de zorg. We zien dat er een gat is ontstaan op het gebied van welzijn", legt Hardy uit. ,,Zo is eenzaamheid een groot probleem. Door de inzet van seniorenhulpen, hopen we ouderen een steuntje in de rug te geven. En proberen we zicht te krijgen op de omvang en inhoud van de zorgvragen die er liggen. We beginnen met twee parttimers die het dagelijks aanspreekpunt en het vaste gezicht voor de bewoners vormen."
Van den Broek vult aan: ,,We verwachten dat we met minimale financiƫle middelen veel mensen kunnen bereiken. Vaak stranden dit soort initiatieven, maar wij hebben besloten door te pakken, hoewel er geen blauwdruk is."

UITBREIDING

De drie initiatiefnemers geven aan dat bewust voor Molenhof is gekozen omdat daar mensen wonen die tot de doelgroep behoren: ouderen die graag zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen, maar meestal 80 jaar of ouder zijn. Huisman: ,,Er is op deze plek een actieve bewonerscommissie. Zij pikken nu al veel signalen op. We hebben het plan besproken met de bewoners en ze zijn er enthousiast over."

Na een eerste evaluatie wordt bekeken of Seniorenhulp ook in meerdere wooncomplexen ingezet kan worden. Het complex Elisabethsdael aan de Mgr. Bekkersstraat is dan als eerste in beeld.

GAT

Het inzetten van Seniorenhulp komt voort uit het verdwijnen van 'reguliere' verzorgingshuizen, waardoor volgens de gemeente, de woonstichting en de zorggroep een gat is ontstaan in het bieden van hulp aan ouderen. ,,Het aanstellen van een seniorenhulp die zich met deze zaken bezighoudt, is mogelijk de oplossing om het gat te dichten", zeggen de drie kartrekkers. ,,Denk hierbij aan taken als het vastzetten van een stekkerdoos en het ophangen van de was."

Ze geven aan dat zelfstandig wonende ouderen bij het ontbreken van hulp mogelijk zijn aangewezen op verhuizing naar een verpleeghuis. ,,Dit is niet alleen duurder, maar ook extra nadelig als de persoon in kwestie heel graag zelfstandig wil blijven wonen", zegt Hardy.

DEFINITIEF

Als de proef met Seniorenhulp slaagt, willen gemeente, Sint-Joseph en Zorggroep Elde deze vorm van ondersteuning een definitief karakter geven. ,,Uitbreiding naar andere complexen maar zeker ook naar diverse wijken in Boxtel is een van de doelstellingen", meldt wethouder Van den Broek tijdens de presentatie. ,,Wellicht kunnen daarbij ook andere doelgroepen zoals mensen met een beperking en mensen met psychiatrische problemen worden meegenomen."