Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

WISSELTENTOONSTELLING MET 66 SCHILDERIJEN

Vrijwilligers MuBo 'dragen' expositie Kruijsen

RENS VAN DEN ELSEN

Natuurlijk zijn de schilderijen van de zaterdag geopende tentoonstelling over de Liempdse schilder Jan Kruijsen te danken aan veel schenkingen. Maar het zijn uiteindelijk de vrijwilligers van Museum Boxtel (MuBo) die de expositie mogelijk maken, aldus bestuurssecretaris van MuBo, Willem van Vossen. Hij benadrukte zaterdag nog maar eens het belang van vrijwilligers in de totstandkoming van het museum en de activiteiten die het ontplooit.

Bijna driehonderd uur zijn ze bij MuBo bezig geweest om de expositie vorm te geven. ,,Wat vooral veel werk kostte was het ophalen van de schilderijen door zo'n beetje heel Nederland. Daarnaast was het een heel karwei om de waarde van de doeken uit te zoeken. Je moet je immers ook verzekeren tegen eventuele schade. Een bonnetje van de aankoop zit er niet bij natuurlijk", vertelt Van Vossen.

Hij is daarom trots dat de tien vrijwilligers van het museum zoveel tijd vrij hebben gemaakt. ,,Zonder hen hadden we deze tentoonstelling nooit zo neer kunnen zetten. Voor de toekomst van ons museum is het echter belangrijk dat er volontairs bij komen, zeker voor het bestuur. Dat is een puntje dat we de komende tijd extra aandacht gaan geven."

EENTJE EXTRA

Het Boxtelse museum toont tot en met 8 juli 66 schilderijen van Kruijsen. Dat is één werk meer dan in eerste instantie werd aangenomen. Uit tellingen bleek namelijk dat er uit de collectie van donateur Joop Vullings nog een extra doek aanwezig was. ,,En die staat niet op de bruikleenlijst", zegt Van Vossen met een knipoog.

De werken van Kruijsen hangen op de begane grond van MuBo. In de ontvangstruimte is een aantal zelfportretten van de schilder te zien en verderop hangen zijn landschappen en portretten van geestelijken. De schilderijen zijn speciaal voor deze expositie beschikbaar gesteld door zestien particuliere bezitters, museum Kruijsenhuis in Oirschot en de privécollectie van de onlangs overleden Joop Vullings.

GROTE FOTO: De openingshandeling van de expositie over Jan Kruijsen werd zaterdag verricht door Trees van de Wal, bestuurslid van museum Kruijsenhuis in Oirschot en historicus Frank van Doorn die vorig jaar zijn biografie over de kunstschilder presenteerde.

KLEINE FOTO: Secretaris Willem van Vossen van het MuBo-bestuur prees de vrijwilligers die de nieuwe tentoonstelling inrichtten. (Foto's: Gerard Schalkx).

Boxtel

Rommelmarkt

In gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 wordt zaterdag 5 mei van 13.00 tot 16.00 uur een tweedehandsmarkt gehouden. Entree is gratis. Voor vier euro zijn verkoopkramen te huur via telefoonnummer 06-22 77 17 72 of e-mail: kuijlen_wim@hotmail.com.

De Rots

ZATERDAG 5 MEI
De Goede Doelen, tweedehandsmarkt         13.00

ZONDAG 6 MEI
Funny Country Dancers         13.30

MAANDAG 7 MEI
Yoga SUB         09.00
Knutselen AVO         09.30
Biljarten         13.00
Spel AVO         13.00
Schildersclub Oircol         13.00
Zen Meditatie         19.30
Tai chi en Qi gong         19.30

DINSDAG 8 MEI
Gym AVO         09.30
Biljarten         13.00
Spel AVO         13.30

WOENSDAG 9 MEI
Knutselen AVO         09.30
Biljarten         13.00
Spel AVO         13.30
Black Longhorn country dancers         18.30

Gemeenschapshuis De Rots is gevestigd aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 in Boxtel en telefonisch bereikbaar via (0411) 67 38 38.


Afbeelding
Afbeelding